Superstiţii

De când suntem mici, ni se bagă în cap tot felul de prostii și superstiții.
Cred că prima chestie a fost aia cu “nu te apropia de şarpe că-ţi sare în cap”.
Niciun şarpe din România nu sare de jos d-acolo să te muşte de cap! Chit că ai juma de metru.

După aia, “nu speria găinile că vine cocoşul şi te ciocăneşte-n… cap”, evident.
Totul până la cap. Dacă te-ar ciuguli cocoşul de viermişor, să te lase înCiomit pe viaţă n-ar fi problemă. Numa să nu-ţi dea în cap…

Mărindu-te renunţi la tâmpeniile cu şarpele, cocoşul etc.
Însă dai de altele.

Să nu treci pe sub scară. Asta nu ştiu de unde vine, insă nu trec pe sub scară. Dumnezeu ştie ce nenorociri urmează.
Acum vreo 2 ani am văzut o faza care m-a amuzat teribil. Plouase şi străzile erau pline de bălţi. Pe o clădire, pe Hanul lui Manuc mi se pare, pe unde treceau sute de oameni pe oră, era o scară sprijinită de perete, fix în drumul oamenilor. Ca să treci mai departe treceai ori pe sub scară, ori ocoleai ditamai băltoaca (prin stradă printre maşini), ori treceai pe lângă scară, prin băltoacă.
Am stat 5 minute să văd reacţii. Stăteau unii faţă în faţă, cu scara între ei, adică pâlcuri de oameni. Vreo 2 dintr-o parte şi 3 din alta au luat-o prin băltoacă, câţiva au luat-o pe stradă. Şi îşi face loc prin mulţime un flăcău la costum, cu diplomat, şi trece pe sub scară.
Parcă am auzit aşa un murmur… Nu sunt sigur, că era zgomot pe stradă, însă o băbuţă de stătea lângă scară acolo, şi-a făcut cruce.

Aveam şi eu treaba mea, aşa că le-am dat soluţia salvatoare. Nefiind nimeni pe scară, iar capătul de sus nefiind la vreun geam, să zic că e careva intrat pe geam, am mişcat niţel scara către perete, astfel încât în 15-20 cm să treci pe lângă scară, fără să dai în băltoaca aia… Să vezi nenică apoi buluc de lume pe lângă scară… Se grăbeau acum, de parcă ar fi fost maşini Ferrari gratis la aprozar…

Altă supertiţie e aia cu vărsatul sării, că te cerţi cu cineva. Adevărat, când am vărsat sarea, am avut ceartă cu tata că o vărsasem fix peste căpşunile abia spălate şi date cu oleacă de zahăr.
Cică să iei nişte sare s-o arunci peste umăr. Da, aşa am făcut cu altă ocazie. Nu s-a intâmplat nimic, am curăţat masa şi pe jos şi gata.
Şi acum dacă vărs sare pe masă, dau cu puţină peste umăr.

Alta e să nu te uiţi la lună nouă peste umărul… nu ştiu care. De aia nu mă uit peste niciun umăr. Cică e jale mare, mori. Cel puţin aşea zicea Huckleberry Finn în carte…

Să nu-ţi taie drumul pisica neagră. Asta da nene… Păi trec EU pe drum, şi vine o pisică tâmpită să-mi treacă prin faţă? Am drum cu prioritate. Ştiu că de vreo două ori am reuşit să trec prin faţa pisicii, de vreo 3 ori am speriat-o şi s-a întors din drum. Ba o dată i-am prins un şut sub burtă uneia de s-a ridicat de-un stat de om. A fugit mâncând pământul.

Să nu te întorci din drum. Da nene, cam de fiecare dată când m-am întors din drum a fost nasol. Întârziam, că pierdeam tramvaiul sau maşina, sau mă certam cu careva, dădea ploaia, dădea soarele puternic, îmi curgeau ochii sau sângele din nas, mă rog, ceva nasol se întâmpla. Cică să mergi 3 paşi cu spatele dacă trebuie să te întorci din drum. Merge chestia. Sau alta e, să zicem că mergi pe trotuar şi realizezi că ţi-ai uitat acasă telefonul, cheile în uşă, fierul de călcat în priză. Ca să te întorci, cum mergi tu aşa pe trotuar, ocoleşte o maşină parcată, ori pe trotuar, ori pe lângă, ori un pom, Fă un mic ocol, apoi te întorci fără probleme. Totul va fi în regulă toată ziua. Eu când sunt pe stradă fac ocolul ăla înconjurul unei maşini. Când nu mă vede nimeni, fac 3 paşi cu spatele…

Să nu calci pe canal. Nu mai ştiu de unde am superstiţia asta, însă nu calc pe niciun canal. Sau dacă sunt cu cineva şi calcă ăla pe canal, îi zic să atingă pe altcineva de pe stradă, ori o maşină, ceva. Să dea ghinionul din mers.

Mai sunt destule superstiţii, cu oglinda spartă (n-am spart vreuna să aflu), cu deochiul (pe mine mă deoache o groază de lume, cică ăia întorşi la tâţă te deoache). Ştiu că m-a deochit o dată o ţigancă, de 3 zile m-a durut capul, am vomat şi am avut frisoane. Medicamente, mâncare, dedeochi, nimic n-a mers. Până am intrat în biserică. Aşa m-a lăsat…

Per total, eu am destule superstiţii. Nu prea pun bază pe vineri 13 (săptămâna asta va fi un vineri 13, şi sunt la muncă… De noapte. Deci să nu adorm).
Ştiu că într-o zi de 13 am luat 2 de 10, la materii la care mă aşteptam cel mai puţin.
În schimb, ziua de marţi o o zi pe care n-o sufăr. Eu aş sta numa în casă marţea. Numa tâmpenii mi se întâmplă… Mă rog, depinde de la om la om.

Voi ce superstiţii aveţi?

Comments

comments

61 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Get Hard – sau don’t die trying!

Will Farrell face un rol de zile mari în comedia Get Hard - Mare și tare. La film l-am trimis...

Acolo parchezi mă?

Șoferul mașinii din imagine n-a găsit un loc mai bun de parcare. Așa c-a pus-o pe-o trecere de pietoni, într-o...

GREU DE INTELES, DAR SI MAI GREU DE ACCEPTAT!

Marturisec, si nu pentru prima data, ca niciodata n-am fost si, evident, nici nu sunt un xenofob. De cand ma...

Close