VIOLENTA, MAI FRECVENTA CA ORICAND!

Multe lucruri sunt violente dar nimic mai violent ca omul” – Sofocle

Violenta! O intalnim astazi mai peste tot, pe strada, la televizor, in ziare, la scoala, in magazine, pe terenurile de sport si de multe ori chiar acasa ceea ce ne determina sa credem ca face parte din existenta noastra, deci trebuie sa o toleram. FALS! Pentru ca in spatele oricarei actiuni exista intotdeauna o motivatie, astfel ca in ceea ce priveste violenta gasim motivatii si cauze din cele mai diverse: la nivel individual – lipsa educatiei, carente in comunicare, o imagine de sine slaba, agresivitate si violenta in familie etc.; la nivel global – cauze religioase, economice si teritoriale. Oricum am privi tipurile de manifestari ale violentei este nevoie de mai multi indivizi pentru a sustine o cauza, fie ea chiar si prin violenta, ceea ce reduce totul din nou la nivel individual. Daca individul care adera la o astfel de cauza nu ar tolera exprimarea violenta a credintelor si nevoilor sale, atunci nucleul respectiv s-ar disipa. Probabil ca nu ar mai fi razboaie.

Din punct de vedere psihologic, atunci cand vorbim de agresivitate/ violenta, ne referim si la nevoia de putere si control, nevoie care, dintr-un motiv sau altul, nu pot fi indeplinite prin cai sanatoase, normale. Atunci cand nu ne putem exercita puterea si controlul asupra noastra, tindem sa extindem aceasta nevoie si sa o satisfacem, in exterior, prin incercarea de a-i controla pe ceilalti. Violenta poate fi exprimata atat verbal cat si fizic si vinovatia crearii situatiei agresive este impartita: un procent mare ii revine celui ce nu-si poate exprima in mod adecvat nevoile si cerintele si recurge la violenta si un alt procent ii revine celui ce tolereaza un astfel de comportament si nu ia nicio masura in a se proteja pe sine, pe ceilalti si chiar pe agresor. Este vorba de responsabilitate.Violența nu ii afectează doar pe copiii bătuți, loviți sau agresați, ci pe întreaga societate.

Consecințele violenței sunt transmise mai departe de la o generația la alta, iar multe din acestea pot să scadă dramatic calitatea vieții și să țină în loc o întreagă națiune și nivelul ei de trai. Dar pe măsură ce violența e tolerată sau chiar privită ca fiind ceva normal, nepedepsirea ei – prin observații publice sau chiar măsuri luate împotriva celor care fac asta – va legitima vătămătorii, în timp ce victimele se vor înmulți și vor trăi într-o constată stare de frică. Din nefericire la noi, in Romania, actele de violenta-s la ordinea zilei! Indiferent de modul sau felul lor, multe violente fie ca-s tratate cu indiferenta, fie ca raman necunoscute ori taxate cu eternul tipar “politia a deschis un dosar penal!” Nu in putine cazuri, dosarul se inchide, asa cum s-a deschis! Ca sa nu ne mai complicam, caci si asa puscariile sunt pline! Mai grav este si faptul ca vis a vis de actul de violenta, opinia publica, cetateanu de rand, omul de pe strada sau din anumite alte locuri, de regula raman pasivi, inchid ochii si raman nepasatori! Nu vor sa se complice! De la un timp, ca sa ne referim doar la un aspect, actele de violenta au atins cote alarmante atat in tribune cat si pe terenurile sau salile de sport. Nu mai departe si aseara, pe stadionul din Giulesti, la finalul jocului dintre “CSA- Steaua” si “Dinamo” Bucuresti, din liga 4, un jucator stelist, nemultumit probabil de rezultat (1- 1) sau, mai sigur, de “valoarea” sa, dar si mare nevricos, a catadicsit sa sparga gemurile si usa de la intrarea-n vestiar, chiar sub ochii coechiperilor!

Scena, mai mult decat penibila si huliganica, s-a vazut si pe micile ecrane. Mai putin insa, cred eu, si-n ochii celor din stafful Stelei, care au datoria sa-i aplice jucatorului – huligan sanctiunea cuvenita! Cazul, cum spuneam, nu e unul izolat ci, aproape frecvent, mai ales daca bine ne aducem aminte si de cele intamplate si generate de catre simpatizantii sus amintite-i echipe, in tribunele Arenei Nationale, cu prilejul unui alt joc (cel cu Rapidul).

Atunci, dupa acel adevarat “razbel” inter-galerii, s-a dat vina pe jandarmi si pe angajatii unei firme de paza. Acum, in afara “fotbalistului” mult prea nervos, cine-i oare vinovatul?! Vinovati, zic tot eu, suntem noi toti, cei care acceptam sa privim pasivi si indiferenti la asemenea scene si la multe, multe altele ce se petrec de ani buni in mai toata tara romaneasca! Din cate bine se stie, majoritatea conationalilor provin dintr-un popor pasnic si tolerant. Acum vrem oare sa-i copiem pe altii, pe cei ce nesocotesc legile si bunul trai civilizat? Numai asa se explica actuala vrajba dintre oameni, dezbinarea familiilor, intoleranta intre participantii la trafic, talhariile si crimele, violenta aspra copiilor (dar si invers!), abaterile grave si tot mai numeroase de nerespectare a normelor de convetuire in societate si multe, multe alte asemenea fara de legi.

Violența distruge vieți – în fiecare țară și la orice moment al societății, indiferent de nivelul de trai sau educație! Haideti s-o curmam, oricand si oriunde s-ar manifesta! “Violenţa este arma celor slabi.”, spunea Mahatma Gandhi, iar La Fontaine – “Mai mult câştigi prin iertare decât prin violenţă…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.