Românii au talent

Nu cred că există vreo casă în țara asta care să nu fi auzit de faimoasa emisiune Românii au talent.
Ba chiar i-am văzut cu miile la preselecții.

Unde vin fel de fel, de la ciobani care tund oaia în direct, la împuțiți care se dau peste cap și leșină juma de sală de groaznicul miros, la moșulici de peste 90j de ani care se strecoară printr-un cerc de foc mai ceva cum se strecoară un șarpe în ditamai tunelul de metrou.

La Românii au talent vin așadar fel de fel de oameni. Unii talentați, alții nu.
Dar care sunt criteiile de departajare ale acestora? Care talente merg și care nu? Vorbim doar de talent, nu de caz social!

Până la urmă românii au talent sau românii fac spectacol?

Că una e să vezi niște circari care țopăie pe scenă, cu artificii și jocuri de lumini, una e să vezi un mentalist care-ți spune ce-ai halit acum 3 zile, chestie pe care tu n-o mai știi nici măcar hipnotizat și alta e ca românii să aibe un talent anost. Să fie unul haxor. Să-i dea de spart 30j de bloage și 40j de instituții în mai puțin de juma de oră. Ăla e talent anost. Dar talent.

M-am uitat vineri seară la emisiune și ce-am văzut? Un flăcău care crea tablouri superbe din tuburi de spray. Genul ăla de artă contemporană de rămâi tâmpit când te uiți.
Cam cum se vede în pozele de mai jos. Ceva ce depășește graffitiurile alandala cu “JisZ0n3rtYY Wuz H3re!“.

E vorba de artă nene. Ăla da talent. E talent demn de emisiunea românii au talent, fără doar și poate.

Însă ce ne facem cu spectacolul? În timpul executării nu e nimic spectaculos. unul pictează. Absolut banal. Chit că l-au legat cu chingi de stătea atârnat ca ăla în misiune imposibilă. Picta acolo, nu cânta, nu era ceva care de la cap la coadă să te lase fără cuvinte. La o pictură aștepți rezultatul final. Ca și copilașul ăla genial care rezolvă cuburile Rubrick. Că le-a rezolvat nu e nimic senzațional, extraordinar, ieșit din comun. Care să te facă să stai cu ochii pe ceas și cu sufletul la gură, mai ceva ca un sfârșit de episod din Tânăr și neliniștit.

Apoi a făcut spectacol. L-au bătut ăia p-acolo, au aruncat bombardele în jurul lui, au pornit uragane, l-au stropit cu atâta apă de n-a văzut săracu’ nici la mare în tabără. A făcut spectacol. La românii au talent a făcut un mare spectacol. Jos sombrero lui Frone!

Aia e ideea, că până la urmă nu se caută talentul românilor, ci capacitatea de-a face spectacol. Uite pe Gigel Frone. Omul le are cu chitara, jos poălăria.

Însă sunt milioane de oameni care au habar să zdrăngăne instrumentul. Numai că el a făcut spectacol din asta. Pălăria aia mare de mexican, mutrele pe care le face, chiotele trase, jocul de scenă. aia da, e spectacol, mergi mai departe la românii au talent. Ajungi în semifinale, te cheamă ăștia să apari la teve, ești cineva.

Faptul că stai atârnat ca un liliac și pictezi e anost. Ne crește barba până să pictezi tu acolo clădiri și 15 luni cu 4j de stele.

A, dacă flăcăul trăgea o dungă și se dădea peste cap, mai trăgea o dungă și se rostogolea, da, era spectaculos. Sau dacă era într-un aparat d-ăla cum au astronauții, care te bălăngăne de-ți vine rău. Să fie legat de un d-ăla și să picteze. Atunci spectacol nene. Picta ăla și scena în timpul tabloului. Bașca îi picta pe Batroș și Smiley mai ceva ca Elaine Davidson.
Dar așa… nimic special. Ai talent, dar stai acasă.

Până la urmă, cum e? Românii au talent sau românii fac spectacol?

Comments

comments

11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Pescarul de duminică

După ce de nşpe mii de ori Jidanul mi-a promis că mă tot duce la pescuit, mă sună ieri, rămânand...

Dacă nu știi să mergi, nu te apuca de schi!

Văd că de la o vreme încoace, toți neaveniții se apucă să se dea cu schiurile. Hai să mă fac...

Cel mai descreierat motociclist… sau cea mai bună reclamă la o motocicletă?

Fraților, vreți să vă luați cea mai meseriașă motocicletă? Vreți să spargeți timpanele tuturor când treceți în viteză supersonică pe lângă...

Close