RADIOUL LA ZI ANIVERSARĂ!…

Astazi, 1 Noiembrie 2017, când scriu aceste rânduri, Radioul public (Radio România) împlinește 89 de ani! Așadar, o vârstă frumoasă, semnificativă și plină de realizări. Atunci,pe 1 Noiembrie 1928, la ora 17, se difuza în eter prima emisiune a Societății de Difuziune Radiofonică din România! “Alo,alo,aici Radio București”, glasuia solemn, cu vocea plină de emoție unul din…pionierii (anonimi) radioului!

Radioul fiind considerat atunci (și chiar după), pe bună dreptate, una din marele izbanzi ale tehnicii din acei ani! În timp, radioul a fost și a rămas și acum, un prieten statornic, îndrăgit și apreciat de tot romanul (și nu numai), atât prin emisunile, muzică și știrile difuzate și mult ascultate de posesorii ,,minunii” tehnice, cât și prin promptitudinea și obiectivitate lor. Ceea ce, trebuie s-o recunoaștem, nu prea se poate spune acum, mai ales dacă ne referim și la… puzderia de radiouri comerciale și particulare, ce-au tot apărut (după Revoluție) mai ceva că ciupercile după o ploaie!

Revenind însă la Radioul aniversat, numit acum Societatea Română de Radiodifuziune, se cuvine să va mai spun că de-a lungul anilor, mai cu seama în vremuri tuburiri de restriște, radioul a adus, prin știrile difuzate, în casele românilor, multe evenimente de vitală importantă, multe emoții dar și bucurii ce greu pot fi uitate! Fără a le mai rememora pe toate câte au fost (aproape imposibil de făcut) mă voi opri totuși la cele pe care, o bună parte din generațiile actuale le-a și trăit din plin. Le-a ascultat cu maximă atenție, le-a comentat și, cei nu puțini la număr, le-a simțit, în ani, pe propria lor piele (cum spune romanul).

Reamintiți-va doar de anii celui de al doilea război mondial, de abolirea monarhiei și instaorarea “dictaturii proletariatului”, de crizele prin care-am trecut, de tragicul cutremur din Martie’977, dar nu în ultimul rând de Revoluția din ‘989 și de toate celelalte evenimente care au tot urmat… Cei mai vârstnici, cred că n-au uitat nici de anii când radioul, în lipsa totală sau parțială a televiziunii, era UNICĂ SURSĂ de informație! Util totuși să mai precizez că ,în anii care au trecut, la microfonul radioului public s-au aflat (ca invitați) numeroase personalități ale vieții cultural-științifice și politice din țară noastră, radioul fiind în același timp și o unică școală de formare a viitoarelor talente, devenite-n timp, populare și apreciate vedete ale audiovizualului românesc!

Acum, în anii de după Revoluție, aria de difuzare, pe diverse lungimi de undă, s-a extins considerabil, îndeosebi prin înființarea studiourilor teritoriale cât și prin mulțimea și diversitatea programelor. In prezent, la 89 de ani de la înființare, Radio România este, se poate spune, fara exagerare, cea mai importantă instituție- media din țară noastră, prin numărul (încă) mare de ascultători, cât și prin aria largă și variată a programelor ce le difuzează non-stop! Acum, aproape de final, permiteți-mi, cu acest plăcut prilej, să mă alătur și eu, semnatarul acestui articol, tuturor celor care au găsit de cuviință să adreseze calde și meritate felicitări instituției sărbătorite,urându-i LA MULȚI ANI!

De asemenea, fără falsă modestie, va destăinui, dar nu fără emoții, că din cei 89 de ani ai radioului,cca 30 (dacă avem în vedere că pe atunci instituția se numea Radioteleviziunea Română) i-am trăit și eu, ca reporter, în mijlocul unor adevărați profesinisti ai microfonului!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.