1 MAI 2020 SI ….COVID 19!

 

Ziua de 1 Mai a intrat demult si adanc in cultura romaneasca fiind una dintre cele mai cunoscute sarbatori laice din an.Pierdută într-un lung – și binemeritat! – șir de sărbători legale și naționale, legate de evenimente religioase sau de împliniri istorice ale națiunii noastre, 1 Mai a rămas stingheră între ele, fără să ne vorbească despre nimic.Daca va mai amintiti,altadata, la 1 Mai, se sarbatorea Ziua Muncii.De cu noapte, muncitori, tarani, intelectuali, elevi erau dusi in grupuri mari, undeva, in afara orasului, de unde apoi, dupa cateva ore, obositi de atata stat in picioare, trebuia sa treaca, radiind de fericire si scandand lozinci de viata buna si recunostinta, prin fata tribunelor in care autoritatile, ferite de intemperiile zilei, soare, ploaie sau vant, stateau comod in fotolii si salutau manifestantii, cu mana fluturand ca-n gara.

Cui folosea (daca folosea) tot acel spectacol hidos, toata acea regie ridicola in care poporul scos in strada trebuia sa-si arate multumirea si recunostinta fata de conducatorul iubit pentru viata buna si realizarile marete, e greu de spus.Poate ca o traditie sau ca o amintire din acele vremuri comuniste, 1 Mai s-a sarbatorit si se sarbatoreste si astazi, fara insa ca cineva sa mai pomeneasca de munca. Astazi,se stie, putini romani mai muncesc, pentru ca fabrici si uzine nu mai exista demult, au fost vandute bucata cu bucata la fier vechi. Agricultura nu se mai face, deoarece taranul nu are bani de unelte moderne si nici nu vrea sa riste.Prefera sa-si arata pricepere pe plantatiile occidentului! Costineștiul anilor ’980, trenurile pline până la refuz, grătarele ”la iarbă verde” , 1 Mai și cea de 2, botezată pompos ”Ziua Tineretului”, erau o mini-vacanță care-ți permitea să întâmpini asa cum se cuvine căldura ce urma să se instaleze în toată țara, un antreu savuros,sa zic asa, al ospățului de bucurii al vacanței de vară. Păsa cuiva că e Ziua Muncii, că ,,înaintașii” se jertfiseră pe ”frontul luptei de clasă” sau de ,,emanciparea clasei muncitoare”? Ei as!Era o sărbătoare goală de orice urmă de conținut.O mini-vacanță care aducea un strop de culoare într-o viață tot mai gri.

Deschiderea oficială a sezonului estival coincidea cu minivacanța de 1 mai, pe litoral, când stațiunile se umpleau cu zeci de mii de turiști. Acum, din cauza restricțiilor impuse de starea de carantină, stațiunile sunt goale, urmând să se anime, probabil, după 15 mai. Pandemia și ordonanțele militare au dat peste cap planurile românilor. Nu au voie să vină la mare în mini-vacanța de 1 mai. În afară de câțiva hotelieri, care își igienizează unitățile de cazare, și de patrulele sporite de polițiști și jandarmi, totul e pustiu.

Astă seară… dansăm în familie, păstrând insa cica distanța socială! Ar trebui,spun eu si numai eu, să înlocuim cazonul ,,stați în casă “cu ,,am grijă”. Pentru că nimeni nu știe mai bine cum să respirăm decât noi înșine.Una peste alta,realitatea existenta ne spune ca,vrem nu vrem,traditionala sarbatoare a muncii este azi o sarbatoare a nemuncii,a statului in casa!Daca,pana si anul trecut,in această perioadă stațiunea Mamaia ,spre exemplu,se umplea cu turiști români și străini iar in cluburile de fițe din nordul stațiunii curgeau valuri de șampanie,de aceasta data,amenintati de autoritati si-nfricosati de eterna pandemie,stam,speram si meditam. Și totuși au existat vamaioți care ,,au scăpat” prin zonă, încercând să fure startul minivacanței de altadata!
Ei si nunumai ei,stiu că interdicțiile, ordinele și ordonanțele nu pot funcționa decât pe perioade scurte. Pentru că oamenii sunt ,,animale” sociale, care nu se pot valida decât în grupuri. Și care prețuiesc libertatea.In fond responsabilitatea individuală este singura soluție pe termen lung contra acestui virus . Nu toti oamenii care ,,vreau afara”” vor sa de plimbe, sa faca plja sau gratare.Unii chiar au treaba.Au facturi si rate de platit si copii de crescut,sunt bolnavi si vor sa mai taiasca.In libertate si buna intelegere.Acum si la multi ani!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.