10 Mituri Dentare Demontate

Exista multe conceptii gresite despre ceea ce este necesar pentru a ne mentine dintii sanatosi.  In timp ce o buna igiena a cavitatii bucale poate fi obtinuta in doar cateva minute, practicile gresite pot provoca daune ireversibile.  

Iata o serie de mituri legate de igiena orala demontate de medicii stomatologi:

  1. Cu cat speli mai tare, cu atat iti vei curata dintii mai bine.
    De fapt, periajul prea puternic sau prea abraziv poate afecta dintii prin erodarea smaltului.
  2. Utilizarea atei dentare nu mai este necesara.

Chiar daca nu exista dovezi puternice privind beneficiile utilizarii atei dentare, nu inseamna neaparat ca ata dentara nu este eficienta. De fapt, multi medici dentisti cred cu totul in utilizarea atei dentare. Este important sa urmati recomandarile medicului stomatolog privind periajul si folosirea atei dentare.

3. Guma de mestecat fara zahar este la fel de eficienta ca periajul.

Guma de mestecat fara zahar, in special cu xilitol, poate avea un efect protector asupra dintilor. Guma stimuleaza productia de saliva, care ajuta la spalarea acizilor din alimente, bauturi care erodeaza smaltul.  Dar guma de mestecat inca nu inlocuieste periajul atunci cand vine vorba de eliminarea placii bacteriene de pe suprafata dintilor.  

  1. Daca gingiile sangereaza in timp ce folosesti ata dentara, e mai bine sa le lasi in pace.Motivul sangerarii gingiilor se datoreaza inflamatiei. Se intampla adesea ca periuta de dinti sa nu curete in mod corespunzator. In timp, bacteriile se acumuleaza si cauzeaza inflamarea gingiilor. Sangerarea face parte din acest proces. Este indicat sa faceti o programare la un cabinet stomatologic pentru un control de specialitate. Este posibil sa aveti gingivita, care in timp se poate agrava, ducand la aparitia bolii parodontale.
  2. Cand vine vorba de carii, zaharul este principalul vinovat.

Majoritatea oamenilor cred ca dulciurile (acadelele, bomboanele, ciocolata) sunt principala cauza a cariilor dentare. Insa, medicii stomatologi ne avertizeaza ca biscuitii si chipsurile ar putea cauza si mai mari daune dintilor. Asta din cauza amidonului. Carbohidratii, in general, au zaharuri care cariaza dintii. Carbohidratii raman lipiti de dinti si sunt apoi transformati in bacterii daunatoare.

 
  Sursa articol:
Clinica Stomatologica Bacau – DR. GRIGORIU®

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.