REVENIRE PE TARAMUL LIBERTATII DEPLINE!

Este vorba desigur, despre acea parte a litoralului romanesc numita Vama Veche (dar nu numai), acolo unde an de an, incepand cu mult prea mediatizata “mini-vacanta de 1 Mai” si pana la finele sezonului, mii si chiar zeci de mii de… amatori (in cea mai mare parte, tineri) de “distractii tari, fara sfarsit”, isi idreapta pasii, mai ceva ca… spre Meca!

Mai putin, sau chiar deloc, interesati de plaja si de binefacerile ei, dar atrasi de “spiritul Vamei”, vamaiotii, animati si incurajati de eternul “fac ce vreau” se dau in stamba, cum se mai spune, chiar din primele momente ale sosirii lor in acest perimetru al “libertatii fara de margini”. Si intr-adevar, FAC! Fac, nu chiar toti, dar majoritatea, ce-au facut si-n anii trecuti, ce-au facut mai cu seama acum, de curand. Inclusiv crime, violuri si… comert, la liber (!?) cu stupefiante (droguri)!

Dar despre toate aceste mostre ale “libertatii depline” am mai scris, s-a scris de altfel si prin presa de toate felurile, s-a vorbit si aratat imagini, “sugestive” pe la multe posturi tv (unde Pro. tv- ul e lider incontestabil!), mai toate facand din aceasta, in functie de motive sau interese, o incredibila si deloc benefica (zic eu) apologie sau, de ce, nu?!, reclama pe gratis! Cu mult inainte de 1Mai, zi cunoscuta (perceputa) acum doar ca ziua care marcheaza “inceputul sezonului estival pe litoral”(!), aproape toata mass-media romanesca prezinta in culori trandafirii pregatirile care s-au facut  prin acele locuri (in special, Mamaia si Vama), “minunile” cu care vor fi intampinati oaspetii!

Din cate se cunoaste in anul acesta, “mega-distractia” de pe litoral a intrecut insa orice asteptare, mai sub toate aspectele! Au fost desigur si lucruri bune dar, din pacate (sau din obisnuinta), cele rele au uimit pur si simplu, prin proportii dar, mai ales, prin urmari nefaste, o buna parte din cei care au vazut… peisajele (din abundenta) doar pe micile ecrane! Impresiile, unele chiar penibile sub aspect etico-moral dar si legal, au uimit realmente o tara-ntreaga! Adeptii unor asemenea distractii se apara si spun ca tot ce se petrece pe acolo este mai mult decat ceva normal! Drept dovada, afirma ei, dar si altii ca ei, prezenta multor tineri veniti de peste hotare, din alte tari. Da, spun eu, vin pentru ca pe acolo, prin statiunile din Israel, Spania, Germania sau alte tari, nu prea gasesc asemenea “distractii”, nici sticle cu bautura la preturi ultra ametitoarte!

Comentariile si analizele-retro facute de diferite institutii (mai cu seama, de presa) inca nu s-au sfarsit, iar imaginile (unele terifiante) sunt si acum vii in reprezentareile vizuale ale multor concetateni. Ieri, spre exemplu, am citit un amplu articol, chiar pe prima pagina a cotidianului Adevarul, in care, sub sugestivul generic “Litoralul romanesc a ajuns raiul drogatilor”, se readuce in dezbatere publica un subiect mai mult decat interesant dar, mai cu seama, alarmant vis a vis de “minunile” de pe litoral! “In perioada minivacantei de 1 Mai, 44 de persoane aflate pe litoralul romanesc sub influienta unor substante psihioastive au ajuns de urgenta la Spitalul Judetean Constanta. Numarul este aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut” – am redat, intocmai, doar un mic pasaj din cele scrise in sus amintitul ziar.

Tot acolo,in articolul publicat, o fosta consumatoare de droguri face urmatoarea destainuire, plina de adevar si invataminte: “Plaja, cluburile petrecerile (nn. – eu le-as scrie intre ghilimele: “petrecerile”!) sunt cele mai bune locuri unde sa consumi droguri, mai ales daca ai baut un cocktail sau o bere. Te simti lejer, mai liber si nu mai esti atent la ce faci, ci doar vrei sa te simti bine. Tinerilor, eu le-as spune sa se gandeasca putin mai mult”.

Iata, doar una din “explicatiile” faradelegilor comise cu acea libertate si lejeritate, de care spunea fosta consumatoare de droguri! Dar de cauzele, de mediul absolut prielnic pentru etalare, fara de limite, a acelei libertati (amintita tot de ea, dar nu numai) simtita si etalata de multi petrecareti non-stop, cine ne poate spune?! Dar de publicitatea facuta “petrecerilor” de pe acolo, intr-un enervant si permanent exces de zel, de catre unele televiziuni, oare nimeni nu s-a sezizat? Nici chiar CNA- ul?! In zilele mini-vacantei atat de laudata, prin acele plaje, pe acel “taram al libertatii totale” s-au comis si crime (anul trecut, una; acum, alta!), acte huliganice, prostitutie, betii si numeroase alte asemenea manifestari anti sociale (unele descoperite, altele nu) fara ca totusi cineva sa le depisteze si sa le taxeze in functie de gravitatea lor sau, macar sa le previna! De ce? Greu de raspuns atata timp cat cei direct raspunzatori de ordinea si linestea publica cat si de educatia tinerilor tentati de asemenea “ispravi” nu sunt macar admonestati, daramite sanctionati conform legilor (inca) in vigoare.

Aceleasi se pot spune si vis a vis de cei care, cum precizam, le mediatizeaza-n flux continu, lauda, ba chiar se si extaziaza, oferindu-ne modele din tinuturile “libertatilor” si “distractiilor” fara sfarsit. Totale! Dar cum pe la noi, in Romania, legile-s doar facute, nu si respectate, iar domeniul educational la pamant, ori ce-i posibil! Inclusiv ce-a fost si, probabil, va mai fi, prin “taramul libertatii totale”. Mai cu seama ca, atentie!, nu peste mult timp, vine iata, o alta minivacanta! Asa ca, ce-o mai fi, vom mai vedea (afla) Pana una, alta, ca la noi, la nimenea!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.