BADARANIA SI PROSTIA DOMINA-N ROMANIA!

,,Badaranul cu cât îl rogi mai mult cu atâta iti da mai multa importanta”…(Brainly.ro )

,,Prostia, ura si invidia nu se trateaza medical.”, aforism de Dorel Schor.

 

De- a lungul anilor nu am numarat vreodata definitiile aforistice si maximele despre prosti si prostie, despre badaranie in general. Nu se cade sa le numaram, ele fiind mai putine decât numarul prostilor, care este  infinit mai mare, prostia fiind, dupa cum se stie, nemuritoare! Referindu- se la acestea, recent am citit pe un site ca , un prozator american contemporan, Harlan Jay Ellison, formula o asertiune dezarmanta: „ Cele mai comune doua elemente ale universului sunt hidrogenul si prostia.” Chiar asa sa fie?! Fara a cauta insa raspunsuri la nivel global, ma voi referi in urmatoarele randuri doar la Romania. Si iata, de ce. Pe zi ce trece si oriunde ai fi, este aproape imposibil sa nu dai peste un badaran( nesimtit, prost etc) sau o badaranie ! Pe strada sau in mijloacele de transport in comun, in trafic sau la magazin, spital, piata sau in parc , fie ca- i zi, seara sau noapte, ,, norocul”nu te ocoleste! Aici, si cred ca nu gresesc, se cuvine sa fac precizarea ca in conceptul de BADARANIE se includ , fiind chiar sinonime, nu?, nesimtirea si , deopotriva, prostia..Ca asa si e, o spune si citatul lui Albert Einstein: „Doar doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana; iar de cea din urma sunt foarte sigur.”

Daca Einstein n- ar fi adaugat a doua propozitie, am fi zis, vorba aceea, româneasca, „ mai treaca- mearga”. Dar , raportand la problema aflata in dicutie .ma voi referi doar la ce se intampla numai la noi, romanii, nu poti sa nu fiu si eu la fel desigur de veridicitaea afirmatiei! Fara exagerare, in Romania postdecembrista, atat nesimtirea (badarania) cat si prostia (mai ales) pare sa domine intreaga societate!,, Nesimtirea este o trasatura a boului, care rage ca magarul, dar se crede leu!”(definitie aforistica , de Octav Bibere). Nesimtitul e lãudãros si vrea sã iasã mereu în fatã. Intr- un colectiv de oameni, crede cã este singurul care meritã sã fie promovat. Vanitatea, este virtutea supremã pentru el. Se considerã îndreptãtit sã- i tragã pe altii la rãspundere pentru incapacitatea sa de organizare, dar mai cuseama, pentru a nu- si pierde privilegiile si averea. Pentru a reusi sã- i brutalizeze pe ceilalti, are nevoie de un sustinãtor. O lichea, de preferintã, care sã- i inspire obrãznicia si tupeul. Si, slava Domnului,se gasesc destule!Lichele…Concretizarile, fie ca le gasiti …printre randuri, fie ca deja sunt bine cunoscute de noi, toti dar, din cauze si motive lesne de inteles, evitam sa le nominalizam! Apropo tot de o vorba din popor: frica pazeste bostanaria!…Asa ca, mucles!

Nu odata m-am tot intrebat: „Oare de ce oamenii inteligenti, capabili si onesti, nu ajung niciodata sefi?!” Pana ce voi primi un eventual si asteptat raspuns de la dv. , incerc s- a va ofer un relativ raspuns: pentru niste oameni destepti, sunt destui prosti.Mai trebuie spus, ca multi dintre oamenii destepti de pe la noi, nuinteleg ca Universul functioneaza dupa un principiu relativ simplu: actiune si reactiune. Exemplu(primit de la un internaut): daca arunci cu o piatra in geam, geamul se sparge. Daca te gandesti cum sa spargi geamul, geamul nu se sparge. Simplu, nu? In fapt, actiunea este principalul ingrediental succesului. Daca nu faci nimic, nu se intampla nimic. Din nefericire, multi oameni nu se prea prind de faza asta! Altii, stau, vad realitaea si asteapta contemplativ o eventuala minune! In timp ce noi, ceilalti(marea majoritate)ne confruntam zi de zi cu ‘ n probleme, cu nereguli strigatoare la cer, cu nesimtiti si badarani(ce parca sporesc tot mai mult!), dar si cu mostre de prostie ajunsa pe alocuri la paroxism! Pe plan social si politic, de jos si pana ,,sus”, prostimea si badarania exulta! Prolifereaza.

Despre cei propulsati, de catre unii dintre noi, acolo ca sa ne conduca,  am tot vorbit. De cei ,, de jos”, nici nu mai e cazul intrucat ,de buna vreme, ne vorbim unii.. pe altii! Ne vorbim si ne barfim, ne dusmanim, ne improscam cu fel de fel de vorbe si amenintari abjecte, suburbane, fiecare in felul sau crezandu- se,, un domn”, buricul pamanului sau nemuritor! Un ,, domn ” nu se ascunde în spatele cuvintelor, el actioneaza. Un prost vorbeste încontinuu(ca doar nu- l costa), promite si… nu face mare lucru! Un domn stie când sa ofere flori, un prost o face când greseste. Un domn are stil,vorbeste corect gramatical (nu anglo- romana stalcita!), nu împrastie o dâra de parfum în urma lui, stie sa asculte, iar singura lui bijuterie este ceasul. Un prost este badaran (e pleonasm?!), vorbeste mult si prost, se lauda si promite când nu e cazul. Oare… mai este cazul sa si concretizam?! Incercati dumneavoastra!…

https://www.youtube.com/watch?v=aG0DZGYttes
https://www.youtube.com/watch?v=cM84QPxdWKc

Marc Ciubotaru

 

 

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Ce cumpărați, parfumuri originale ori replici?

Zilele trecute, m-a vizitat un vechi prieten de-al meu, Emil, și am povestit fiecare ce am făcut de sărbători și...

Cum vi se pare ideea asta?

Cum vi se pare vouă ideea asta? Mie mi s-a părut genială. Un astfel de gest ar trebui să îl...

Bradul de 10 metri!

Acum am aflat și eu că există de vânzare un brad norvegian de 10 metri înălțime. Cică excelent pentru mall-uri...

Close