Snowden, tradator sau erou?

Dupa multe incercari nereusite, am vizionat si eu filmul Snowden.
Cu toate ca nu arata mare lucru despre tehnicile sale de “lucru”, ci se bazeaza mai mult pe luptele launtrice pe care le duce, filmul este destul de reusit.

Edward Snowden fusese angajat de NSA si de CIA pentru a intercepta hackerii rusi si chinezi
. Constraspionaj, daca doriti un termen mai academic. Initial crezand cu tarie ca Statele Unite e cea mai frumoasa, mai mare, mai puternica si mai neprihanita tara din lume, pe teren insa a avut un soc.

A observat ca ordinele primite trebuiau executate fara a pune intrebari, fara a le trece prin prizma gandirii proprii. Adica trebuia sa fii robotel, indiferent de consecinte. Un caz socant a fost acela unde armata a bombardat o casa deoarece acolo se afla un terorist important.
– De unde stim sigur ca ala era teroristul? Nu se vede foarte bine pe imagini.
– Noi urmarim semnalul telefonului. Nu omul in sine, ci semnalul acestui numar de telefon.
– Si de unde stim ca telefonul a fost folosit chiar de terorist in momentul exploziei?
– Chiar daca nu ar fi fost, am omorat pe cineva apropiat lui, cu care avea legaturi stranse.


Nu-ti trebuie multa minte ca sa intelegi ca asta e gresit. Apoi, alt caz, ce aflase din auzite de la colegi, a fost acela unde au bombardat locul unde se afla un copil. Care se presupunea ca era pui de terorist si ca reusise sa se strecoare cu usurinta printre soldatii americani de pe teren si sa duca informatii pretioase talibanilor.
– Am apasat pe buton si BUM, copilul a disparut intr-un nor de fum!
– Era doar un copil!
– Am salvat vietile trupelor noastre, daca ala ajungea in tabara jihadistilor, le spunea pozitia baietilor nostri. Apoi, la cateva zile distanta, cortegiul funerar al acesui copil. Plin de teroristi. Aceeasi chestie, am apasat pe buton si BUM, intregul cortegiu funerar a disparut intr-un nor imens de fum.
– Si cum poti vorbi despre asta asa simplu?
– Asta e jobul, cu timpul te obisnuiesti!

Insa ce i-a pus capac lui Edward a fost faptul ca America putea afla orice informatie despre oricine din lume, daca avea un cont de social media, cont de mail sau acces la internet. Ba chiar putea sa vizioneze in timp real pe laptopurile si telefoanele celui avizat, fara ca acesta sa stie. Si asta l-a deranjat enorm, lipsa intimitatii. Asa ca a sustras date care confirmau acestea si le-a oferit catorva ziaristi de renume, care le-au facut publice.

A fost imediat declarat tradator de tara si cautat, insa a reusit sa fuga in Rusia. A primit drept de sedere pentru 3 ani pe teritoriul Rusiei, fara a putea fi deportat. Judecarea pentru tradare in America inseamna moartea in zilele noastre. Nu se stie exact unde se afla Snowden acum, daca tot in Rusia sau intr-o tara nordica, dupa cum se vehicula. Nu detine telefon mobil, iar aceesul la internet il face in mod extrem de discret, fara a lasa urme virtuale.

Si revin la intrebarea din titlu. Este Snowden un erou sau un tradator de tara?
Parerea mea, este ca depuinde cum privesti asta. A fost angajat pentru ceva, a depus juramantul de-a apara interesela tarii, fiind mai presus de interesele indivizilor. In acest caz, ca angajat al “sistemului“, a tradat tara.
Ca simplu cetatean, poate fi considera erou. A dezvaluit niste chestii care contravin oricaror norme, atat morale cat si constitutionale.

O gluma veche spunea ca Snowden care a facut publice niste date in mod gratuit este considerat tradator, in timp de Mark Zuckeberg (parintele Facebook-ului), care vinde datele pe bani buni care sa-i umfle si mai bine buzunarele, este considerat erou…

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.