RADIOUL NATIONAL LA 90 DE ANI! …

Peste exact 10, primul radiou din Romania-si va serba centenarul! Pana atunci insa, propun sa adresam acestei institutii nationale cuvenitele urari de bine si de la multi ani care, astazi implineste 90 de ani de activitate prodigioasa in slujba intregii natiuni romane! 90 de ani de la inaugurarea postului naţional de radio din România. Atunci, in data de 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, era difuzată în eter prima emisiune a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România, cu anunţul: “Alo, alo, aici Radio Bucureşti“.

Primele cuvinte au fost rostite atunci de preşedintele Societăţii, Dragomir Hurmuzescu, ctitorul radiofoniei româneşti, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit ca “Un suflet nou“. La început, Radio Bucureşti (cum era cunoscută Societatea) avea emisiuni doar câteva ore pe zi, în program figurând ştiri, muzică de dans şi clasică, buletine meteorologice. Treptat au apărut şi primele emisiuni complexe („Ora copiilor”, „Ora veselă”, „Ora femeilor”, „Cronica muzicală”, „Cronica dramatică”, „Poşta amatorilor”).

1 noiembrie 1928 – prima zi din istoria radiofoniei româneşti; prima zi de existenţă a ceea ce avea să devină, astăzi, corporaţia Radio România. 90 de ani de istorie, în anul când România Mare împlineşte 100 ani; 90 ani în care a reflectat cele mai importante evenimente istorice, sociale şi culturale ale României.

Seria manifestarilor aniversare pentru marcarea a 90 de ani pe care Radio România îi împlineşte acum, începe azi, cu prezentarea primului Sitcom Radio din ţara noastră – se numeşte “Undeva în 28” şi este produs de Redacţia Teatru şi Radio România Actualităţi. Apoi o conferinţă de presă pentru lansarea serialului, al cărui prim episod va fi difuzat joi, chiar azi, pe 1 noiembrie, la RRA, va avea loc după-amiază, în Foaierul Sălii de Concerte, precum si alte atragatoare actiuni prilejuite de acest insemnat eveniment.

Nu pot sa uit ca Radioul National a fost si pentru mine, timp de peste 20 de ani, o a doua casa! Aici, intr-un colectiv unit si bine pregatit profesional, am trait cele mai frumoase amintiri din activitatea mea profesionala, ce greu se vor putea uita! Asadar, inca o data, LA MULTI ANI, RADIOULE, LA MULTI ANI tuturor fostilor colegi si colaboratori care (inca) probabil mai sunt in viata! Asteptam centenarul!

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.