SUGESTII PENTRU AMATORII DE DRUMETIE!…

Mai tineti minte casuta bunicii unde, cand intrati, adolescent fiind, va mai loveati cu capul de vreo grinda? Va lipseste mirosul de gutuie, de lemn vechi sau taraitul linistitor al greierilor in iarba? Ei bine,si acum mai sunt asemenea locuri care mai pastreaza autenticitatea satului romanesc de odinioara.Haideti sa cunoastem cateva:
-Ca prim exemplu,dar si ca eventuala sugestie,Casa Glod din Muntii Apuseni,la 47 km de Paltinis si la 50 km de Alba Iulia, va poate duce acolo, in anii din copilarie, in acele vremuri de nesters, imprimate in noi, si, parca,mult prea degraba alungate de modernitate. E un loc original, autentic taranesc, unde orasul cu al lui zgomot este lasat, jos, in vale. Doi tineri din Braila, care au muncit in Italia, au adus la viata trei case vechi de peste o suta de ani, in munti, intre Alba si Hunedoara, in apropiere de Cheile Glodului. Le-au stramutat, bucata cu bucata, tocmai din Maramuresul traditional si au facut 15 locuri de cazare pentru turistul prea satul de atatea betoane. Este ca o intoarcere in timp, spre natura, spre romanismul pur. Fotografiile vorbesc de la sine. De aici puteti sa vedeti si sa admirati minunile naturii: Cheile Glodului, Cheile Caprei, Pesterea Feciorilor, Gaura Fara Fund si sa vizitati Manastirea Cheile Cibului, Negraia-Patrangeni.

-CASUTA BUNICII DIN BRAN:Chiar si aici,in mult prea turisticul Bran, mai puteti gasi o cazare, simpla, ca acum o suta de ani. Casuta Bunicii din satul Simon,situata la 8 kilometri de Castelul Bran si la 12 km de partia de schi Zanoaga, este o bijuterie traditionala. Vine tocmai din 1910 si este amplasata in mijlocul naturii, pe coama dealului Balaban, inconjurata de o gradina imensa. Ca-n rai! Este renovata complet, cu mobilier restaurat din acele vremuri. Numai bun sa-ti tragi sufletul in aer curat si intr-un peisaj bun de pus pe desktop, mai ales ca este marginita de Muntii Bucegi, Piatra Craiului si Tara Barsei.Nu prea departe se pot vizita Castelul Bran, Cetatea Rasnov, Culorul Rucar Bran, Pestera Dambovicioarei, Pestera Valea Cetatii.

-Un alt punct de reper este si,,GOSPODARIA LUI NEA ION”.Cine a ajuns in Vama Buzaului,la cca 45 km de Brasov, nu se poate sa nu fi auzit de una dintre cele mai frumoase pensiuni din zona, care pastreaza inca vii traditiile locului. Nu e doar o simpla gospodarie, ci un adevarat muzeu taranesc. Doua case vechi, una construita in 1908, iar cealalta, in 1932, ofera turistilor 16 locuri de cazare taranesti si boieresti, dupa mofturi, gust si pretentii. Mobilierul din fiecare camera dateaza din perioada anilor 1800-1900 si este stil Ludovic al XVI-lea si baroc, reconditionat dintr-o veche casa boiereasca. Sala de mese este amenajata intr-un fost grajd, decorata cu obiecte si covoare vechi, stergare si mese de lemn. Pensiunea este a familiei Anghel care a vrut sa conserve casele, fix asa, cum erau ele, neatinse de timp.Pensiunea se afla in vecinatatea Masivului Ciucas, langa Pasul Tabla Butii, in zona Lacului Vulturilor, langa Cascada Urlatoarea din Vama Buzaului si la 7 kilometri de Rezervatia naturala Valea Zimbrilor. Puteti inchiria o bicicleta, puteti face echitatie, rafting pe Buzau sau lua cina in costume traditionale.

-Daca va aflati in cu totul alta zona a tarii,sa zic in Dobrogea,ENISALA SAFARI VILLAGE,este realmente un loc fabulos,situat pe coasta unui deal, aproape de malul Lacului Razelm.E chiar la poarta de intrare in Delta Dunarii, in satul Enisala .Aici, puteti cunoaste, cu adevarat, traditia dobrogeana si viata oamenilor Deltei. Complexul se intinde pe 14.000 de metri patrati si este format din patru case traditionale care au, in total, 16 camere. Locuintele au fost cumparate din satul cu populatie preponderent turca, si au fost reconditionate cu materiale traditionale. Bucatele servite la masa sunt eco, bazate pe retete locale si produse din zona. Este acea bucata de Romanie unde poti sa te linistesti si sa asculti curgerea domoala a timpului.Aici puteti pescui sau privi pasarile Deltei. Puteti vizita Muzeul Taranesc Enisala, Fortareata Enisala, Lacul Razelm sau puteti participa la slujba de dimineata a lipovenilor – utrenia.

Ne despartim insa de tinutul dobrogean si mergem eventual din nou in apropiere de Brasov.
-Trecem acum la : Hanul Balaban,un alt loc de poveste din zona Branului aflat in satul Simon, ascuns printre dealurile pitoresti ale Transilvaniei, departe de tot ce inseamna viata agitata. Nu e un loc pe care sa-l gasesti peste tot pe Internet, ci e acea perla inca nedescoperita. Privelistea merita tot efortul de a ajunge sus, pe munte. Pensiunea a fost ridicata respectand arhitectura unei case vechi din satul Magura, tot din Brasov, care, acum, este expusa in Muzeul Astra din Sibiu. Constructia este noua, totul a fost realizat manual si cu multa grija la detalii: de la mobilierul pictat de oamenii locului cu elemente romanesti, acoperisul minutios facut pana la barnele prinse, ca in vechime, cu ajutorul cuielor de lemn. Sunt trei case – Corpul Principal, Casa Taraneasca (veche de o suta de ani) si Centrul Business. In total, sunt 20 camere rustice. Izolarea locului si peisajul i-au placut mult si actorului american, Nicholas Cage, care a stat cateva zile aici, cand a filmat in Romania.Hanul Balaban se afla, la 4 kilometri de drumul principal din Simon, Bran. Musai, trebuie sa aveti o masina de teren ca sa ajungeti aici, daca nu, o puteti lasa in parcata in vale, cam 400 de metri de han.

-Nu prea departe, este CASA BUNICULUI DIN VISTISOARA,o pensiune agroturistica aflata in Valea Vistisoara situata la 73 de kilometri distanta de Sibiu.
Este locul unde sa te retragi cand simti ca nu mai poti si trebuie sa o iei de la capat. Este liniste, aer curat si bucate alese, gustoase, ca la tara. Ce-ti poti dori mai mult ca sa-ti dai un restart? Curtea este spatioasa si bine ingrijita si te duce cu gandul la gradina in care iti petreceai verile in copilarie. Povestea locului incepe cu strabunicul Nicolae Borza, care a cumparat terenul acum 100 de ani. S-au luptat sa nu fie colectivizat si, in ani, a revenit fiului lor care, aici, s-a refacut dupa ani in inchisorile comuniste. Este o casa de vacanta pentru familie, iese din tiparele comercialului si ofera turistului liniste si relaxare.Parcul de aventura Dragus este doar la 1,6 kilometri distanta, puteti vizita Manastirea Brancoveanu si Cetatea Fagarasului sau va puteti inchiria biciclete ca sa vedeti intreaga zona…

Merita sa incercati!Deci,la drum.Vremea-i inca favorabila…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.