REGULI ESENTIALE DE ETICHETA!…

Desi codul bunelor maniere are o istorie veche si s-a perfectionat de-a lungul secolelor,in societatea actuala acesta nu prea mai are cautare!Ca toata lumea trebuie sa stie regulile de baza, ca cine totusi le cunoaste arata în aceeasi masura respect fata de sine si de ceilalalti sau ca daca habar n-ai de nici-o regula de comportare civilizata mai nimeni nu-ti spune ca esti prost crescut,toate acestea nu mai au acum nici-o importanta!In prezent se poarta(e la moda)mitocania,grobianismul,nesimtirea si neamul prost,cum se mai spune prin popor….
Cu toate acestea in lume,in tarile cu adevarat civilizate,bunele maniere continua sa se situieze la loc de frunte.Deci,consider eu,trebuie stiute!Iata doar cateva pe care dv. nu trebuie sa le ignorati:

* Dacă spui cuiva ”te invit în oraș/la cafea/la restaurant”, trebuie să plătești consumația. Dacă spui însă ”hai să ieșim în oraș”, se presupune că-și va achita fiecare partea. Nu merge în vizită neinvitat/neanunțat! Chiar și rudelor sau prietenilor foarte apropiați este politicos să le dai un telefon înainte, ca să te asiguri că nu deranjezi. La masă, nu e frumos să mesteci cu gura deschisă, nici să vorbești în timp ce mănânci. Nu sorbi! Atenție cum așezi tacâmurile pe farfurie! Poți transmite că ai terminat de mâncat sau doar ai luat o pauză, ți-a plăcut ce ți-a oferit gazda sau, din contră, nu ți-a plăcut deloc

*E nepoliticos să-ți ignori interlocutorul ca să butonezi telefonul mobil!

…Este nepoliticos să-ți așezi mobilul pe masă, în public. Prin asta transmiți că telefonul joacă un rol foarte important în viața ta și că ești gata în orice moment să întrerupi conversația cu interlocutorul tău pentru a răspunde la un apel sau la un sms.Și mai nepoliticos decât a așeza telefonul la vedere este să-ți faci de lucru cu el în timpul întâlnirii/discuției cu interlocutorul tău, stând pe facebook, messenger, whatsapp sau instagram. Nu vorbi tare la telefon în public, lumea din jur, care nu e interesată de problemele tale personale sau de serviciu, va fi deranjată. La fel de nepoliticos este să râzi zgomotos în public sau să te holbezi la oameni.

* Înainte de a-ți aprinde țigara, întreabă dacă e OK s-o faci. S-ar putea ca persoanele din jur să nu fumeze și să fie deranjate de fumul de țigară. Trebuie să le ceri voie celor din jur înainte de a-ți aprinde țigara, dacă te afli într-un loc public.

* Pe trotuar, alee sau pe un culoar, în spațiu deschis sau în interior, mergi pe partea dreaptă. Pe scările rulante, staționează pe partea dreaptă, nu pe mijloc, pentru a le permite celor ce vor să se deplaseze să te depășească pe stânga.

*Călătorii care coboară din tren, autobuz, troleibuz sau metrou au prioritate, iar la urcare, trebuie lăsate întâi persoanele în vârstă, femeile și copiii. Dacă persoana în compania căreia te afli salută pe cineva, trebuie să saluți și tu persoana respectivă. Indiferent de statutul tău sau de vârstă, când intri într-o încăpere tu trebuie să saluți primul, nu cei care se află acolo. Și da, este politicos să saluți, nu să te faci că plouă! La fel trebuie să procedezi când părăsești încăperea. Salutul trebuie însoțit de un zâmbet, e nepoliticos să saluți încruntat sau cu jumătate de gură. Persoana mai tânără o va saluta întotdeauna pe cea mai în vârstă.

* La cinema, la teatru sau în sălile de concerte, trebuie să te deplasezi spre locul tău cu fața către cei aflați pe același rând de scaune cu tine, nu cu spatele. Bărbații nu ar trebui să atingă femeile fără permisiune. Nu este un gest acceptat social să-ți bați pe umăr interlocutoarea, să o atingi pe umăr sau să o mângâi în timp ce vorbești cu ea. Doar când o ajuți să iasă din mașină sau să traverseze strada îi poți oferi mâna/brațul.

*Femeile nu ar trebui să poarte haine foarte elegante, bijuterii opulente sau să se machieze în exces în prima parte a zilei. Ținutele de seară, după ora 18.00! Indiferent că ești bărbat sau femeie, ai grijă să ai pantofii mereu curați! Nici nu ai idee cât contează…

* Parfumul trebuie folosit cu moderație. Dacă te parfumezi în exces, îi vei deranja pe cei din jur. Dacă exagerezi cu parfumul, lumea te-ar putea ocoli .

*Nu-ți deranja colegii și cunoștințele cu poveștile tale de amor, eșuate sau nu, cu detalii legate de copiii tăi, de iubit sau de soț, nu vorbi întruna despre dieta pe care o ții, problemele tale medicale ori certurile din familie! Sunt chestiuni intime și insistând să le transmiți unor persoane care nu sunt interesate de ele, nu vei face decât să le îndepărtezi.

* Nu e OK să citești corespondența apropiaților, să-ți bagi nasul în telefoanele lor, citind mesajele, ori să le cauți prin buzunare, ca să vezi dacă nu au bilețele de dragoste de la altcineva. Trebuie să-ți înfrânezi curiozitate și să-ți tratezi gelozia. Spune întotdeauna ”te rog” când ceri ceva și ”mulțumesc”, după ce ai primit sau ți s-a promis că vei primi. Cere scuze dacă deranjezi sau dacă ai greșit.

* Ești șofer? Nu goni pe stradă, după ploaie, riscând să stropești pietonii dacă treci printr-o baltă! Încetinește! Nici ție nu ți-ar plăcea să ajungi acasă ud din cap până în picioare și cu hainele murdare!

 

* Se raspunde întotdeauna la salut cu un zâmbet si nu cu mâinile în buzunare sau privind în alta parte.

* Este o grava ofensa sa nu raspunzi la salutul unei persoane care îti întinde mâna.

* Este elegant sa te prezinti singur într-un cerc mai larg de oameni, daca nu are cine sa te prezinte.

* Baietii si barbatii trebuie sa îsi scoata caciula când saluta o femeie si tot ei trebuie sa salute primii persoanele de gen opus.

* În spatiu public, dar si acasa la cineva, se întreaba întotdeauna unde este ”toaleta”, nu unde este ”baia”.

” Calatorii care coboara din tren sau autobuze au prioritate.La urcare, sunt lasate înainte persoanele în vârsta, femeile si copiii. Locul de la geam trebuie oferit copiilor sau femeilor. Barbatii si tinerii trebuie sa ofere locul batrânilor, invalizilor si femeilor, în mod deosebit femeilor însarcinate.Barbatul care însoteste o femeie în autobuz sau tren nu o va parasi pentru a ocupa un loc liber. Va ramâne lânga ea, chiar daca aceasta nu vrea sa se aseze.

Când mergi în vizita:

*Fiti punctuali când sunteti chemati la o anumita ora în vizita. Alegeti o tinuta care sa arate respect de sine si respect fata de gazde. Aduceti gazdei un dar, cât de simplu, mai ales daca mergeti prima data în vizita la ea acasa. Un buchet de flori, o sticla de vin sau dulciuri si fructe sunt printre darurile uzuale. Barbatul este prezentat femeii, iar cei mai tineri celor în vârsta, pentru a respecta codul bunelor maniere. Participati la discutie si nu lasati conversatia sa se întrerupa. Tacerea poate fi interpretata drept plictiseala sau ostilitate.

Cum se ofera si cum se primesc darurile:

*Cadourile se ofera într-un ambalaj curat si bine împaturit.Preturile de pe cadouri se sterg cu grija sau se înlatura, fara a se rupe complet eticheta. Doar cartile pot fi oferite cu pretul la vedere. Florile nu se ofera în ambalajul de celofan în care le pune florareasa. Este mult mai eleganta o simpla funda care leaga coditele.Femeia care primeste flori trebuie sa le puna imediat în vaza ca semn de apreciere.Cel care primeste un cadou trebuie sa îl desfaca în fata musafirilor si sa îsi exprime încântarea si multumirea, chiar daca nu este pe gustul lui.

(Sursa: prafdestele.net)

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.