SUICIDUL N-ARE LEAC?!….

Este bine stiut faptul ca sinuciderea sau suicidul (în latina suicidium, de la sui caedere, „a se omorî”) este de cele mai multe ori comis din disperare, a carei cauza este adesea atribuita unei boli mentale cum ar fi depresia, tulburarea bipolara, schizofrenia, alcoolismul sau,in ultimul timp,de dependenta de droguri. Adesea la acesta, joaca un rol si factorii de stres ca problemele financiare sau problemele ivite în relatiile interpersonale.Saracia si stresul,sunt si ele printre cele mai des întâlnite motive de sinucidere.Specialistii de la Institutul de Medicina Legala Mina Minovici arata ca intr-un an,14 români din 10.0000  îsi pun capat zilelor.

Desi în trecut sinuciderea si tentativa de suicid erau mai rare dar si pasibile de pedeapsa din punct de vedere legal, acest lucru nu mai este valabil acum mai ales în majoritatea statelor occidentale.
Din pacate in Romania de azi sinuciderea a devenit una dintre practicile care îndoliaza nenumarate familii , motiv pentru care psihologii spun ca acest fenomen poate fi prevenit.Cele mai multe sinucideri au loc în lunile calduroase, respectiv – mai, iunie,iulie si august ,dupa numarul de cazuri intamplate.. Numarul barbatilor care îsi pun capat zilelor este de doua ori si jumatate mai mare decât cel al femeilor. Femeile au însa mai multe tentative. Barbatii cu tendinte sinucigase sunt cei necasatoriti, divortati sau vaduvi. Numarul sinuciderilor este mai mare la oras decât în zonele rurale. Tot statisticile arata ca intelectualii îsi pun capat zilelor mai des decât cei fara studii.

O astfel de intampare,adevarata scena de cosmar ,a avut loc in noaptea trecuta in plin centrul municipiului Iasi! Un tânar în vârsta de aproximativ 30 de ani s-a aruncat în gol din zona pietonala aflata deasupra pasajului din Fundatie.Dupa cum titreaza presa locala,tânarul avea 34 de ani si era de loc din Târgul Jiu, Gorj.
Politistii au gasit asupra lui o suma destul de mare de bani si o serie de bijuterii. Nu a fost avansata deocamdata nici o ipoteza în privinta motivelor care au determinat sinuciderea. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 00:30. Din nefericire, acesta nu a putut fi salvat…Dar,cum spuneam,asemenea cazuri ,nu chiar la ordinea zilei,sunt inregistrate si-n alte zone si localitati de pe-ntreg cuprinsul tarii.Intrebarea care se pune:ce masuri au fost si sunt luate de catre autoritatile indrituite sa stopeze acest nociv fenomen social?S-a facut totusi ceva concret,practic si preventiv sau doar numai le inregistram,le comentam si…ne vaitam?! Printre eforturile de prevenire a sinuciderii se numara,din cate am aflat, restrictionarea accesului la arme de foc, tratarea afectiunilor mentale si abuzului de droguri .Despr altele eu unul,nu stiu!N-am aflat si nici n-am vazut macar ceva scris.Daca dumneavoastra totusi stiti,spuneti-ne si noua!….

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ingrozitor-un-tanar-s-a-aruncat-in-gol-in

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.