Roșia Montană. Cine mă lămurește?

Hai că văd că de câteva zile numai asta se discută. De la moartea lui Cioabă trecem iar la aur. Care cică e, adânc în pământ. Vorbesc de Roșia Montană.
Cine mă poate lămuri care e treaba cu asta?
N-am fost niciodată acolo, vorbesc doar din auzite. E un loc mort. Un fel de Călan. Oricât v-ați supăra pe mine, Călanul e oraș mort. Nu există locuri de muncă, deoarece toată lumea lucra la combinatul siderurgic. Și-a fost închis. Că nu se putea privatiza vezi dragă Doamne, că avea datorii mari. La fel ca toată industria României, combinatul a fost ucis.
Exact aceeași chestie o văd eu și la Roșia Montană. Dacă greșesc, dați-mi de veste.

Nu iau partea nimănui, încerc să-mi dau seama dacă e de bine sau nu.
froșia montană

A mai observat cineva că se aduce în discuție subiectul ăsta cu regularitate, o dată la 5 ani? Că de fiecare dată există fel de fel de firme (o fi aceeași, dracu să le ia), care vor să facă săpături, extrageri, să industrializeze zona.
Și se izbesc de hârțogăraia din România.

Pe de-o parte avem oamenii care vor să muncească, deși bine trecuți de-a doua tinerețe, pe când cei tineri habar n-au ce e aia extragere de aur, minerit, munca pământului, orice. Că stau toți cu nasu-n tablete conectați pe facebook.

Pe de altă parte avem așa zișii suținători ai zonei. Că nu vor cianuri în oraș. Că și-așa e zona destul de distrusă, de ce s-o distrugem mai mult? Unde dracu erați mă acum 40-50 de ani când se extrăgea aur d-acolo? Ce făceau părinții voștri? Urlau că se distruge zona, sau se bucurau că au de-o pâine să crăpați în voi să vă faceți mari?

Iar pe de altă parte avem acum firma RGCMP-WTF ce nume o avea. Care am înțeles că-s niște canadieni, vin ei cu inteligența și banii pentru re-dezvoltarea zonei.
Că deh, buget de la stat canci, că suntem săraci, că nu-s bani. Evident că nu-s bani, că ne-am obișnuit cu furatul. Dacă furi, nu mai e de unde ai furat! Logic!
Și canadienii ăștia au zis așa.
– Noi venim cu banii și cu ustensilele, scoatem aurul și-l prelucrăm, mai luăm 10-20 de românași care le mai au cu mineritul, și dăm statului român 10-18% din ce scoatem.

Dacă greșesc, dați-mi de veste. Parcă eu așa țin minte niște date. Că ei bagă mai mulți bani în asta decât ar scoate vreodată. Cine e nebun să facă așa ceva? Nu există așa mărinimie nicăieri în lume. Atunci de ce se zbat canadienii ăștia să dezvolte zona? AM IMPRESIA CĂ TOT RAHATUL ĂSTA CU ROȘIA MONTANĂ E DE PARAVAN, PENTRU UN SCOP MULT MAI DIABOLIC. Nu știu care însă…

Cică s-au strâns oameni și-n piața Universității, să protesteze.
Mă, voi ăștia care protestați știți de ce anume? Pentru ce? Sau e doar spiritul de turmă? Cum a fost cu Boc. Când v-ați mulțumit cu ochelarii și capul lui Moțoc?
Eu unul așa văd treaba. Spiritul de turmă. Văd tineri de 30 de ani care urlă că vine cianura. Spuneți-mi tâmpit, însă n-am mai văzut proteste în care să stai cu cortul! Parcă se stătea la cort acolo pe stradă când deschidea la Apple, să vă luați în rate pe 30j de ani iphone. De Apple de ce nu ziceți nimic? Că-și aruncă deșeurile în China? Unde mor copii pe capete, mor zilnic zeci? Acum urlați că vine peste voi cianura? Vă dă careva cianură cu lingurița?
Dacă metoda asta de extragere a aurului s-a făcut de mii de ani, de ce să nu fie folosită și acum? Dacă e o metodă nouă, de ce nu se folosește una veche, fără să dăm cu otrăvuri? Nu-s nici eu de acord cu poluarea mediului, pentru un pumn de aur, din care doar 10-18% e al țării.
Însă merg pe principiul, “dacă nu mă afectează pe mine, de ce să urlu?
protest-rosia-montana roșia montană

A, dacă se dă acolo cu cianură așa de multă încât să fie tot Ardealul cu cianură în loc de aer, mă opun și eu. Deși n-am văzut mulți să se opună când s-a construit centrala de la Cernobîl. Atunci de ce au tăcut toți ucrainienii din gură? A, că era URSS-ul și-așa a decis că e bine?
Deh, prea multă libertate și democrație strică uneori. Uite unde am ajuns acum.

Deci, cină mă poate lămuri cu exactitate cum e treaba cu Roșia Montană?

APROPOS, N-AM PRIMIT NICIUN BAN SĂ SCRIU ARTICOLUL, NU-MI TRĂDEZ ȚARA, NU-S PIȘCOTAR, sau ce mama dracului mai credeți voi.
Vreau doar să pricep care e faza cu Roșia Montană și atât!

Comments

comments

29 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.