Fiberlink 1000 de la RDS
|Am intrat în rândul lumii. De ieri am și eu internet de mare viteză, fiberlink 1000 de la RDS. Inițial doream să iau de la Telekom, însă cel mai ieftin abonament de internet de la ei, care venea cu telefonie fixă “băgată pe gât” era de vreo 65 de lei lunar. Așa că m-am îndreptat către RDS, unde plătesc mai mult cu 16 lei lunar, în loc de 39 lei, dau 55.
– Ce mi-e 10 lei diferență? Ați spune.
10 lei la prima vedere. Și hai s-o luăm metodic. RDS a venit și-a tras toate firele prin fibra optică. Internet, cablu TV și telefon. Cu ocazia asta am scăpat de câțiva metri buni de fire din casă. Și nu exagerez, după ce-am terminat cu instalatul acestui Fiberlink 1000, cu aceste cabluri am rămas în urmă.
De la Telekom primeam telefonie fixă pe care nu o foloseam, neavând nevoie de ea. Plus abonament pe 2 ani. Și minus stick de internet. 16 lei în plus de la cei 39 la abonament înseamnă 6 lei de la Fiberlink 100 la Fiberlink 1000, plus 10 lei, PENTRU CĂ AM VRUT EU, pentru stick de net 4G. Știți stikul ăla de net pe care vi-l dă RDS-ul? Acum există posibilitatea de-a primi un stick 4G, numai bun pentru când plecați în vacanțe sau deplasări și 5,7 sau cât aveți la telefon nu vă sunt îndeajuns. Ah, 4G RDS în funcție de telefon, să nu uităm de rețeaua fantomă. Și pentru laptop, 4G în loc de 3G parcă e ceva mai bine. În plus, stickul îl voi folosi mult mai des. Ori eu, când lucrez de pe laptop, ori soția.
Așadar, cei 16 lei pentru servicii de care aveam nevoie mi se par o investiție făcută cu cap. Și pe perioadă contractuală de un an, nu de 2.
Inițial, cei de la Serviciu Clienți mi-au spus că trebuie să-mi iau router gigabit wireless, dacă vreau internet pe mai multe PC-uri plus wireless pentru laptop, telefon, tabletă. Asta deoarece ei nu mai au așa ceva în stoc. Partea bună este că “tipii de la cablu” m-au sunat cu 10 minute înainte să ajungă acasă și m-au întrebat dacă vor găsi pe cineva acolo.
– Da, eu voi întârzia, mă duc să iau router wireless, dar e tatăl meu acasă.
– Pentru ce vă trebuie router wireless?
– Păi să contectez mai multe Pc-uri și să am wireless, doh…
– Nu e nevoie, avem noi!
– Păi ăștia de la Serviciu Clienți au zis că nu aveți!
– Nu vă luați după ăia, că nu știu de capul lor. Nu consumați banii pe router, că ONT-ul pe care vi-l aducem este și wireless.
Nu este ceva deosebit, ci un Huawei. Alb, micuț, finuț. Modelul este cel din poză.
Am conectat 2 PC-uri și un TV la internet și-am pornit să văd rată de transfer. 300+ mbps pe București, 900+ mbps pe serverul RDS. Față de 90 cât prindeam înainte… Iar de pe “magazinul online” am avut rată de transfer de 50+ mbps. Un giga și ceva descărcat în 30 și ceva de secunde (primele 10 secunde nu pornește cu 50 mbps, ci urcă treptat de la 0.1 până la 50).
Wirelessul în schimb, este jalnic. 50+ mbps la 1 metru de el și 12 mbps în altă cameră. În cursul zilei de azi îl voi pune pe hol undeva, astfel încât să se prindă rețea în toată casa. Și-n mod sigur nu voi prinde rețea din fața blocului. Însă, cel puțin pentru moment, sunt mulțumit. Cei 240 lei cât voiam să dau pe routerul wireless îi voi folosi la altceva.
Așadar, ca sfat pentru toți cei care doriți să treceți la Fiberlink 1000, nu vă grăbiți cu achiziționarea unui router până nu vorbiți cu băieții care vin să vă monteze fibra optică. Au ei “afacerile” lor și poate veți primi un router gratuit.
A, iar ca o completare. Nu toate routerele și ONT-urile au mufele montate în partea din spate. La mine, mufa pentru fibră optică este desesubtul aparatului. Așadar, degeaba vă uitați la poze cu spatele aparatului, ca să dați dezamăgiți din cap “nu are lor de fibră“, căci s-ar putea să fie sub aparat.
Eu inca sunt cu 100mpbs. Nu ma deranjeaza deloc, chiar e decent.
O sa trec si eu pe 300 doar pentru ca muta ei totul. Nu prea imi convine ca o sa fie ont-ul ala in casa, mai ales ca am cablu tras prin perete.
Ce cablu ai? UTP? Pe ăla ți-l vor scoate din casă, iar în locul lui îți trece fibra optică. Mie așa mi-au făcut la fiberlink 1000. La fiberlink 300 cum zici tu că vrei să faci, nu știu dacă îți vor băga fibră. Însă pentru 8 lei în plus, să ai viteze de 5-6 ori mai mari, eu cred că merită.
Bravo! Felicitări! Ai să vezi că merită. Niciun furnizor de internet pt. home users nu se compară cu RDS-ul.
Ai acelaşi ONT pe care-l am şi eu: Huawei 8245H. Cum am spus şi dincolo, dacă vrei mai mult acces la setări, îţi cumperi router şi-l legi în portul LAN4 al ONT-ului (vorbeşti cu ei să ţi-l treacă în modul bridge).
Am atins şi eu în teste, în unele zile, peste 800 Mbps – dar atât poate procesorul meu… 🙂
A,. deci pentru aia e portul 4? Pentru un eventual wireless? Păi firul de intră la mine în PC? Dacă-l bag pe ăla în wirelessul nou și din ăla nou scot alt fir de-l bag în PC, nu va merge?
Ah, încă ceva: router-ul nu ţi-l dau gratuit, ci e în custodie. 🙂 Adică, dacă l-ai stricat, îl plăteşti.
Uite aici discuţii despre ONT-ul ăsta:
http://forum.softpedia.com/topic/979296-ont-huawei-hg8245h-ipv6-setari-acces/
Congrats pentru upgrade.
P.S.
1. Abonamentul de net Fiberlink 1000 e acum 45 lei
2. Abonamentul Activ cu stick 4G va fi 15 lei pe luna / Activ Plus va fi 25 lei/luna – depinde care il alegi
3. Daca vrei wifi , bagi router si suni la digi sa iti configureze ont-u in mod bridge.
pam pam 🙂
Cum adică să mi-l configureze în mod bridge? Dacă bag firul de la mine din PC în wireless și scot de acolo fir nou pe care îl bag în PC nu va merge wirelessul?
A, încă ceva. Nu dau de ONT-ul ăsta. Nu are adresa 192.168.0.1?
Acum, după montare, ONT-ul face şi funcţia de router: îţi dă internet prin fir la calculatoare, dar funcţionează şi pe wireless.
După configurarea lui în modul bridge (o fac cei de la RDS), ONT-ul nu va face altceva decât să transmită semnalul de pe fibră către routerul tău (nu va mai face şi funcţia de router).
După trecerea lui în mod bridge şi conectarea routerului în LAN4, toată configurarea reţelei tale se va face din noul router (în noul router vei conecta cablurile UTP, tot aici vei configura şi reţeaua wireless, care va fi cu atât mai puernică cu cât routerul este mai bun).
Vezi 192.168.0.100
Te conectezi cu user şi digi ca parolă (nu mai ţin minte exact, dar ar fi trebuit să-ţi spună băieţii când ţi l-au montat).
192.168.100.1 cu userul: “user” si parola:”digi”
Aşa, aşa… 🙂 Nu-s în faţa calculatorului şi, cum nu m-am mai conectat de vreun an la el, am mai uitat… 🙂
Așa Mortule, ăla e IP-ul. Numai să găsesc acu foaia cu user si pass sa vad ce ma lasa sa fac si ce nu.