CAND RATIUNEA INVINGE VIOLENTA SI MITOCANIA!

Pe zi ce trece intoleranta,de o violenta rara, devine tot mai evidenta in relatiile inter sociale.Oricand si oricum ,in orice imprejurare ,mica sau mare,romanul e gata sa te desfiinteze,sa te faca ne om.Ca astazi cetateanul supus si umil al vremurilor trecute,nici nu vrea sa te asculte,ca respectul reciproc e o bataie de joc,destinat ,,omului prost”si ca nimeni nu-i dispus sa te menajeze,sa te ocroteasca nu sa te loveasca ,nu-i ceva deosebit,insa lesne de-ntalnit!Iar de cand cu pandemia si distantarea sociala,viata romanului a devenit si mai complocata,mai greu de explicat.Toate  indemnurile,tot ce era bun in trecut ,precum,spre exemplu ,,Iubeste-ti aproapele”,au cazut.Mai ales acum ,in pandemie,cand ne se  cere si impune sa ne tot distantam! Unii conationali au uitat sau,probabil, niciodata n-au stiut ca noi,oamenii ,suntem doar simpli calatori prin viata. Toti mergem pe acelasi drum. In loc sa ne uram, ne barfim si ne invidiem.NE DISTANTAM! Relatiile cu cei din jur au mult de suferit din cauza temerii de a nu fi INFECTAT sau tradat inca o data. Astfel, pesimismul, anxietatea, senzatia de inutilitate, dorinta de a-ti face singur dreptate, sentimentele de vinovatie si depresia,sunt acum la ordinea zilei!Totul se află într-un flux continuu,constant. Este un val gigantic al universului autohton. Nimeni nu știe insa ce-i rezervă viitorul – bine sau rău, noroc sau nefericire.
Ca sa va coving de toate acestea,am selectat ad litteram pentru dv, cu totul intamplator,doar cateva asa zise …mesaje, ale celor care au dorit sa-si demonstreaza,,priceperea” nu numai in viata reala ci  chiar si pe cale virtuala:
-,,Taratura ordinara bestie fascista ,securist imputit ce ai tu cu batranii cu pensionarii ? dupa ce ai talharit tara vii astazi la RTV si spui ca nu trebuie marita pensiile ,e suficient 10% se incadreaza mai mult decat e necesar cat poate sa consume un pensionar ,sa te arda focul javra pdl-ista sa mori cu cancerul in gat sa nu mai poti vorbi .Blestem pe capul tau(Florin F.)” ;,, O HIENĂ CARE E DE O NESIMȚIRE PLANETARĂ, PORC MISTREȚ CARE-I ÎMBUIBAT ȘI NU-L MAI DOARE BÎRDÎHANUL DE CEI ÎN NEVOI. îL INVITĂ NETREMNICII ACEȘTIA DE LA …..r…t….v.?????”(Radu F);,,Javra comunista nesimtita securista !!!(Adrian D); ,,Tu si Băsescu sunteti niste măscărici…cu ce te-a avut Base la mana de te-ai îmbolnăvit mai rău de cât covidul actual.sunteti leprosi toți”(Nicolae Solcanu);,,Jigodie ai spus numai prostii aseara la tv. Te blestemata tot poporul ..-,,Un ticălos notoriu “(Prodea M.)!..
Cu-i i-au fost adresate aceste ,,dragalasenii” si cine-i in fond ,,jigodia”,,,bestia”,,mascariciul” sau TU?Nimeni altu’ decat dl Teodor Stolojan,fost prim ministru!

De ce?Pentru simplul motiv al neintelegerii de catre nevricosii badarani a unor precizari referitoare la regimul pensiilor!Alta cale,mai cibilizata si de elementar bun simt de a afla realitatea n-au fost in stare sa o gaseasca sus amintitii respondenti.Atacul la persoana si epitetele de joasa speta le-a fost mai la indemana,nu?Si apoi oare nu gaseau o alta cale,un alt mod de asi spune pasul?Dar de ce nu o facea asa,cu atata dezinvoltura si ,,manie proletara”, pe vremea …impuscatului?!
Regretabil insa ca la un limbaj asemanator a recurs pana si un om de mare valoare cultural-politica si scriitoriceasca,dl.Andrei Plesu,fost ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Radu Vasile si al Culturii,in Guvernul P.Roman,un om de mare notorietate chiar si pe plan european.Pentru mine,cel putin,gestul sau,mesajul publicat,inclusiv pe net,a fost o surpriza total neplacuta,neasteptate si chiar greu de imaginat chiar daca referilile sale aveau cu totul alta destinatie…
Ma bucurat insa modul in care dl Daniel Harpa ,primarul orasului Tg.Neamt,s-a adresat ,tot pe net, tuturor celor care continua sa confunde raul cu binele,pasnicul cu violenta si injuratura cu vorba frumoasa,civilizata,de bun simt:

,,În perioadă de pandemie, oamenii politici ar trebui să dea dovadă în primul rând de compasiune și empatie. Am fost foarte impresionat de mediul privat și ONG, care a sprijinit în mod constant și dezinteresat sistemul sanitar. Am avut momente în care să fiu pesedist devenise apăsător și greu de suportat oprobiul public, uneori foarte agresiv. Dar acțiunile unor oameni politici liberali în această perioadă mi-au lăsat un gust amar. Evit să intru în dispute politice care nu privesc direct interesele orașului nostru și totuși aș vrea să le atrag atenția acestor oameni că, să fii la putere, mai ales într-o astfel de perioadă, înseamnă o foarte mare responsabilitate, nu polițe plătite, abuzuri și interese personale rezolvate. Pentru că oricât de “deștepți” și “frumoși” ne credem noi politicienii, nu vom rămâne veșnic în aceste funcții. Iar la final, cu toții vom deconta și ceea ce am facut, dar mai ales ceea ce am facut greșit.”
Toata stima,domnule primar!Chiar felicitari.Pacat insa ca un minuscul salariat al dv.a dat,cum se mai spune, cu batul in balta,atribuindu-i dl Plesu, niste gunoaie de vorbe pe care chiar el le foloseste:,,Cred ca Plesu(?!) era ori beat ori drogat.Acest gunoi(!!!) ce omagia basismul si osana pe cei de dreapta a zis asa adevaruri?? WOW….”

“!Chiar ca vai ,vai(pe romaneste) ,in ce hal au ajuns acum unii oameni!Mai merita oare sa ne mai miram de ce adevaratele valori(nu imitatiile,falsitatile)pe care inca le mai avem,parasesc tara?!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.