STAREA NATIUNII, IN STARE DE…URGENTA!

În plină stare de urgență, România a ajuns deja la Ordonanța Militară nr. 9, iar autoritățile se pregătesc pentru emiterea celei de-a 10-cea.Specialiștii se așteaptă la ce e mai rău chiar după sărbătorile de Paște, când numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus ar putea crește dramatic, mai ales ca urmare a nerespectării măsurilor de distanțare socială.Aceasta desi se credea iar,pe alocuri,se si spunea ca vârful epidemiei de coronavirus este așteptat să aibă loc în România după Sărbătorile de Paște. Departe de relaxarea restricțiilor, noul document,adica Ordonanta militara 10, ar putea aduce chiar o înăsprire a lor!Ce mai poti sa zici!?În acest moment(20 aprilie), amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare sunt cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice: între 10.000 de lei și 70.000 de lei.Si ca sa ,,linisteasca” si mai mult popoulatia,se asteapta ca Ordonanta cu pricina să înăspreasca si mai mult amenzile(!!?), pentru a determina pe romani să respecte măsurile precedente, precizează o sursa de pe net.O altă măsură ce va fi prevăzută,probabil, de Ordonanța Mlitară nr. 10, ar putea fi si schimbarea declarației de propria răspundere, care a dat mari bătăi de cap tuturor, sau măcar a modului de completare și de prezentare a ei.Pentru a nu va plictisi sau,mai stii?!, starnii fel de fel de suspiciuni,s-ar putea sa-mi reevaluez,probabil,parerile dar si redarea celor spuse de diferitelor personalitati in masura sa se pronunte in cunostinta de cauza despre subiectul aflat in dezbatere.Totusi acum o sa continui,redandu-va intocmai cateva din cele afirmate de profesorul doctor Alexandru Rafila,referitor la decizia care ar putea „îngropa” România, în plină pandemie de coronavirus: „După o astfel de măsură, nu va mai exista nimic!”

Dansul a vorbit,intre altele, despre o măsură care ar putea duce la colapsul sistemului, un fenomen extrem de periculos în contextul actualei pandemii de coronavirus.Alex. Rafila a declarat, la DC News, că …,,economia trebuie să repornească, pentru că altfel sistemul de sănătate se va prăbuși! Spitalele nu pot funcționa în lipsa unui suport financiar.Indiferent de tipul de măsuri care sunt luate în momentul de față, trebuie să ne gândim la un calendar clar și articulat în ceea ce privește revenirea la o viață normală mai ales în domeniul economic. Am auzit tot felul de teorii cum ar fi: să stăm 12 săptămâni închiși în casă, fără ca vreo activitate economică să se desfășoare.Îmi pare rău, dar acest lucru este profund distructiv. Nu face altceva decât să ducă la imposibilitatea funcționării sistemelor de sănătate. După o astfel de decizie, nu va mai exista nimic! Niciun fel de sistem de sănătate! Pentru că sistemele de sănătate funcționează într-o societate guvernantă de principii economice. Autonomia acestora, în lipsa suportului economic, este o utopie!”
Astfel,A.R. a mai explicat că programul supermarketurilor trebuie extins în starea de urgență astfel încât tinerii ar putea merge la cumpărături si în timpul nopții.Dar ma intreb:ceilalti, de alte varste,de ce nu,domnule profesor?„Cred că, deși au fost luate decizii corecte, anumite aspecte, care să facă mai rezonabilă viața oamenilor în această perioadă, se pot îmbunătăți.As stimula marile rețele de magazine să-si extindă programul”.Iar joi, la „Marius Tucă Show”,Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM)a precizat că ,,vârful epidemiei de coronavirus a fost atins deja dacă lumea nu se vede de Paște”, adăugând că românii ar putea să se întoarcă la serviciu, progresiv, de la data de 15 mai, relatează Mediafax.,, După trendul actual, care arată o creștere moderată, probabil că o să avem între 12.000 și 14.000 de cazuri. Numărul de cazuri de astăzi este generat de comportamentul nostru din urmă cu șapte sau 10 zile”.„Teama este că după ce ridici măsurile, dacă o faci brusc, nu este bine și atunci trebuie făcută gradual. Sărbătorile de Paște reprezintă o relaxare a restricțiilor și vrem să vedem ce se va întâmplă în acest interval de 7-14 zile, dacă reușim să avem un comportament care să limiteze contactele fizice. ” Microbiologul speră ca, începând cu 1 mai, România să intre pe un trend descendent susținut, „care să ne facă să luăm măsuri de relaxare și să redeschidem și școlile”.

Mulți români fac o greșeală nevinovată în Declarația pe proprie răspundere, care le poate aduce amenzi usturătoare. NU este însă vina lor, deoarece există contradicții între ce scrie în declarație și ce declară oficialii.Dar autoritățile se fac vinovate nu numai de ambiguitatea din declarația pe proprie răspundere ,ci si de multe altele ce ne complica viata pe care (inca )o mai avem .Despre toate acestea,intr-un proxim articol.Sanatate,sperante si incredere in viitor!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cum să faci sex sălbatic?

V-am spus eu în mai multe cazuri despre sex. V-am spus cum să nu faceți sex sau cum să aveți...

De câte mașini are nevoie un român?

De când mi-am luat prima mașină, Polo care-a rămas legendă, m-am gândit la următoarea dilemă: de câte mașini are nevoie...

Ce super-putere ai vrea să ai?

Dacă ar fi să alegi din sacul lui Moș Crăciun o singură super-putere, care ar fi aceea? Puteți alege orice....

Close