Trebuie să înveți să prețuiești vinul

Nu-mi plăceau deloc băuturile alcoolice. Totuși, la sărbători mari, consumam un pahar de vin. Abia la maturitate am descoperit că-mi place vinul dulce. Sărbătoream ziua de naștere a unui prieten și avea un vin alb extrem de onctuos, foarte dulce. Mi-a turnat în pahar și parcă avea consistența uleiului. După ce l-am băut, mi-am umpul paharul. De atunci, am învățat să prețuiesc vinul la adevărata lui valoare.

Să apreciezi calitățile vinului înseamnă să cunoști ce efecte benefice are pentru organismul uman și ce cantitate e bine să n-o depășești. Se știe că abuzul, în orice domeniu, e dăunător. Poate că băuturile alcoolice sunt cel mai bun exemplu. Astfel, cercetătorii apreciază vinul băut cu măsură. Ei susțin că în special cel roşu e foarte benefic pentru organism. De altfel, 55% dintre vinurile consumate în restaurantele de pe întregul glob sunt roșii.

Studiile medicale au arătat că vinurile roşii conţin fenoli care susţin buna funcţionare a vaselor sanguine, prevenind unele afecţiuni cardiace. Unul dintre aceşti fenoli, resveratrolul, e considerat un ingredient de-a dreptul miraculos, cu proprietăți antioxidante foarte bune. Combate procesele inflamatoare din corp, energizează organismul şi prelungeşte durata vieţii.
Vinul conține o mare cantitate de minerale, ca potasiul, calciul sau magneziul, și vitaminele din complexul B, acid folic și vitamina C. Se afirmă că vinul roşu ar preveni apariția diabetului şi ar reduce semnificativ riscul de Alzheimer, de pierdere a auzului şi de a dezvolta un cancer.

Quercitina, un alt compus al vinului roşu, mărește cantitatea de testosteron din organism, având un puternic efect afrodisiac. Atât că trebuie ingerată o cantitate mică de vin. Atenție! În doar trei săptămâni, consumul moderat de vin roşu produce un efect contrar, micșorând cu 7% nivelul de testosteron. Cantitatea recomandată de medici este de un singur pahar de vin pe zi (5 mg de alcool).

Se spune că această licoare e dumnezeiască, substantivul „vin” fiind menționat de 521 de ori în Biblie. Există mai mult de 10.000 de soiuri de struguri din care se obține vin. De altfel, strugurii se situează pe primul loc în ceea ce privește recoltele de fructe. Trebuie să ținem cont de temperatura la care se păstrează vinul. Ţinându-l la rece, i se micșorează dulceaţa, iar păstrându-l într-un loc prea cald, vinul îşi pierde o parte din aromă.

Sunt multe curiozități legate de vin, dar vreau să vă povestesc câte ceva despre ultimele 3 sticle de vin comandate, cu ocazia marii sărbători a creștinătății, Învierea lui Iisus. Se știe că Paștii se petrec în compania membrilor familiei. Dar în a doua zi de Paști, mi-am invitat doi prieteni la masă. Ei consumă mult mai mult alcool decât mine. De Revelion, primisem cadou o sticlă de Cabernet Sauvignon dulce, excepțional.

Pentru Paști am cumpărat 3 sticle de vin vechi de Cotești, tot un Cabernet Sauvignon, dar sec, din 2007, vin cu denumire de origine controlată, cules la maturitate deplină. Conține alcool 13% și este produs și îmbuteliat de Vincon Vrancea, din Focșani. Pe pagina Beciul Domnesc, se spune că e un vin cu un caracter aparte, pentru momente aparte. Și mă întreb dacă există momente în care să nu bei un vin bun. Poate doar după ce ai băut destul… 

Pentru noi, cei trei prieteni, acest vin are o semnificație aparte, tustrei fiind foști colegi de clasă în liceu și apoi de facultate. Serviciul militar cu termen redus l-am satisfăcut împreună în Focșani, în apropierea fabricii în care fusese produs vinul cumpărat.

Pe site-ul vincon.ro se amintește că produsele Vincon au adunat, în ultimii zece ani, peste 350 de medalii de aur, la diverse concursuri, iar directorul general al Vincon e unul dintre primii cinci degustători ai lumii. Doar vinurile din Beciul Domnesc au însumat 29 de medalii de aur, 9 de argint, 3 de bronz și o diplomă. Beciul Domnesc de la Vincon cuprinde vin alb (sec, demisec sau demidulce), rose (demisec), precum și roșu (sec, dulce, demisec și demidulce).

Cabernetul Sauvignon Oenoteca luat de mine e un vin roșu rubiniu intens, corpolent, care și-a atins apogeul după maturare în baricuri și învechire la sticlă, devenind mai suplu, mai „moale”, mai catifelat. E un vin de excepție, datorită anului de recoltă (2007), cat și caracteristicilor arealului viticol. A fost maturat în baric de stejar timp de 8 luni.

Vinul are o structură complexă, cu arome de coacăze și cireșe negre completate de o notă fină de cafea. E intens dar și mătăsos. E bine să fie băut după ce sticla a fost desfăcută și conținutul a fost turnat într-o carafă, în care se poate odihni și respira. Vinul merge perfect cu friptura din carne roșie.

Pe eticheta sticlei am găsit câteva cuvinte: „Beciul Domnesc din Odobești, comoară de istorie și artă, adăpostește peste 100.000 de sticle de vinuri vechi, de colecție, de o valoare neprețuită. Această pivniță construită în timpul domniei lui Ștefan cel Mare este un loc aparte, dumnezeiesc. Datorită păstrării de lungă durată la sticle, vinurile devin generoase, de mare noblețe și rafinament. Odată cu vârsta, aceste vinuri se înnobilează, devin prietenoase, pentru ca mai târziu să devină cu adevărat divine, purtând blazonul vechimii”.

Am băut cu acest vin, de parcă la masa mea era prezent însuși marele Ștefan, nu doar prietenii mei. De fapt, l-am simțit pe voievod mai aproape de mine. Acesta e harul vinului bun: apropie oamenii…

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.