ACEEASI ROMANIE, CU ACEEASI PALARIE!

Am reprodus partial genericul unui articol din Gazeta Sporturilor de astazi, cu referire exclusiva, la ultimul joc al reprezentativei noastre, cel cu Danemarca, ultimul din grupa preliminara pentru turneul final al Camionatului mondial, din Rusia-2018. Un joc disputat aseara la Copenhaga si incheiat, dupa cum cred ca se stie, cu 1-1.

In aparenta, un rezultat, sa zic onorabil, in fata unei echipe nu tocmai de varf in clasamentul fotbalului european. Cu cateva zile in urma, iarasi cred ca se stie, Romania invinsesera, pe teren propriu, la Ploiesti, reprezentativa Kzahstanului, si mai modesta, ca sa nu zic slaba, ca cea a Danemarcei. Ambele jocuri au aratat, in ciuda scorurilor, multe si suparatoare hibe in fotbalul prestat de 11-le nostru, un joc bramburit, la intamplare si fara orizont, deslanat si… la nimereala!

Chiar si golurile au fost rezultatul unor actiuni individuale, ba si cu putin noroc! Desi noul antrenor, Cosmin Contra, s-a straduit s-a schimbe cate ceva in jocul prestat de elevii sai, pe ansamblu actuala reprezentativa arata exact ca cea antrenata, nu prea de mult, de catre germanul Daum! Atunci, va reamititi, toate relele se spargeau in capul neamtului, acuzat, si nu odata, de nepricepere, de batranete sau de necunoastere a fenomenului fotbalistic din tara noastra!

Cate si mai cate! Nimeni n-amintea de prestatia slaba a fotbalistilor, de lipsa de talent si pespectiva a acestora, nici macar de indolenta, nu odata afisata, de unii titulari. Acum insa, lasand la o parte pe cei entuziasmati de rezultatele inregistrate in ultimile doua jocuri, terebuie s-o spunem (si nu numai noi) ca fotbalul prestat de romanasi e cu mult, mult de tot ramas in urma fata de fotbalul actual din majoritatea tarilor lumii!

Asa ca, dragii mei conationali, simpatizanti ai tricolorilor, nu va imbatati cu apa chioara! Fiti realisti si acceptati, cu obiectivitate (nu mai zic de rabdare!), pasa neagra in care se afla, de mai multa vreme acest sport-rege, care este fotbalul! Cauzele, multe de ani buni cunoscute, selectionarea si pregatirea jucatorilor, dar si modul de desfasurare a campionatului intern (de la toate nivelele) le vor analiza (oare pentru a cata oara?!) cei in masura s-o faca. Daca, evident, o vor face!

Oricat de optimisti am dori sa fim, nu putem sa trecem cu vederea brambureala si lipsa de profesionalism de la Federatia de specialitate, gravele lipsuri (sub toate aspectele) din Ligile profesioniste, lipsa unor baze materiale moderne si bine intretinute, dar, mai mult ca toate, criza de talent si daruire a celor care practica acest indragit sport. Nu voi da, asadar, niciun nume, nici macar o eventuala solutie de rezolvare a acestei penibile situatii, intrucat n-am nici-o calitate s-o fac! Si nici macar intentia. Am semnalat-o doar! Promit insa, o revenire la acest subiect! Pe curand!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.