Suntem cu toții interconectați?

M-am întâlnit cu un cunoscut pe care nu-l mai văzusem de ani buni. Eu din București, el din Severin. Și ne-am văzut întâmplător în Brașov. Am stat la un pahar de vorbă vreme de vreun ceas și-am depănat amintiri.

Și-a adus aminte de o întâmplare din urmă cu vreo 20-25 de ani. Copil fiind, plecat cu părinții la Mamaia (pe vremuri se făcea să vizitezi stațiunea), s-a întâlnit cu un amic cu care fusese în tabără în urmă cu 5-6 ani. Ăla tot așa, de prin Baia Sprie, unde s-agață harta-n cui.

Zicea Vlad (amicul meu) că i s-a întâmplat de multe ori să se vadă cu oameni pe care îi cunoscuse, prin alte orașe. Mi-am amintit o întâmplare de acum câțiva ani, petrecută în spatele blocului. Unul cu o Skoda n-a dat prioritate de drum unui Logan și s-au bușit. S-au dat ăia jos și au început să urle de bucurie, să se pupe, să se strângă în brațe.

Erau ceva rude sau prieteni, nu se mai văzuseră de un car de ani. M-am uitat la numerele lor de înmatriculare. Unul din Vâlcea, altul din Caraș Severin. Și au făcut accident în București, pe niște străduțe nu foarte circulate.

Tot așa, amintindu-mi de fel de fel de întâmplări, am ajuns să mă întreb dacă oamenii sunt interconectați. Sau, nu știu cum să zic. Dacă ne cunoaștem toți între noi. De exemplu, dacă eu îl știu pe Vlad, iar Vlad îl știe pe Andrei care a plecat în Turcia, Andrei s-o fi întâlnit în bazar cu vânzătorul care acum 30 de ani vindea aur turiștilor veniți din țările abia ieșite din comunism?
Vânzătorul ăla cu care se împrietenise maică-mea, când pleca să aducă “bunătățuri” – aur, ciocolată mare cât o franzelă, blugi etc.?

Oare așa, prin cunoștințe, ne cunoaștem cu toții între noi? Văzusem acu câtva timp o poveste cu Nichita Stănescu care făcuse cunoștință cu Agârbiceanu care povestea că-l văzuse pe Eminescu, demult, când avea vreo 5-6 ani. Îl văzuse pe stradă și lumea zicea că uite-l pe Eminescu.

Așadar, noi toți oamenii de pe planeta asta, de la un copil de 10 ani până la un moș de 90, am avut vreodată legătură unul cu altul, prin cunoștințe sau absolut întâmplător? Cedez locul unei doamne în autobuz. Doamnă care fusese în Spania acum 5 ani, care trecuse pe stradă pe lângă un anume Carlos. Care Carlos călătorise în India să vadă și el Taj Mahalul. Și acolo se urcase într-un compartiment de tren în care era și prietenul meu Sarfraj. Tot ce e posibil.

Voi ce părere aveți?

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.