Suntem putori fără măsură!

Românii sunt de-o puturoșenie fără măsură, din păcate. Și mă doare chestia asta. Mă rănește în mândria aia care apare mai ales când ne bate Grecia la fotbal sau ne fură canadienii metalele prețioase de la Roșia Montană. Căci, sincer să fim, nu prea avem noi mari motive să fim mândri.
Ziceam mai demult că acum 140 de ani eram hăăăăt înaintea americanilor. Foarte adevărat. Numai că, între timp, ăia au evoluat, iar noi am cam bătut capul pe loc.
lazy-woman
Hai să dezvolt puțin ideea asta cu puturoșenia, înainte să dați cu pietre.
Am citit despre povestea unui flăcău de și-a schimbat o agrafă banală de birou pe un pix, apoi pe-un mâner de ușă, ca-ntr-un final să ajungă la o casă. Povestea pe larg la Cristian Florea.
Și am stat și m-am gândit că la noi nu ar prinde chestia asta. Lumea nu e interesată. De nimic. Dacă nu-i ceva gratis, nu-i interes. Ba mai mult, chestia gratis trebuie să fie și consistentă ca valoare! Ca dovadă, în ultima vreme nu s-a prea îngrămădit lumea la concursul cu banner.

La noi în țară nu se fac multe chestii. Uite, de exemplu, o invenție pe care eu o consider foarte utilă, este inexistentă în România. Este la bucătărie. Se numește “tocător de gunoi“. Adică shredder, garbage disposal etc. La chiuvetă, după sita de scurgere, se află un tocător. Care la apăsarea unui buton de pe perete, toacă gunoaiele. Americanii curăță legumele și fructele în chiuvetă, iar tocătorul împiedică înfundarea țevii. Ei bine, la noi n-am văzut așa ceva pe nicăieri. De ce? E atât de greu să bagi un cuțit rotativ atașat la un motoraș electric? Nicidecum, e vorba de lene. Se merge bine-merci pe principiul “lasă bă că merge-așa!“.

La fel și cu schimburile astea. Cu agrafa preschimbată, într-un final, în casă.

Altă treabă de n-ar merge la mine deloc e colecționarea. La noi nu există colecționari. Noi nu avem colecții de ceasuri vechi, de mașini de epocă, de cartonașe cu fotbaliști, de fel și fel. Ce nu mai e bun sau e vechi, se aruncă. Rar intră lumea în anticariate. De găsit ai găsi fel de fel, însă nu-s bani să-i dai pe… vechituri. Cel puțin așa gândim noi.
lenes-2
Asta e ceva ce-mi place la americani. Ăia colecționează mașini, frigidere, toate drăciile. Și nu-i mai consideră nimeni descreierați.
Noi n-avem multe, dar nici nu ne apucăm să facem. Până la urmă, am impresia că suntem copia fidelă a personajului lui Cheloo.

Prea bolnav leneș să muncească, prea fricos să fure
Prea mândru să ceară, mulțumit să-ndure…

Comments

comments

9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Anul ăsta slăbesc, iau licența, devin un supererou!

Odată cu noul an, fiecare dintre noi are câteva rezoluții personale, pe care, pe moment, chiar crede că le va...

Cel mai prost film din istorie!

Am reușit azi-noapte să urmăresc integral cel mai prost film din istorie. Credeam că cel mai prost a fost Spring...

Meserii inutile

Haideți să vă spun care-s meseriile inutile în prisma gândirii mele. Și nu voi vorbi de meserii puse așa alandala,...

Close