POVESTEA ROMANULUI CU PESTE 800 DE MILIOANE DE DOLARI!..

 

,,Un om bogat nu este decât un om sărac cu bani…citat din W. C. Felds
,,Şi cel mai sărac popor produce politicieni bogaţi!”-aforism de Josip Grgic

Canadianul Marcel Adams, originar din România, al doilea cel mai bătrân miliardar al lumii s-a născut la…Piara- Neamț!El a fost identificat ca deţinătorul unui cont de peste 800 de milioane de dolari la HSBC Elveţia.

Familia Adams este cunoscută canadienilor drept una din cele mai bogate din ţară, cu o avere construitădin afaceri imobiliare. După izbucnirea scandalului Swissleaks, jurnaliştii publicaţiei „Enquête”, citaţi de Radio Canada, au dezvăluit că M.Adams este persoana asociată cu România care a avut în cont 829 de milioane de dolari la HSBC Elveţia. M. A., pe numele său Meir Abramovici s-a născut pe 2 august 1920 în Piatra Neamţ într-o familie de evrei. Iancu Abramovici, tatăl său, deţinea o pielărie, în timp ce despre mama sa, Shena Segal, nu se cunosc prea multe date.
„La început de secol XX, populaţia pitorescului oras moldav era de circa 40.000 de locuitori, iar 40% dintre ei erau evrei, cu diverse preocupări. Spre deosebire de Roman si Tg.Neamt, la Piatra Neamţ evreii nu erau aşa de înstăriţi, majoritatea ocupându-se cu mici meşteşuguri şi cu negoţ”, spune pentru Adevarul,scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae, o buna si mai veche cunostinta a mea, preşedintele comunităţii evreilor din orasul de resedinta a judetului Neamţ.

În momentul de faţă, această comunitate s-a restrâns la cca. 135 de membri, din care doar 58 sunt evrei, iar restul compun familii mixte. Despre istoria familiei Abramovici nu se cunosc foarte multe, dar se ştie cu certitudine că în prezent nu mai sunt urmaşi sau rude ale lui Meir, cel plecat în Canada. „Singurul care poartă acest nume, relativ comun în comunitatea evreilor, este avocatul Martin Abramovici, şi el la o vârstă venerabilă, dar care nu are vreo legătură de rudenie cu Meir.

Eu am încercat să readuc în faţă membri ai comunităţii de valoare precum pictorii Victor Brauner, Jaques Herold, sau scriitorul A.L. Zissu, născuţi tot la Piatra Neamţ. De Marcel Adams am auzit acum, peste noapte, şi oricum el a făcut banii în Canada”, mai spune dl. Emil Nicolae.Copilărie în atelierul de pielărie ,de fapt viaţa lui Marcel Adams, este prezentată într-un film autobiografic intitulat „This is my story” („Aceasta este povestea mea”), pe cunoscuta melodie a lui Frank Sinatra „My Way”. La momentul documentării (2010), Marcel Adams împlinise 90 de ani, şi se mândrea cu cei patru copii (doi băieţi – Julian şi Sylvan, şi două fete Linda şi Liora) şi cu 11 nepoţi.
La venerabila vârstă, miliardarul îşi aducea aminte despre zilele copilăriei şi despre munca din atelierul de pielărie al tatălui său, dar şi despre familie. „În fiecare sâmbătă seară ne adunam la masă. Discuţiile nu erau despre Shakespeare, sau alte subiecte de acest gen, ci despre cum să înmulţim banii”, spunea Marcel Adams. Pe când avea 20 de ani, în perioada guvernării mareşalului Antonescu, tânărul Meir a fost trimis împreună cu alţi evrei să cureţe ruinele rămase după distrugerea oraşului Panciu în urma cutremurului din noiembrie 1940. Mişcarea seismică a înregistrat 7,4 grade pe scara Richter, şi a distrus localitatea în proporţie de 99%. „Hrana care ni se dădea era stricată, nu se putea mânca, vreo 2-3 zile nu ni s-a mai dat nimic, iar după aceea am început să mânânc din gunoaie”, povesteşte Marcel Adams. Patru ani mai târziu,acesta a fugit dintr-un lagăr de muncă pe vasul „Maritza” care avea destinaţia Turcia, iar acesta a fost primul pas spre libertate. „Nu mi-a venit să cred unde am ajuns, dar important era că am scăpat”, spune miliardarul care a fugit din calea războiului, el amintindu-şi că a avut camarazi care au murit la Stalingrad.

Fugarul evreu a ajuns în cele din urmă într-un centru pentru imigranţi din Palestina. Adams a fugit apoi în Israel, cu ajutorul Agenţiei Evreieşti, şi s-a stabilit la Pardes Hanna, lângă Haifa. A intrat în armata de eliberare şi a participat în luptele de le Beer Sheva unde a luptat în războiul de Independenţă al Israelului. „Pe 15 mai 1948 eram la Tel Aviv şi am auzit la radio anunţul declarării independenţei”, îşi aminteşte cu emoţie Adams. Imbogăţit din afaceri imobiliare Meir Abramovici a făcut un pas decisiv în viaţa sa atunci când s-a hotărât să plece peste Ocean, atras de mirajul unei lumi noi, care putea să îi aducă prosperitate. În 1951 a plecat în Canada, unde a muncit ca tăbăcar, meseria pe care o ştia din familie, de la Piatra Neamţ. Pe 23 mai 1953, la vârsta de 33 de ani s-a căsătorit cu Annie Cohen, după o relaţie de şase luni.
Fără să dezvăluie care au fost sursele de venit, realizatorii filmului amintesc de faptul că acesta a cumpărat terenurile pe care în anul 1960 s-a construit un prim centru comercial, La Canal Deere. „A fost prima mea experienţă în domeniul dezvoltării de shopping center-uri”. Ulterior, afacerile în domeniu s-au extins, iar în anul 1966, s-a mutat cu cei trei copii pe care soţia îi născuse până atunci (Julian, Sylvan şi Linda) într-o casă pe care şi-a construit-o în Montreal. Magazinele de tipul „shopping center” le construia în afara oraşului,marea lui afacere fiind considerată Les Galeries de la Capitale Mall din Quebec, cel mai mare din regiune.

„Ideea mea este cum să transform lipsurile în câştig”, îşi explică filiosofia în afaceri Marcel A.
Activitatea lui s-a concentrat ulterior şi în acte filantropice şi de caritate, fundaţia umanitară care poarta numele familiei sale implicându-se în răsplătirea studenţilor cu burse sau în donaţii. În anul 1999 a donat unitatea de imagistică şi rezonanţă magnetică Spitalului General Evreiesc din Montreal. De asemenea,Fundaţia Marcel şi Annie Adams a înfiinţat centrul de cercetare medicală a creierului uman împreună cu Universitatea din Tel Aviv. „Sfatul meu este să înţelegeţi cât de importante sunt studiul, prietenia,punctualitatea. Vizitataţi-mă cât mai des pentru că nu vreau să las să se scurgă timpul fără să vă văd”, este mesajul de final transmis de Marcel Adams.Cunoscuta publicaţie Forbes îl prezintă pe Marcel Adams drept unul din cei mai mari latifundiari ai lumii, fondatorul Iberville Developments (1958). Astăzi, el deţine 800 de hectare (8 milioane de metri pătraţi) şi mai bine de 100 de proprietăţi incluzând centre comerciale, clădiri de birouri şi clădiri industriale. Averea sa este estimată la circa 1,3 miliarde de dolari americani.
Am mai aflat ,din aceeasi sursa, ca in prezent afacerile familiei sunt conduse de Sylvan, unul din cei doi fii ai evreului-roman M. Adams. Documentele interne ale HSBC, cunoscute ca SwissLeaks2, arătau că în 2006 şi 2007 Sylvan Adams deţinea un cont uriaş, de peste 800 de milioane de dolari americani. Contul era constituit în numele Summit International Bank, o bancă privată infiinţată de familia Adams în Barbados, în anul 2006.

Pe site-ul băncii Summit se arată că instituţia financiară a fost creată „pentru a gestiona averea unei familii canadiene”, fără a o nominaliza. Sylvan Adams spune însă că a declarat aceste conturi la Fisc încă de la început. „Am furnizat informaţii către Fiscul canadian şi cel din Quebec şi totul este legal. Nu există niciunaspect aici care să nu fie normal. Nu există conturi ascunse”.
Oare asa o fi acum si pe la noi,prin tara de unde a plecat candva Marcel Adams!?Intrebarea,fireasca si de loc tendentioasa a fost pusa din pura curiozitate dar si manat de tot mai numeroasele nereguli(inclusiv financiare)ce se petrec prin mai toate domeniile de activitate.

Vor fi vreodata stopate,ce spuneti?

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.