Avem benzina mai ieftină ca majoritatea europenilor

Pretul actual al benzinei în România este de 1.10 dolari americani per litru. Același preț în are și Macedonia. Dintre vecini, cel mai ieftin preț îl găsim în Republica Moldova, la 0.88 dolari per litru. Însă din București până acolo sunt peste 250 km, deci doar dacă ești dintr-o localitate apropiată de graniță ar merita efortul de-a trece dincolo pentru plinul de combustibil.
La nivel mondial, cea mai ieftină benzină este în Venezuela, deoarece are cel mai mare zăcământ de petrol. Prețul benzinei este între 10 și 15 cenți per litru. Adică poți face plinul cu sub 50 de cenți. Însă Venezuela este într-o groapă economică din care e greu de ieșit. Mă întreb dacă ar vinde din benzină peste hotare, de exemplu în Brazilia, care are benzina o idee mai scumpă ca România…

Cele mai ridicate prețuri la benzină sunt în Grecia, Olanda, Islanda și Hong Kong. Insula care re-aparține de China (din 1997) are prețul de 1.92 dolari per litru. Lista completă o puteți vedea aici.

Cu toate acestea, nu mă simt deloc bine când trag linie la sfârșit de lună și văd că am consumat 360 lei pe benzină într-o lună. Și asta nu deoarece-mi consumă mașina cât un TIR, ci din cauza traficului intens. Vrem, nu vrem să înțelegem, însă mersul cu RATB-ul este mult mai economic. Desigur, pute a transpirație, e îngrămădeală, nu e aer condiționat deoarece “consumă mult” sau “nu merge pt. pasageri, decât pt. șofer“, însă la 50 lei pe lună te plimbi pe unde vrei, cât vrei. Iar la ore de vârf, între 7 și 10 dimineața și 16-19 seara, pierzi cam aceeași vreme stând în autobuz ca stând în mașina personală, pentru a ajunge la destinație.

Mă gândeam că-n America m-ar costa un plin cam 30 de dolari. Însă la ăia e benzina proastă. Au de 89 sai 91 cifra octanică. Ei n-au auzit de 95 sau 100 ca noi. Au maxim 104, dar pe care n-o poți lua de la orice benzinărie prăfuită.

Oare România de unde cumpără benzina? Petromul aparține de OMV, Austria. Nu ar putea s-o cumpere de la distribuitorii din Republica Moldova? Sau Khazakstan, Belarus, alte țări unde benzina este ieftină? 

Ca persoană fizică, am voie să aduc în țară câteva mii de tone de benzină din Venezuela? Știu că dau 5000 dolari pe benzină și încă 5000 pe drum, însă vin acasă c-o barjă de butoaie de benzină, mai ieftină ca apa minerală. Și mi-ar ajunge să mă plimb și eu și strămoșii mei, chit c-ar fi mașină mică sau TIR. Și nu sunt singurul care s-a gândit la așa ceva. Am găsit aici o discuție pe această temă. Pe foaie ideea e bună, însă în realitate nu, pică din start. Deoarece Venezuela nu-ți vinde ție, cetățean non-venezuelean benzina ieftină în cantități mari. Și soluția ar fi cumpărarea unei mașini care consumă foarte puțin. Sau una electrică. Iar mașină care consumă foarte puțin, este Peugeot 208 1.6 BlueHDi, care consumă 2%.

Mai simplu să strângi 10.000 euro să-ți iei cea mai economică mașină, decât să te complici cu importuri de combustibil din celălalt colț al lumii…

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
IARNA ISTORICA IN ROMANIA!…

unn Lunile noiembrie și decembrie nu vor mai fi la fel cu ne-am obișnuit până acum,precizeaza ,,cancan.ro".Deocamdata octombrie ne-a oferit...

Future of media

Mîine voi ajunge la Future of Media, în calitate de blogger acreditat. Cu cine mă voi vedea acolo? "Mediul digital...

Berarul – berea neagră

Azi am luat o bere neagră, Stephans Brau Schwarzbier, produsă de Eichbaum, Mannheim, Germania. Am cumpărat-o de la Kaufland. Tot Stephans...

Close