Rinoplastia: tot ce trebuie sa stiti despre operatia nasului

Nasul este unul din cele mai “vizibile” elemente ale fetei. Daca este sa vorbim despre un nas celebru, o putem aminti pe Cleopatra. Nasul Cleopatrei a consumat multe foi de hartie si cerneala. Nasul ei a fost la fel de celebru ca si personalitatea ultimei regine a Egiptului Antic, chiar daca nu exista prea multe reproduceri vizuale ale remarcabilei femei. Desi un nas mai evident este considerat a fi o trasatura a unei personalitati puternice, multi oameni, atat femei, cat si barbati, isi doresc un nas mai mic sau proportional cu restul fetei. Din fericire, acest lucru se poate realiza printr-o procedura chirurgicala: rinoplastia!

Rinoplastia este o operatie nazala care schimba forma sau dimensiunea nasului. Aceasta interventie poate avea o necesitate cosmetica, dar si una pur functionala. La clinica Dr. Calu poate fi efectuata o astfel de operatie si puteti vedea mai multe detalii aici: https://www.drcalu.com/interventii-chirurgicale/chirurgie-faciala/rinoplastie-rinoseptoplastie. Este o operatie destul de comuna si, in general, se recomanda atunci cand oasele si cartilajul fetei si-au incheiat cresterea osoasa, adica in jurul varstei de 16-18 ani. Rinoplastia este cea mai frecventa procedura chirurgicala din Romania, care necesita doar o scurta sedere medicala.

Rinoplastia functionala si rinoplastia estetica

Rinoplastia cosmetica isi propune sa modifice morfologia oaselor nazale pentru a imbunatati aspectul nasului, care poate parea prea lung sau prea lat. Rinoplastia functionala isi propune sa remedieze dificultatile de respiratie din cauza unei abateri a septului nazal sau a ingrosarii conurilor. Obiectivele rinoplastiei functionale si ale rinoplastiei estetice pot fi atinse in timpul aceleiasi interventii. In acest caz, chirurgul va corecta problemele de respiratie nazala in timpul unei operatii estetice. Aceasta se numeste rinoseptoplastie. O a treia forma de rinoplastie, numita restauratoare, apare in urma unei malformatii sau traume congenitale, cel mai adesea cauzate de un nas spart.

Daca totul este corectabil, ar trebui sa stiti ca rinoplastia cunoaste limite. Calitatea pielii joaca un rol important in rezultat. Daca este foarte groasa sau foarte uleioasa, va fi foarte dificil sa remodelati varful nasului. Daca este foarte fina, riscul aparitiei unor nereguli sau imperfectiuni este mai mare. In plus, la persoanele care au peste 45 de ani, oasele devin mai fragile.

Cum se face consultatia pentru rinoplastie?

Ca si in cazul tuturor celorlalte operatii de chirurgie estetica, dialogul dintre pacient si chirurg este esential. Consultatiile preoperatorii sunt un pas important. Pacientii, impreuna cu medicul, vor discuta despre asteptari si, de asemenea, despre ceea ce este practic si adecvat din punct de vedere estetic. Un examen radiologic va fi necesar inainte de operatie. Daca interventia pare a fi foarte complexa, se va face o evaluare radiologica folosind un scaner 3D. In acest moment se realizeaza simulari pentru a imagina rezultatul interventiei. In timpul consultatiei, chirurgul va examina pacientul in detaliu. La sfarsitul consultatiei, pacientului i se face o evaluare de pret ce porneste de la 3000 de Euro. Este important de mentionat ca la o simpla consultatie Dr. Calu va va raspunde la toate intrebarile.

Inainte de a fi operat, pacientul trebuie sa respecte un anumit numar de instructiuni medicale:

• Nu mai fumati cu cel putin cu 1 luna inainte de operatie;
• Nu mai luati aspirina, antiinflamatoare si anticoagulante cu 15 zile inainte de operatie;
• Pentru femei, nu mai luati contraceptive orale;
• Pentru barbati, barba si mustata trebuie sa fie barbierite perfect.

Desfasurarea interventiei chirurgicale

In cazul unei rinoplastii standard, medicul opereaza sub anestezie generala. Exista doua moduri de a opera:

Se spune ca rinoplastia este „inchisa” atunci cand chirurgul opereaza intrand in nas. Operatia nu lasa nicio cicatrice si este in general mai rapida.

Se spune ca rinoplastia este „deschisa” atunci cand acesta face o microincizie intre nari, in cazul in care nasul prezinta dificultati. Cicatricea este aproape invizibila, deoarece este localizata la nivelul columelei. In caz contrar, incizia se face in interiorul narilor sau sub buza superioara.

Pentru a corecta, chirurgul va elimina excesul de os. Va strange spatiul creat prin indepartarea bontului, astfel incat nasul sa devina mai ingust si mai subtire.

Pentru a creste dimensiunea nasului, chirurgul va lua si va folosi cartilajul din urechile si oasele soldurilor, cotului sau craniului pentru a reforma nasul.

Chiar daca operatia dureaza doar cateva ore, spitalizarea este necesara pentru a oferi ingrijiri clinice.

Trezirea este rareori dureroasa dupa procedura. Nu exista niciodata restrictii postoperatorii. Constrangerea majora este incapacitatea de a respira din cauza edemului. Totul variaza de la persoana la persoana. In ceea ce priveste vanataile, acestea dispar dupa doua-trei saptamani.

In functie de tipul de rinoplastie, se pune in loc o sonda endo-nazala si se indeparteaza la 8 zile dupa procedura. Daca forma nasului s-a schimbat, se aplica un pansament nazal timp de 10 zile. Antibioticele sunt prescrise pentru a preveni infectiile. Activitatile sportive sunt interzise timp de cel putin o luna, iar expunerea la soare este permisa numai dupa ce vanataia a disparut.

Pacientul va trebui adesea sa astepte cateva luni inainte ca nasul sa-si recapete aspectul natural. Daca modificarea a fost facuta in zona osoasa si a cartilajelor, va dura doar 3 luni. In cele din urma, igiena nasului este esentiala in prima luna dupa operatie. Este recomandat sa folositi o solutie salina, precum si tifon, pentru a preveni formarea crustelor.

Rezultatul final al unei operatii de rinoplastie efectuate la Clinica Dr. Calu va fi fara cusur!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.