PREVIZIUNI: LUCRURI UTILE DAR CARE, CU TIMPUL, VOR DISPAREA!

Cand si cum, este deocamdata greu de spus cu exactitate. Se fac insa unele previzuni care, apreciaza specialistii, vor deveni realitate in maximum doua decenii! Abia dacă am observat, pe ici, pe colo, cum lucrurile la care țineam și pe care le deținem (aparate video, CD- uri, telefoane cu clapetă etc.) au dispărut încetul cu încetul, fiind înlocuite cu alte dispozitive ceva mai performante. Unele chiar si de neimaginat acum! Sa recunoastem ca totusi cateva obiecte “istorice” – cum ar fi telecomanda televizorului sau cheile de la ușă – au supraviețuit si inca rezista, dar nu va trece mult timp și, probabil, ca vom uita și de acestea. Iata insa si alte dispozitive ce inca ne sunt de folos dar care vor avea, până la urmă, aceeași soartă in cel mult… 20 de ani:

  • Oglinzile laterale de la autoturisme:

Compania Audi a prezentat deja automobile fără oglinzi laterale, care vor apărea pe piață chiar în anul urmator, 2019. Dar in scurt timp, precizeaza cateva site-uri de pe net, multe alte companii vor urma exemplul. Este la fel de probabil că toate mașinile vor avea pana si camere de filmat încorporate, iar sistemul inteligent al mașinii va avertiza șoferul în caz de eventual pericol. De asemenea, transmisia manuală și motoarele cu ardere internă vor fi date uitării. De la începutul acestui an, toate clădirile noi din Anglia vor fi dotate cu încărcătoare de baterii pentru mașinile electrice, iar până prin 2035, autoritățile britanice plănuiesc să determine cea mai mare parte a populației să se deplaseze cu mijloace de transport “prietenoase” cu mediul inconjurator. Adica, total nepoluante.

  • Telecomenzile:

Se stie ca in prezent, toate dispozitivele dintr-o casă pot fi controlate cu ajutorul unei tablete sau al unui smartphone. Dar în curând, mult-iubitele telecomenzi vor dispărea si ele!

  • Numerarul și cardurile bancare:

Din cate deasemenea am mai aflat ca in 2017, compania TSYS a făcut un sondaj pe un eșantion de o mie de persoane, pentru a stie care este cea mai populară metodă de plată. Doar 120 de oameni au răspuns că preferă numerarul, majoritatea alegând cardurile bancare. Însăși era cardurilor se apropie de sfârșit, fiindcă deja poți plăti folosind ceasuri, telefoane și alte așa-zise dispozitive inteligente.In acest sens, cei de la Master-Card au dezvoltat o nouă tehnologie, numită Selfie Pay. Astfel, vom putea plăti clipind în fața camerei telefonului. Zice-se chiar ca din noiembrie a.c., locuitorii Europei vor putea testa această noua si utila tehnologie.

  • Cheile:

În cca 20 de ani, vom uita complet cum arată cheile obișnuite pe care le folosim acum pentru casele și mașinile noastre. Tehnologia pornirii mașinii folosind un buton nu e ceva tocmai nou, și imaginează-ți că îți vei putea deschide apartamentul folosind o aplicație de pe telefon, o comandă vocală sau o presupusa scanare!

  • Cablurile:

În curt timp, încărcătoarele de telefon nu vor mai irita proprietarii de smartphone rupându-se sau deteriorându-se.
Vom folosi in schimb undele radio-ului și Wi-Fi pentru a ne încărca dispozitivele. Firele enervante nu se vor mai încâlci, iar lumea noastră va căpăta un aspect futurist.

  • Seringile:

Nu peste multa vreme, nu vor mai exista seringi. Ele vor fi înlocuite cu tehnologii de vârf. Oamenii de știință au venit cu două opțiuni: injecția cu jet și capsulele. Injecțiile vor inocula lichidul prin piele. Capsulele vor conține nano-ace, care vor fi absorbite de sistemul digestiv și vor injecta medicamentul în fluxul sanguin.

  • Curierii:

Mai de multa vreme s-au tot făcut multe experimente cu drone care încercau să livreze bunuri, înlocuind astfel clasicii curieri. Acest tip de servicii de livrare câștigă în popularitate și putem presupune că, în curând, cutiile zburătoare vor deveni ceva obișnuit.

  • Semnăturile:

Hârtia joacă deja un rol secundar și sistemele biometrice devin din ce în ce mai răspândite. Smartphone-urile și bancomatele pot deja să recunoască oamenii după trăsăturile faciale!

  • Pungile de plastic:

Sute de ani trebuie sa treaca pentru ca o pungă de plastic să se descompună. De aceea, multe țări au interzis folosirea pungilor de plastic și încurajează oamenii să folosească metode alternative de împachetare. Bunaoara, putem folosi pungile din textile, care nu aduc vătămări mediului.

  • Mouse-ul calculatorului:

Actualele tehnologii care permit îndeplinirea unor sarcini diferite folosind mișcarea mâinii sau a ochiului vor înlocui în curând obiecte familiare. Astfel mouse-ul calculatorului este unul dintre ele. Nu vom mai vedea cursorul minuscul pe ecran sau fire.

Dar aceasta cuprinzatoare si curioasa (intr-un fel fie spus) lista de prezumtii poate continua cu multe alte asemenea noutati oferite, cu darnicie, de nelimtata si mereu in tranformare (dar si diversificare) tehnica! Noi insa ne vom opri aici, cu speranta si incredere spre viitor! Doar sanatosi sa fim!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Banii se simt cel mai bine în portofele de lux!

Se apropie sărbătorile de iarnă și am multe persoane cărora vreau să le fac un cadou. Și, în această perioadă,...

“Bun venit în România, la noi s-a inventat PROSTIA”

Un refren dintr-o melodie celebră (cel puțin în rândul cunoscătorilor de gen) a trupei Altar suna așa: Bine ai venit...

3 retete de prajituri cu care nu dai gres niciodata

De fiecare data cand avem invitati dorim sa ii rasfatam cu cate ceva dulce. Insa pentru a crea o prajitura...

Close