ZIUA INDRAGOSTITILOR!….

Ziua Îndrăgostiților, numită si Ziua Sfântului Valentin sau Sărbătoarea Sfântului Valentin, este sărbătorită anual pe 14 februarie.Inițial a fost sărbătorită ca zi a creștinismului occidental care onorează unul sau doi sfinți timpurii pe nume Valentinus, Ziua Îndrăgostiților este recunoscută ca o semnificație culturală, religioasă și comercială de dragoste și dragoste romantică în multe regiuni din întreaga lume, deși nu este o sărbătoare publică în orice țară.
De unde vine aceasta,hai sa-i spunem-sarbatoare, Ziua Îndrăgostiţilor? Originea acestei sărbători catolice e neclară şi circulă numeroase legende în legătură cu personajele care ar fi inspirat ziua iubirii. Una dintre poveştile recuperate din negura istoriei are în centru un preot din Roma – pe nume Valentin, evident, care ar fi trăit în secolul al III-lea d.Hr.Se presupune ca Valentin a fost un preot roman, martirizat şi condamnat la moarte la data de 14 februarie 269. Preotul a fost condamnat deoarece oficia căsătorii în secret, într-un timp în care împăratul avea nevoie de ostaşi în războaiele pe care le purta pentru menţinerea coloniilor.
Ziua Îndrăgostiților este totusi o ocazie deosebită pentru a-i arăta persoanei iubite cât de mult o iubiți. Astfel, un cadou bine ales ar putea face diferența.Aceasta zi este ocazia perfectă pentru a vă surprinde persoana iubită cu o serie de cadouri care să nu fie prea curând uitate.Dat fiind faptul că, în esență, Valentine’s Day, Ziua Îndrăgostiților are conotații laice, ne putem surprinde partenerul sau partenera cu o serie de cadouri amuzante, în spiritul sărbătorii.Dealtfel, creatoarea de moda Dana Budeanu ,le si cere ”mafioților” să nu țină cont de ceea ce le spun femeile și anume că-și doresc doar o floare sau o cutie de ciocolată, pentru că ulterior ”se întâlnesc fetele și mafiotul intră la stabor”, iar acolo toate fetele își fac confesiuni, inclusiv ce cadouri au primit de Valentine’s Day.
Dar dupa cum se stie(daca se stie?)la noi,la romani,nu Valentine’s day este o sarbatoarea celor care se iubesc,ci Dragobetele,o sarbatoare pur romaneasca dar cu radacini pagane, celebrata in unele zone ale Romaniei. Este deci considerata a fi echivaletul zilei Sfantului Valentin. Aceasta zi,adica Dragobetele, era cunoscută şi sub denumirea de Cap de primavară, Santion de primavara, Ioan Dragobete sau Logodnicul Păsărilor.Se celebra dragostea, în momentul în care natura se trezea la viata.Asa ca de ce sărbătorim zile importate de la alții și pe ale noastre le ignoram?!-se intreaba poate multi dintre noi.Din snobism,dragii mei.Cica,sa fim…in rand cu lumea!Unii-si nu putini la numar-habar n-au ce-i ca Valentine’s day asta,dar zic,din auzite,ca-i sarbatoare.Deci, un nou prilej de distractie si dezmat!C’asa-i acum de cand tot copiem cam tot ce-i strain.Inclusiv limba pe care o stalcim!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.