VA INVIT SA VIZITATI STATIUNEA DURAU!…

Nu prea de mult, intr-un precedent articol pe teme turistice aminteam, intre altele, de Statiunea Durau din jud. Neamt. Acum insa cand, calendaristic, ne apropiem de primavara, paradoxal, aici in zona Moldovei, iarna pare a fi in toi! Peste intreg Tinutul Neamtului, stratul de zapada, ofera conditii optime practicarii sporturilor de iarna, dar si drumetiilor spre locuri montane, de un pitoresc aparte. Asadar, va invit sa fiti oaspetii acestor minunate locuri, de la poalele Ceahlaului! Deocamdata pe cale virtuala, iar dupa ce va veti convinge ca intra-devar merita sa le vizitati, o puteti face cu multa incredere.

Statiunea Durau este o oaza de civilizatie in salbaticia Masivului Ceahlau. Localitatea este situata la 800 metri altitudine si apartine administrativ de comuna Ceahlau, care este la circa sase kilometri distanta. Situată la 100 km de Piatra Neamţ, la o altitudine de 780- 800 m chiar la poalele faimosului masiv Ceahlau (în partea de NV) – renumit pentru legendele sale şi tradiţiile magice – staţiunea se află într- o regiune montană frecventată încă din secolul al XVIII-lea. La Durău se afla o mică biserică pictată de celebrul pictor român Nicolae Tonitza. Pe unul din traseele care urcă muntele, turiştii pot admira cascada Duruitoarea (25 m înălţime), cu un impresionant jet de apa şi zgomot asurzitor (de unde îşi trage şi numele).


Climatul subalpin tonic-stimulant, aerul curat, fără praf şi particule alergice, atmosfera ozonată sunt principalii factori naturali de cură. Staţiunea, deschisa in toate anotimpurile anului, este recomandată pentru odihnă şi tratament al nevrozelor astenice, a stărilor de slăbiciune, a anemiei, pentru refacerea după eforturi psihice sau intelectuale. Exista posibilitatea de a efectua excursii pe Ceahlău (Ocolaşu Mare-1907 m şi Toaca-1904 m) şi de a practica sporturile de iarna (pârtie de schi, cu diferite grade de dificultate). Poti merge la Durau daca esti mai ales pasionat de sporturile de iarna, aici existand partia de schi Poiana Soarelui, ideala pentru sanius si schi, atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Exista si teleschi pe aceasta partie, care urca pe o distanta de 350 de metri. Statiunea Durau este una tipica romaneasca, unde pensiunile noi de trei si patru stele se imbina cum numai la noi se poate cu cele gri tipic comuniste. In plus, exista cabane rustice din lemn, restaurante si baruri, saune si terenuri de sport. Practic este satisfacut orice gen de turism.

Accesul in statiune se poate realiza daca urmariti calea rutiera DN 15 ce face legatura intre Turda si Bacau, atat prin localitatea Bistricioara (aflata la o distanta de doar 16 km de Durau), cat si prin Bicaz – Baraj (aflat la 28 de km fata de Durau). Desi aici au fost descoperite urme ce dovedesc prezenta omului cu sute de ani in urma, turismul a cunoscut o dezvoltare infloritoare tarziu, in trecutul apropiat, cand au inceput sa se inmulteasca vilele si pensiunile. Intre numeroasele puncte de atractie se numara: Parcul Național Ceahlău (care include rezervațiile Cascada Duruitoarea și Polița cu Crini, vârfurile Toaca și Ocolașul Mare), ariile naturale Piatra Teiului și Lacul Izvorul Muntelui. Tot in acasta zona se poate vizita si Ansamblul Mănăstirii Durău (Biserica „Buna Vestire” pictată de Nicolae Tonitza, casa mitropolitului Veniamin Costachi, casa monahului Varahil Moraru, stăreția, clopotnița de zid și clopotnița de lemn),  construcție din secolul al XIX- lea, declarat monument istoric. De asemenea, biserica de lemn din Bistricioara,  datand din secolul al XVIII-lea, tot monument istoric, Ansamblul schitului “Sf. Ana” (biserică de lemn și turn-clopotniță) din Ceahlău, construcție sec. XVIII-XIX, cat si Ansamblul fostului schit Hangu (Biserica „Pogorârea Sf. Duh”, ruinele palatului cnejilor și zid de incintă) din Ceahlău, construcție datand din sec. XVII- XIX. 


Dupa acesta prima cunostinta virtuala, acum nu va ramane decat sa va decideti cand si cum sa le vizitati direct, la fata locului!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
DESPRE INFORMATII DAR SI… CURIOZITATI!

Mai de fiecare data avem impresia ca am vazut si auzit atat de multe lucruri de-a lungul timpului incat nimic...

Like?

Da, Like? De 3 ori like chiar. Adică, vin cu o propunere la voi. Voi îmi daţi mie un like...

Credit rapid?

Cauti si tu cea mai buna solutie pentru a obtine un credit rapid? Sunt sigur ca cei de la vreaucredit.ro...

Close