5 Mituri demontate despre purtarea unui aparat dentar

Fiecare persoană își dorește să aibă un zâmbet plin de strălucire și în perfectă armonie cu celelalte trăsături ale feței. În prezent, tindem să punem accent din ce în ce mai mult pe aspectul fizic, indiferent de domeniul în care activăm.

Natura nu a fost generoasă cu toată lumea, astfel că, puțini sunt cei care se pot lăuda cu o dantură perfectă și naturală. Din păcate, mulți oameni nu își etalează zâmbetul din cauza jenei pe care o resimt – fie că au dinții foarte spațiați sau dimpotrivă foarte înghesuiți pe arcadă.

Cu toate că nu au toți dinții aliniați corect pe mușcătură, există persoane care amână vizita la specialistul în ortodonție deoarece sunt influențate de anumite „zvonuri” despre purtarea aparatului dentar.

Iată care sunt cele mai comune mituri privind aparatul dentar, demontate de medicii dentiști:

  1. Purtarea unui aparat dentar provoacă durere

Nicidecum. Multe persoane se gândesc că această procedură este una dureroasă, însă dacă apelezi la o clinică de renume, vei beneficia de servicii de calitate. Fără îndoială că un medic ortodont cu experiență pune confortul pacientului pe primul loc, astfel că principalul său obiectiv este să nu forțeze dinții atunci când încearcă poziționarea corectă a acestora. De asemenea, contează foarte mult să te informezi înainte de a achiziționa aparatul dentar pentru a te asigura că faci alegerea ideală pentru tine.

  1.  Aparatul dentar este indicat doar pentru copii sau adolescenți

Total greșit! Acest tratament poate fi util oricui se confruntă cu probleme inestetice sau funcționale ale danturii, indiferent de vârstă. Așadar, dacă în urma unui consult, se constată că pacientul întâmpină dificultăți la vorbire din cauza poziționării dinților, sau dacă pacientul nu are toți dinții aliniați corect pe mușcătură, se recomandă purtarea unui aparat dentar eficient pentru a remedia problemele apărute, chiar dacă acesta este la vârsta maturității.

  1. Tratamentul durează foarte mult

Neadevărat! De regulă, durata unui tratament ortodontic poate varia între 6 luni și 24 luni, în funcție de tipul de aparat dentar și bineînțeles de vârsta pacientului. Evoluția pe care a cunoscut-o tehnologia în ultimii ani a redus foarte mult timpul de purtare al aparatului dentar, astfel că problemele minore se pot rezolva chiar și în câteva luni.

  1. După ce scoatem aparatul dentar, dinții se strâmbă din nou

Fals. Rezultatele obținute în urma purtării unui aparat dentar se vor păstra în timp dacă vom respecta cu strictețe indicațiile specialistului. De obicei, medicul recomandă să purtăm un dispozitiv de contenție – o gutieră, un retainer colat – pentru o perioadă ce diferă de la pacient la pacient, deoarece este necesar un anumit timp pentru a se putea fixa în os în noua poziție. De altfel, stomatologia a evoluat atât de mult în ultimii ani, încât există aparate dentare de ultimă generație care asigură succesul garantat.

  1. Aparatul dentar este inestetic

Nu este adevărat! Există mai multe modele de aparate dentare ce pot fi achiziționate la un preț avantajos. Acestea sunt confecționate din materiale transparente și pot fi montate pe parte interioară a dinților, astfel încât să nu se observe absolut deloc.

Acest tip de tratament ortodontic își propune să corecteze atât probleme de estetică precum și de poziționare a dinților pe mușcătură.

Dacă la copii, problemele de natură ortodontică pot fi rezolvate într-un timp mai scurt, la adulți este nevoie de un specialist care să urmărească cu atenție sporită modul în care evoluează tratamentul ortodontic. În București, există mai multe clinici la care poți apela cu încredere dacă te afli în căutarea unei astfel de soluții.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.