Ți-e rușine să recunoști că la școală erai slab?

Mi-am pus întrebarea asta de câteva ori până acum. Mi-e rușine oare că-n școală eram mai slab pregătit? Nu mi-e rușine. Am fost un elev mediocru, excelam doar la unele materii. Până la urmă totul depindea de profesor, fără să vreau. De exemplu, în clasele 1-4 aveam întotdeauna prima mențiune. Ba-n clasa a 2-a am luat premiul 3. În clasa a 5-a m-au mutat ai mei la altă școală, oricum ne mutaserăm din cartier. am nimerit la școala 56, la o dirigintă slabă, abia terminase cu-n an în urmă facultatea. Nu aveam note bune decât la limba română, îmi făcusem un ziar, scosesem 2 numere chiar. Însă fiind singur, treaba a murit repede. Nu prea aveau ăștia chef de scris atunci. Și acum mai am primul număr pe undeva prin sertar.

Apoi m-am mutat la altă școală. Clasele 6-8 au fost cumplite. nu excelem decât la istorie, unde aveam 10 pe linie, chit că joia o chiuleam întruna. Rula Czarne Czmury (Norii negrii), film polonez de capă și spadă.

Iar marțea mă scotea la tablă profesoara. Luam 10, orice întrebare îmi punea. La restul materiilor mă descurcam de-un 6-7. La fizică și chimie însă, eram clei. Numai 3 și 4 pe linie. Nu mi-au plăcut materiile alea nici să mă pici cu ceară.

La liceu am intrat după cu voiam, la informatică. Nu trecusem altă opțiune sub informatică, dacă picam, nu mă trecea la altă clasă, ci la școala profesională. am luat, aveam meditatori la matematică și la română, plătiți cu bani grei de părinți.
La liceu cam aceleași note le luam. Cam 7. Mai luam și 4 și 10. Însă la fizică, chimie și idioțenia de biologie, tufă de Veneția. Note mici. Profesoara de fizică mă ura profund. Nu-i nimic, sentimentul era reciproc. Probabil credea că mă vopseam eu ca să par mai interesant. Într-o zi a venit mama la școală, aveam ceva absențe la materiile astea cu care nu mă înțelegeam. Aia a crezut că și mama se vopsește și-a prins mai multă ură pe mine. Mă rog, până la urmă treceam clasa. Mai o lua și diriginta la 3 păzește pe aia, mai venea mama pe la școală, de milă de silă treceam. La chimie toceam ca să trec lasa. Ba chiar în clasa a 11-a mi-a ieșit mediat 7. Cu biologia la fel, chin. Musculița de oțet, încrengătura nuș cum, familia nuș cum, nucleu, membrană, citoplasmă, dracu să le ia!

Bine că la bacalaureat nu am ales așa ceva, ci istoria. Și acum mă întreb cum de-am primit doar nota 6, când făcusem de 8. La română și engleză am luat 9,5. La matematică 5,33 iar la informatică fix 5.
liceuApropos, poza asta vom încerca mâine s-o refacem. După 15 ani!

Nu mi-e rușine să recunosc. Am fost un elev mediocru, nu știu multe despre istorie (nu mai știu ani, domnitori și alte prostii), geografie, fizică sau chimie. Și nici biologie. În rest, la cultugă generală… În ultimii ani am făcut teste de cultură generală pentru copii. eu le concepeam, copii (clasele 1-12) le aveau la concurs.
Voi cum ați stat în școală/ liceu? V-a ajutat cu ceva faptul că ați avut 10 sau 6 pe linie?

Comments

comments

12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.