ZIUA INTERNATIONALA A PERSOANELOR VARSTNICE!..

..

Ziua Bărbaților, Ziua Copilului,Ziua Familiei,Ziua Femeii ,Ziua Mamei,Ziua mondială a muzicii, Ziua… Tatălui si-al Sf.duh,amin!Sunt atatea Zile incat nici nu le mai poti tine minte.Astazi insa,asa cum arata sigenericul,este ,,Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice” sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie.
Cu această ocazie, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populație ne reamintește cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii ne putem aminti de cunoscutul proverb “Cine n-are bătrâni să-și cumpere”.”Societățile trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viață și care să promoveze solidaritatea între generații”, subliniază reprezentanta ONU.
Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/9, ale cărei principii consacră dreptul celei de-a 3-a generaţii la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale,dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.”
Astăzi, la muti ani de la prima sărbătorire a Zilei Internaționale a persoanelor în vârstă,trebuie spus ca există mai mulți vârstnici în lume decât au fost vreodată. O persoană din zece are peste 60 de ani, iar generațiile în vârstă se măresc mai rapid decât alte grupe de vârstă din cadrul populației. În 2050, se estimează că o persoană din cinci va avea peste 60 de ani.https://www.youtube.com/watch?v=EHImZeNlSMY
“Trăim mai mult și suntem mai sănătoși decât am fost vreodată, ceea ce este una dintre realizările majore ale umanității”, consideră Thoraya Ahmed Obaid, însă demografii nu se feresc să atragă atenția asupra îmbătrânirii populației Globului.La nivel european, sărbătoarea are menirea de a sensibiliza opinia publică şi autorităţile ţărilor membre asupra faptului că speranţa de viaţă a cetăţenilor europeni este în continuă creştere şi că, în acelaşi timp, aceştia îmbătrânesc în condiţii mai bune de sănătate – oportunităţi pe care societatea ar trebui sa le valorifice.

Potrivit unui studiu , și România se confruntă acum cu o problemă demografică. Populația României a scăzut cu un milion de persoane din anul 1992, iar până în anul 2020,specialiștii se așteaptă ca numărul populației să scadă cu 2 milioane de locuitori. De asemenea, rata natalității a scăzut și în același timp numărul persoanelor tinere, de la un procent de 22, 7% în 1992, la un procent de 15, 9% în anul 2005. Pe de altă parte însă, numărul persoanelor bătrâne de peste 65 de ani a crescut de la 11%, rata înregistrată după Revoluție, la 14%. Datele sunt furnizate de către site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței, în concordanță cu interesul pe care îl afirmă Uniunea Europeană pentru acest subiect.Asadar,o populație care îmbătrânește din ce în ce mai mult, cu fiecare an.

 

Care sunt cauzele?Iata doar cateva: dificultățile în găsirea unei

locuințe, problemele de pe piața muncii, schimbarea modului de viață și de muncă,exodul precum și vârsta mai înaintată a părinților la nașterea primului copil contribuie la reducerea sporului natural. Acest proces de îmbătrânire al populației reprezintă în primul rând o provocare la nivel economic, pentru că odată cu trecerea timpului, vor fi din ce în ce mai puțini tineri înscriși pe piața de muncă și care să poată să susțină, prin veniturile lor, populația bătrână, deja ieșită la pensie. În plus, într-o societate ca a noastra,în care numărul persoanelor vârstnice este în creştere continuă, îmbătrânirea activă societate ca a noastra,în care numărul persoanelor vârstnice este în creştere continuă, îmbătrânirea activă este direct corelată cu solidaritatea dintre generaţii.

52967808_25481

Asa ca,Guvernele care tot se perinda la conducerea tarii, au datoria nu numai sa organizeze sporadic fel de fel de manifestari pur populiste, ci in primul rand,aceea de a crea condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom, prin asigurarea pensiilor, menţinerea lucrătorilor vârstnici pe piaţa muncii, acordarea unor trainice si eficiente servicii medicale, de îngrijire şi asistenţă socială echitabile şi de calitate, încurajarea învaţării pe tot parcursul vieţii, sprijinirea implicării în activităţi de voluntariat, adaptarea locuinţelor la nevoile persoanelor vârstnice, crearea unui mediu de viaţă prietenos şifacilitarea accesului la utilizarea tehnologiilor informatice.Numai astfel batranetea nu va mai fi chiar unchin,si probabil ca nici persoanele in varsta inaintata nu vor mai fi desconsiderate si ignorate…

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.