BEREA SI…CALDURA!

 

E caldura mare,uneori sufocanta si, fara sa vrei ,setea o amplifica.Nevoia de apa ,de orice bautura rece se simte tot mai mult ca oricand.O recomanda chiar si medicii. Dar iata ca acum,vi-o recomand si eu,invitandu-va,bineinteles,pe cale virtuala,nu numai la un pahar cu apa ci,de ce nu?,la …o bere!Berea nu este,cum cred ca se stie, doar o simpla bautura, ci un adevarat motiv de socializare si de relaxare. Când îi spui cuiva „hai la o bere!”, e clar ca urmeaza câteva ore de timp petrecut în buna companie. Asa ca ,in aceeasi buna companie….virtuala va voi prezenta in cele ce urmeaza, câteva curiozitati despre bere, de la cea mai veche berarie calugareasca ,la pariul din care s-a nascut Cartea Recordurilor -Guinness.

 

Iata acum si prima informatie de pe lista noastra de curiozitati despre populara bautura:

-Cea mai veche reteta cunoscuta apartine unui sortiment de bere vechi de 4.000 de ani, fabricat de sumerieni.

 

-În anii ’80, companii precum Anchor Brewing sau Courage au recreat acest tip de bere antic.

-Vecinii sumerienilor, egiptenii, si-au construit monumentele colosale aflându-se sub influenta berii.Muncitorii din Gizeh primeau aproximativ patru litri de bere pe zi, potrivit cercetarilor lui Patrick McGovern,arheolog biomolecular la Universitatea Pennsylvania.

-Deoarece contine etanol antimicrobian, berea era o bautura mult mai sanatoasa decât apa murdara din Nil.

-Etanolul, substanta din bere care cauzeaza betia, este un antiseptic puternic, însa nu si un remediu eficient împotriva racelii. Cantitatea optima de alcool în sânge pentru a ucide microbii este de peste 60%.

-Numai ca o asemenea cantitate ar ucide orice bautor. Intoxicarea fatala cu alcool începe de la cantitati cuprinse între 0.40 ?i 0.50%.

– Cercetatorii de la Universitatea Western Ontario au descoperit ca micronutrimentele numite polifenoli dintr-o sticla de bere de 0.33 litri creeaza un nivel protector de antioxidan?i plasmatici care pot preveni bolile cardiace.

– Însa daca bei trei sticle pe zi, beneficiile cardiovasculare ale berii se inverseaza, din cauza prooxidantilor pe care corpul tau îi creeaza pe masura ce metabolizeaza etanolul în exces.

-Un alt efect secundar al consumului de bere este flatulenta indusa de aceasta bautura.

-Un studiu efectuat în anul 2000 la solicitarea Guinness a relevat ca, anual, numai în Marea Britanie se pierd 93.000 de litri de bere în parul facial al consumatorilor.

– Expertii în bere se mai numesc si numesc „cerevisafili” – o denumire derivata din numele latin al zeitei romane a agriculturii, Ceres, si din cuvântul „vis”, adica „putere”.

Aceste curiozitati despre bere va vor face probabil sa apreciezi si mai mult aceasta bautura foarte cautata.Asa ca,sa continuam….

– „Aplenty bahl steinber horn!” înseamna „O bere grozava!” în Boontlig, un asa-zis dialect dezvoltat de muncitorii din câmpurile de hamei din Valea Anderson, California.

 

-Hameiul, agentul amar din bere, apa?ine familiei Canabaceae, ceea ce înseamna ca hameiul este varul apropiat al marijuanei.

– Cercetatorii de la Stanford au descoperit ca balonasele de bere sfideaza gravitatia. Balonasele se deplaseaza spre centrul paharului, unde rezistenta este mai mica, si apoi se revarsa în exterior

– Când va examinati berea, încearcati un experiment: înclinati paharul ca sa vedeti daca spuma se lipeste de peretele de sticla. Daca da, atunci este o bere de calitate.

– Experimentele pe bere au luat multe forme. John Lubbock, un naturalist din secolul XVIII, a studiat comportamentul furnicilor ametite de bere

– Daca furnicilor bete le ieseau în cale furnici din aceeasi colonie, dar care nu consumasera alcool, acestea din urma îsi carau cu grija acasa „camarazii” în stare de ebrietate. În acelasi timp, furnicile bete straine aveau o soarta diferita: erau aruncate deoparte.

 

– Din 2001, mai multe scoli primare din Belgia pun la dispozitia elevilor la ora mesei bere slab alcoolizata, ca alternativa la sucurile carbogazoase nesanatoase.

– Ideea Cartii Recordurilor -Guinness s-a nascut într-un bar, la o discutie aprinsa la câteva beri. In 1951,directorul berariei Guinness din Dublin, Hugh Beaver, se contra cu un amic cu privire la cea mai rapida pasare din Marea Britanie.Conversatia a dus la ideea unei cari despre cele mai interesante „discutii de pahar”, iar în 1955 Cartea Recordurilor Guinness vedea deja lumina tiparului

– În 1963, Heineken a lansat sticlele de bere care puteau fi folosite si în constructii, pe post de caramizi.Scopul declarat (pe lânga strategia de marketing evidenta) era reducerea deseurilor si sprijinirea consumatorilor din zonele sarace.

– Cea mai veche berarie din lume deschisa neîntrerupt se gaseste în Abatia Weihenstephan, din Bavaria,Germania. Calugarii benedictini de la Weihenstephan au început sa produca bere în Xanul 1040.

 
Probabil ca noutatile acestea,va vor spori si mai mult increderea in BERE!S-o consumati sanatosi si cu masura.Excesul ,dauneaza sanatatii!

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cum să devii o curvă

Vă dădeam mai demult niște sfaturi pentru a deveni o pițipoancă de succes. Ei bine, fetelor, e timpul să treceți...

Bloc nou, capcana morții?

Acum o lună, un prieten mi se plângea de faptul că i-a căzut tavanul. Inițial am zis că râde de...

FUFOrial geantă

Da, vă lovesc cu un nou FUFOrial. Sau 2 FUFOriale noi, vedeţi voi cum e treaba. Leapşa zic pentru că...

Close