Autoclavul – de ce ai nevoie de unul in laboratorul tau?

Oricine detine un laborator -micotica, microbiologie, chimie etc.- ar trebui sa il foloseasca; este necesar pentru a steriliza consumabillele si echipamentele. Cum? Ei bine, acestea sunt supuse la abur de inalta presiune si sunt saturate la o temperatura care atinge valoarea de aproximativ 1210 C, pentru diverse intervale de timp, in functie de programe. Spre exemplu, daca optezi pentru un autoclav oferit pe site-ul precisa.ro, timpul de sterilizare ajunge la 15 – 20 minute, depinzand de continut si de dimensiunea sarcinii.

Autoclavul a fost inventat in anul 1879, de catre Charles Chamberland. Cu toate acestea, un precursor cunoscut sub denumirea de fermentare cu aburi, a fost creat in 1679 de Denis Papin. Numele dispozitivului in discutie are provenienta greaca.

Unde sunt folosite autoclavele si care sunt conditiile in care functioneaza acestea?

Pe scara larga, aceste dispozitive sunt utilizate in domenii variate: medicina si medicina veterinara, microbiologie, pedichiura, body piercing, tatuaje, micologie, stomatologie, proteze de fabricatie. In general, principalele incarcaturi ce sunt sterilizate cu ajutorul acestora sunt echipamente si instrumentar medical, sticlarie de laborator, instrumente chirurghicale etc.

Deosebit de important de stiut de catre cei care doresc sa achizitioneze un astfel de dispozitiv este faptul ca trebuie sa se asigure ca tot aerul din autoclav este eliminat inainte de a fi activat. Motivul? Ei bine, atunci cand exista aer cald, acesta creeaza un mediu prea sarac pentru a realiza sterilizarea. Spre exemplu, aburul la o valoare de 134 grade Celsius se poate realiza in decursul a trei minute. In schimb sterilitatea in cazul aerului fierbinte la 160 grade poate fi obtinut in decursul a 2 ore.

In functie de locul in care cauti autoclave de vanzare, ai posibilitatea de a beneficia de performanta sau de rezultate mai putin satisfacatoare. Acest lucru depinde in totalitate de client.  De asemenea, preturile de achizitie depind de producator, de locul din care le cumperi si alte astfel de caracteristici.

Care sunt metodele de indepartarea a aerului? Acestea includ deplasarea in jos si ciclurile.

Prima metoda, cunoscuta si ca metode de gravitatie – tip se desfasoara astfel: aburul patrunde in camera dispozitivului, umpland zonele superioare ale primului rand care este mai putin dens decat aerul. Aerul este comprimat in jos si este fortat prin scurgerea ce contine in majoritatea cazurilor un dispozitiv care detecteaza temperatura. Acesta inceteaza din activitate atunci cand este evacuat tot aerul. In ceea ce priveste debitul, acesta este controlat de un ventil electromagnetic, iar gaurile de scurgere sunt utilizate in unele cazuri in combinatie cu o electrovalva.

Ciclurile: in cazul acestora, presiunea din camera nu trebuie sa o depaseasca pe cea din atmosfera, cel putin nu pana in momentul in care se presurizeaza la temperatura de sterilizare.

Autoclavul este o aplicatie pentru care opteaza tot mai multi, ca alternativa la solutiile traditionale de sterilizare. Rolul acestuia este de a elimina diversele probleme ce pot fi determinate de igiena necorespunzatoare privind sanatatea si mediul.

Spre exemplu, in domeniul stomatologic, dispozitivele au rolul de a asigura sterilizarea instrumentelor dentare, potrivit Memorandumului tehnic de sanatate 01—5. Asadar, este posibila pastrarea instrumentelor, dupa ce au fost supuse procesului de sterilizare cu ajutorul autoclavului vid, chiar si pentru un timp de pana la 12 luni, depozitate in pungi sigilate.

Specializarile medicale ce folosesc autoclave sunt numeroase, asemenea si laboratoarele sau celelalte locuri in care este necesara sterilizarea obiectelor. Exista intr-adevar si unitati ce folosesc produse de unica folosinta, insa sterilizarea obiectelor reutilizabile este absolut necesara.

Daca te intereseaza sa vizionezi cateva autoclave de vanzare de calitate, iti recomand site-ul despre care am mentionat si la inceput, precisa.ro.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
SIMILITUDINI!

Deunăzi am lecturat (de pe net) un pasaj dintr-un articol, cu referiri exlusive la viață vulturilor. Atractiv și interesant, pasajul...

Hai în Vamă!

Aha, hai în Vamă, hai la mare, hai la soare! Să vezi cât e de mișto! Am scris eu aici,...

Metode alternative de agățare

Liviu, Mihai și Sorin erau prieteni nedespărțiți. Se cunoscuseră încă din grădiniță. Făcuseră școala primară împreună, apoi liceul. Se aveau...

Close