Produsele românești

Asta e o întrebare care ar trebui să ne privească pe toți. Produsele românești. Da sau nu? De ce da, de ce nu?

EU VĂ POT SPUNE DOAR DIN PRISMA GÂNDIRII MELE:
Ce produse românești iau și ce nu. Prima dată evident o luăm cu apa. Căci prima chestie de-o facem dimineața e să bem apă. Bem apă de la chiuvetă sau apă plată/ minerală/ suc?

Într-o vreme luam doar apă minerală, vreo 6 ani adică. Nici nu știam ce gust mai are apa de la robinet. Apoi am trecut pe apă plată. Toate apele astea erau românești. Nu am luat aviane importate din America, căci în primul rând sunt scumpe ca porcul, apoi au același preț. Nu am băut vreodată altă apă minerală/ plată din altă țară, dar nici să nu aud pe care să laude produsele altora. Nu pentru faptul că aș fi eu mare patriot. Nu, aș da dovadă de ipocrizie. E vorba că apa trebuie să aibă gust de apă. Adică deloc. Eu sunt obișnuit cu apa aia de-o beam de la țară, direct din pânza freatică. Fără clor băgat în ea, fără alte tâmpenii de chimicale care se introduc pentru uciderea bacteriilor. În final, apa din România.

Apoi micul dejun. Acum depinde ce consumăm. Căci și laptele dacă-l iei românesc e mai scump. Cel puțin așa e la supermarketuri. Adică iei o chestie d-aia ungurească de are 40% lapte iar restul aracet și e mai ieftin. Mult mai ieftin. Apoi na, poți lua direct de la producător. De la țărani din piață. Însă parcă nu-ți vine să iei. Nu știi ce condiții de ambalare a avut laptele ăla.
Brânza o iei din piață. De la români. Nu am văzut încă brânză importată. Și sper să nu vină timpurile alea…

Din păcate roșiile le iei doar vara românești. Restul sunt niște chestii turcești fără gust. Sau cu gust extrem de nașpa. Nu recomand așa ceva. Mai bine bagi ketchup decât roșiile alea.

În fine, cu mâncarea de bine de rău am lămurit-o. O iei românească. Ce e străin e scump, din cauza taxelor. Apoi te îmbraci. Numa în chinezisme și turcisme. Nu se mai fabrică nimic la noi. Sau aproape nimic, găsind de curând niște stihare copii exact ce-mi trebuie, pentru un FUFOrial comid, de râsul lumii.  Mai sunt târgurile alea de îmbrăcăminte și încălțăminte românească. Din păcate sunt niște modele nasoale, nu anoste de pantofi. Absolut oribilități. Bine, nu se compară cu încălțămintea aia boccie de la arabi. Dar nu-mi plac.

Gecile de piele sunt scumpe. Același preț cu care le pot lua din supermarket de exemplu, care-s sunt italienești sau Dumnezeu știe de unde…

Hainele nu le poți lua românești pentru că sunt ori inexistente ori scumpe. Invers proporțional cu hrana.  Apoi te duci la serviciu. Foarte rar mai văd o Dacia pe străzi. Câte unul două Logane. În rest numai și numai străine. Cică unele-s făcute în România, cu piese și licență din afară. Nu zic aici cum e românul de muncitor sau puturos. Dar dacă aș avea 8000 de euro, mi-aș lua un BMW la mâna a treia decât un Logan nou. Am calitatea nemțească. Neamțului până nu-i iese la microm e jale. La noi încă e mentalitatea de “las-o bă că merge așa“.

Cum ne spunea o profesoară în facultate. Unui muncitor i s-a dat de făcut nuș ce piesă. Și era cu 1 mm mai mare pe-o latură de cum trebuia.
– Ce domne, pentru 1 mm mă tragi de mânecă?

Adevărul e că nu facem rachete spațiale unde 1 mm este vital. Dar dacă tot putem să facem ceva ca lumea, de ce să nu facem? Nu vreau să-mi rămână mașina în drum după un an. Prefer să-mi rămână BMW-ul ăla la mâna a treia după 2 ani pe butuci. Căci găsesc piese. Ieftine. căci așa fac nemții. Nu se mai fabrică un anumit model? Nu-i nimic, încă 5 ani facem piese. Prelungim până la 10-15 ani fabricația pieselor pentru acel model, dacă e cerere. Dacă nu, nu. Nu când m-am dus să iau rezervor pentru Dacia 1300.

– Nu avem românesc, decât turcesc. Cel românesc nu se mai fabrică!

Modelul turcesc e făcut cu picioarele. Ca să bagi benzină în el trebuie introdus furtunul în gaură apoi învârtit, cotit la stânga, ridicat în sus, apoi iar împins. Te pierzi în inginerii inutile până să bagi de 15 lei benzină. Care va să zică mașina aș lua-o străină.

Apoi că trăim în lumea asta a monitoarelor. Totul ce e-n jurul nostru e chinezesc, corean sau japonez. Orice telefon, TV, monitor. Ne punem întrebarea de ce?

Pentru că s-a vândut totul pe bucăți la prețuri derizorii. D-ăla nabii de fabrici, de ce să facem noi șaibe? Fabrică de șaibe? Ce ați înnebunit? Dărâmăm, vindem terenul turcului cu 1000 de dolari. Păi cred că au făcut turcii de-au creat Mall Vitan miliarde de temenele către Alah. Când au văzut ce ieftin au luat terenul de la statul român. Asta din cauză că noi am dat repede din comunism în democrație. Democrație pe care am înțeles-o total greșit. În plus, încă trăim în comunism, dar este altă discuție care nu-și are rostul aici. Vorbeam de produsele românești.

Dacă le alegem sau nu. Depinde. În primul rând de bani, apoi de calitate. Nu zic faptul că un produs românesc nu e de calitate. Depinde de produs.
Vreau rezervor de Dacie, vechi de 30 de ani decât unul turcesc! Vreau patent vechi de peste 40 de ani românesc decât astea noi care după o iarnă în frig în balcon devin casabile, de oricât de bun ar fi oțelul. Și oricât de scule profi ar fi ele. În vremurile astea prima dată românul se uită în buzunar să vadă de ce sumă dispune.
Apoi se uită la țara de proveniență. Apoi abia, poate, se mai uită la chimicale, plasticuri, naturale, nenaturale, eco, emo, homo…

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.