AUTOSTRAZI? NU STIU, ZAU, CAND O SA LE VEZI!…

 

Deocamdata,România este tara blocata în stereotipii traite pe pielea proprie, unde se merge bara la bara, cu nervii întinsi la maximum! Nu-i veti vedea nicicand pe politicienii zilei vorbind ,la concret, despre autostrazile terminate sau aflate-n lucru, ci doar de planuri,licitatii si promisiuni.Urmariti-i pe cei de la putere, au ajuns sa stapâneasca arta de a vorbi fara subiect explicit în tii si fraze, neasumându-ti niciun strop de responsabilitate,doar: se doreste/ se vrea/ s-a votat/ s-a hotarât/ s-a decis/ s-a vorbit/ se vorbeste/ s-a propus sau nu s-a vrut/ nu s-a dorit/ se vehiculeaza în spatiul public.Autostrazi care ,eventual,sa lege Moldova de Bucuresti si Ardeal, sau despre drumul expres Craiova-Pitesti etc-sunt doar vise,vorbe goale!Dumnealor nici nu le pasa, nici nu se pricep,dar nici nu au adus pe al?ii care sa se priceapa. Guvernarea tarii arata cam de multa vreme ca… dupa tsunami!Mai auzi ce-i drept,pe ici,pe colo ,de strazi si chiar incercari de autostrazi facute de cetateni sau de spitale facute din donatii… Mai avem Guvern ?! Da,doar ca sa aiba cine sa ne fure ,sau barfi pe cei ce-ncearca cate ceva!Iata,recent,omul de afaceri Stefan Mandache a construit simbolic un metru de autostrada la Suceava, între Voronet si Putna, într-o singura zi, prin mobilizarea unei echipe de doar 17 oameni! Protestul initiat de suceveanul Stefan Mandache, cel care a construit primul si singurul metru de autostrada din Moldova, a devenit ,spontan,unul national!

Cum a raspuns dl. Dragnea ,sefu’ al mare al pesedeului,protestului #sieu?In stilul sau caracteristic:,,Acum,unii tipa mereu ca nu se fac autostrazi. Iar niste smecheri urlau ca au facut un metru de autostrada, cand astazi incep lucrarile la Autostrada Moldova. Ei fac circ, noi facem autostrazi. Ei tipa, noi dezvoltam Romania.”Cum au dezvoltat-o sau o dezvolta,ramane la aprecierea dumneavostra!,,E problema lui ce afirma Liviu Dragnea sau alt politician, nu fac politica si nu vreau sa comentez (…). Nu ma voi linisti pâna ce nu vad autostrada la Suceava. Asa cum am spus, am hotarât sa donez acest metru de autostrada catre o organizatie non profit,urmând ca aceasta organizatie sa atraga toti românii si sa facem din români ctitori ai unei autostrazi reale”,a spus,calm si hotarat dl. Mandachi. Antreprenorul a mai adaugat adaugat ca a muncit 18 ore/zi, timp de anide zile, si ca poate sa-si cheltuiasca banii dupa cum vrea inima lui. „Eu, ca întreprinzator n-am voie sa cheltui banii cum vreau eu? Am fost impozitat, firma mi-a fost impozitata”…
Autostrada Moldova poate fi realizata si gratis, dar Guvernul nu este interesat.E nevoie insa de cineva care sa faca primul pas,dar nu-l face!Ca asa si e,o spune ,in primul rand,comisarul european Corina Cretu:„În legatura cu autostrada Moldova, serviciile noastre de la DG Regio au avut consultari cu Guvernul României si evaluarea noastra este ca putem oferi finantare pentru realizarea studiului de fezabilitate pe actuala perioada de programare, dar avem nevoie de o solicitare din partea Guvernului României, pe care nu o avem. Deci noi ne-am oferit, la Comisie, sa realizam studiul de fezabilitate pentru autostrada Ungheni – Iasi – Târgu Mures pe perioada actuala de programare si din viitorul buget, de la 1 ianuarie 2021, sa se realizeze constructia efectiva, a explicat Corina Cretu.Comisarul european a mai mentionat ca înca din prima zi a mandatului sau a tras „semnale de alarma”, asupra „nevoii de conectare a României la reteaua europeana de transport si autostrazi,dar-ca de fiecare data-totul a ramas fara ecou! ”

Asa ca prezenta printre noi a lui Stefan Mandachi nu poate fi, în aceste conditii, decât un semn de complicitate din partea ….Celui de Sus. Daca tot a construit pe cont propriu primul metru de autostrada în Moldova, i se poate da acestui domn un mandat si pentru alte „cestiuni arzatoare, la ordinea zilei”: primul metru de cale ferata de la Otopeni spre Bucuresti, primul metru patrat de gazon de pe unul dintre stadioanele unde se vor antrena echipele care ne vor vizita în 2020 si altele. Dumnealui sa înceapa, iar noi sa continuam!

Cine stie ,poate ca incet-încet, va vini si momentul în care ne vom separa de acest guvern. Îi vom plati taxele în continuare, ca sa aiba ce fura, îl vom lasa sa ne bata si sa ne gazeze la proteste, dar pentru treburile cu adevarat serioase, cum ar fi construirea unui spital, a unei autostrazi, vom apela la celalalt guvern,nu paralel cum tot spun unii, ci la guvernul românilor,al celor care doneaza bani pentru spitale sau fac primii metri de autostrada pe cheltuiala lor.Asa cum a facut-o deocamdata dl.Stefan Mandache.Numai intrând abrupt în România paralela lor, vezi adevaratele griji ale poporului roman.Dar si unele ramasite ale naravurilor si deprinderilor dobandite(mostenite) de pe vremea vechii oranduiri!Adica lenea ,superficialitatea si dorinta ca timpul sa treaca,dar leafa sa vina.Cat mai repede si…pe nimic.Un asemenea exemplu jenant,penibil mi-a fost dat sa -l vad chiar acum,in urma cu cateva zile,aici, la Targu Neamt(unde ma aflu).Intr-un scuar,evident degradat prin furt si nepasare, din zona centrala a urbei ,vreo zece lucratori de la o firma de intretinere si amenajare a zonelor verzi(subordonata primariei),dotata cu o bogata zestre de scule,unelte si materiale s-au apucat zice-se sa… repare evidentele stricaciuni de pe la niste ziduri de piatra ce imprejmuiesc zona(ramasa si fara felinare,fantanite si alei lipsite de pavele),unde ,intre altele,este(inca)amplasata si statuia marelui povestitor,Ion Creanga.Pentru inceput,au daramat ce mai era(pe o intindere de cca 8-9 m),dupa care,doi dintre ei s-au ocupat de tencuit, iar alti doi, de depozitarea daramaturilor,ce urmau sa fie transportate in altelocuri.Ceilalti,din obisninta de care aminteam,bine merci.Fumau,priveau si comentau probabil cat de grea-i munca asata!Toata ,,minunea”(,,harnicia”)a durat cam cateva ore,dupa care….lucru s-a oprit .Si cu asta,basta!Asa-i si astazi(deci,dupa cca 3-4 zile!),cum lesne se poate vedea.

Totul a ramas nemiscat!Exceptie facand unul dintre,,baietii harnici” care ,cu o roaba cam de pe vremea bunicilor(cum se spune acum),se opintea sa transporte maldarul de petroaie ramase…,,E greu,dar ce sa fac?!Trebuie sa-mi castig si eu o paine!”,mi s-a destainuit,vazandu-ma mirat si nedumirit.
Ei,dragii mei,cu o asemenea mentalitate,nu poti sa faci autostrazi!

Mai ales in Moldova,aici unde (nu trebuie sa ne suparam sau alarmam,pt ca asta-i realitatea)cam multe au ramas si raman pe loc.Mai ales,cu sprijinul si-n fieful PSD-uli!Din nefericire(sau si din alte cauze)exceptiile ,ca cea oferita de Stefan Mandache,sunt raritati!Iar dupa cum se deruleaza lucrurile,ce-ar fi oare ca limita spatiului european sa fie mutata de la Prut pana-n dreptul Arcului Carpatic?!S-ar putea sa mi se para,dar obiectiv vorbind(dar si vazand),cam de acolo parca,zic eu, incepe adevarata Europa!Ce spuneti?Care va este parerea?!


Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.