GRIJA DE VACANTA!

Motto: “În această lume slută Un strop de umor ajută!” – Ion Pribeagu

Da, asa-i, mai ales ca in repetatele si nenuaratele zile de vacanta de care tot beneficiem, cu totii ne dorim sa le petrecem cum dorim, voiosi si sanatosi! Mai ales ca…  De ceva vreme, / Doar vacante tot avem/  Munca- i pentru altii, frate/ Nu-i pentru cei de- ici!/  Noi , suntem in asteptarea/  Altor zile, altor nopti/   Petrecute ca…. pe val, fie undeva, la la munte/ Sau ,mai ales, pe Litoral!….(,,Creatie proprie!)

Pe Litoral unde, din cate ni se tot spune, zilnic se afla pentru plaja sau distratii, sute de mii de turisti, majoritatea beneficiari ai acestei “pomeni” cu iz electoral! Odihna? Asta, din pacate sau obisnuinta, ceva mai putin! Unii, indeosebi tinerii, ca sa impresioneze mai cu seama pe mult prea sumar acoperitele june,se chiar si mandresc ca,, n- am dormit de 2- 3 nopti, la rand ” ! ?Dar dupa asemenea ,, bravuri “si ignorari ale unor elementare norme si sfaturi medicale, la unii(si nu putini la numar),apar instantaneu si primele efecte nocive pentru sanatate! Cum le trateaza? Simplu:fiecare dupa cum il duce capul si , fireste, rezistenta fizica sau psihica. Unora nu prea le pasa si continua ,, distractia”asezonata cu ,, multa, multa bautura” (chiar, pe alocuri, din cate am vazut pe la tv) adusa si cu …roaba! Dicolo de un prost gust veritabil si teribilim exagerat, procedeul devine (este)nu numai penibil, dar si pagubitor atat financiar,dar mai cu seama pentru organismul si sanatatea consumatorului!Altii, ceva mai maturi si mai ponderati in asemenea nebunii excentrice, dar tot bauti si obositi de ne odihna, cauta pe la farmacii fel de fel de medicamente pentru reinsanatosire.Dar nu numai, intrucat, preturile mult prea piparate pentru unele produse de pe litoral, le-au cam diminuat …bugetul! Ca asa este, o spune si sonetul epigramatic semnat de Dan Căpruciu, “la Mamaia”:

“Să fie marea biciuită
Şi astăzi ea e cătrănită,
Jupoaie nejustificat
De bani, de piele, ne-ncetat,
Vacanţele să compromită;
Tratându-i cu scumpiri “barbare”,
Doresc turiştii răzbunare
Şi totuşi, aş dori să-i critic,
S- o biciuiască n- ar putea
Dar se răzbună “mioritic”:
Îşi fac nevoile în ea!”

In privinta medicamentelor necesare nu numai contra… mahmurelii, dar si a refrisarii in general, Ion Pribeagu ne recomanda un “Strasnic medicament”:

“Sandu, un amic simpatic /Cum sunt mulţi în Capitală /Era predispus săracul/ Totdeauna la răceală. / Şi s- a întâmplat deodată, / Sandu să se îmbolnăvească,/Nu de tuse- obişnuită, /Ci de tuse măgărească./ Cu convulsii ne’ntrerupte, /Că la faţă se înroşea, /Şi întruna zi şi noapte, /Tot tuşea şi iar tuşea. /A luat medicamente/Prafuri, droguri şi chinină,/S-a frecat cu unguente,  / Cu eter, hemoglobină,/Ş’a pus prişniţ la picioare, /Şi ventuze şi muştar, /Iod la piept şi pe spinare, /Însă totul fu în zadar./Ş- a fost sfătuit să meargă/ Şi la Baba Safta Musea, / Poate că- i prepară dânsa,/Vreun leac să- i treacă tusea. /Mulţi tămăduiţi de dînsa,/O slăveau în chip şi fel,/D’aia, cu nădejdi la babă,/Într-o zi s-a dus şi el. /Baba Safta – c’o privire,/ I- a spus verde, fără teamă/-  Tusea o să- ţi treacă numai/ Dacă bei lapte de mamă!/ Caută- o femeie care, /Are- un copilaş şi vrea, /Şi plăteşte- i să te lase,  /Să sugi lapte de la ea !/ Şi’ n cel mult o lună- două, / Să nu- ţi pară curios, / Îţi dispare toată tusea/Şi te faci iar sănătos!/ Ş ‘a găsit în Copşa Mică, / Pe Frusina lui Tărîţă, /Pepenoasă şi voinică, /Şi c’ un copilaş de ţîţă. / S- a înţeles cu ea, să vie, /Zilnic între cinci şi şapte/ Fără nici o silnicie, /Să- şi bea porţia de lapte. /Şi venea sărmanul Sandu /După sfatul bătrânicăi/Să se vindece cu leacul/De la pieptul Frumusicăi./Să desăvîrşească- efectul/Şi gîtleju’ a- şi limpezi, / El venea să- şi bea tainul/ Şi de două ori pe zi. /Drăgăstoasă şi avidă/După- avînturi tinereşti/Într-o zi, i- a spus timidă: /-  Altceva nu mai doreşti? /- A, ba da! –  răspunse Sandu/ Cu un aer mulţumit – /Dacă- aş şti că nu te superi/ Aş dori ş’ un biscuit! “

Acum ce-as mai putea sa va spun sau, eventual, sa si recomand celor suferinzi, decat sa incerce si ei acest STRASNIC MEDICAMENT! In rest, vacanta placuta-n continuare si atentie sporita: in scurt timp, va veni si-o alta vacanta! Munca-i si asa pe planul 2!

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.