CASATORIA SI VIATA DE FAMILE, VERSUS DIVORTURILE!…

Intr-un precedent articol vorbeam (scriam) de diversitatea lumii inconjuratoare, cu referiri exprese mai mult la rolul insemnat al femeiei in viata de familie, precizand (intre multe altele) ca voi reveni la acea tema, intr-un proxim articol. Ceea ce, iata, ca fac acum!…

Notez de la inceput ca, cea mai mare binefacere a casatoriei este dragostea adevarata dintre doua fiinte omenesti – faptul ca esti cu adevarat iubit de o alta fiinta, pe care o iubesti cu adevarat. Sotul este capul familiei, iar sotia este inima – armonia binecuvântata. Iara atunci când se spune ca femeia este grozav de valoroasa, asta nu înseamna ca barbatul nu este nimic. Pentru ca supunerea, în sine, înseamna mântuirea în sine!

Femeia nu se supune pentru ca este miloaga, ci se supune ca sa întregeasca armonia lucrurilor. Ea este cea care face efortul cel mai mare pentru ca barbatul sa-i fie cap, din momentul în care îl iubeste. Femeia munceste în regim de „foc continuu”, nu? Femeia este întotdeauna ocupata. Ea, pur si simplu, nu poate sa se odihneasca linistita daca în casa nu e dereticat si lucrurile nu sunt la locul lor: pune mâna pe matura, pe cârpa, începe sa faca ordine, si doar dupa aceea îi tihneste odihna.

Barbatii nu prea înteleg problemele acestea; pentru ei, lucrurile împrastiate si vesela murdara nu sunt, în general, o sursa de disconfort. Tocmai de aceea se vorbeste, si nu fara temei, despre inefabila unitate dintre femeie si barbat în contextul unei astfel de iubiri. Si totusi, ca sa concretizez, barbatii si femeile se comporta diferit în conditii de stres! Femeile si barbatii au metode de relaxare dupa stres nu doar diferite, ci diametral opuse.

Din pacate, acum, in zilele noastre, majoritatea cuplurilor conjugale nu au habar de acest lucru si, din aceasta cauza, au loc multe conflicte. Caci conflictul presupune tocmai neîntelegere. Ca urmare, fie ca se recurge la divort (devenit, in timp, chiar o moda!), fie ca fiecare in felul sau isi cauta si gaseste o alta cale, implicit, o noua pereche! Dar, culmea, zic eu, si “motiveaza”, afirmand in dreapta si-n stanga ca “raman f. buni prieteni”!?

Aceasta eu n-o mai inteleg! Zau, este si greu de inteles! Exemplele-s cu duiumul, mai cu seama-n asa-zisa “lume buna” de la noi, din Romania (si nu numai), si nici nu poate sa mai existe o asemenea evidenta cand, cum bine se stie, divorturile si despartirile fictive, parca planificate (!), se inmultesc mai ceva ca ciupercile dupa ploaie!

Asa ca, domnilor si doamnelor, nu faceti din casatorie doar un ecran de proiectie a propriilor prejudecati! Unii barbati, de regula, au tendinta sa proiecteze asupra femeii ceva din însusirile mamelor lor. Când descopera, la o vreme, ca femeia este diferita de mama, cu alte cuvinte, este ceea ce este, tinerii (mai ales) pot sa cada în deznadejde! Atunci, recurg la cee ce v-am mai spus: la despartire!

Legala sau, tot de regula, doar asa, tacita si aprobata de ambii. Ca-i la moda, nu? Solutia corecta nu sta în a câstiga o gramada de bani, ci în organizarea crestina a vietii de cuplu (familist). Barbatul trebuie sa se multumeasca cu putin, cu cele de care este neaparata nevoie, si sa nu se arunce la mult, fiindca atunci va avea mai timp suficient ca sa stea acasa cu nevasta si, eventual, copilasii. Dar nici la divort sau alta cale de despartire asa cum din nefericire, o fac unii (si unele) dintre noi. Armonia si buna intelegere, gandurile si faptele demne de lauda, sunt cai sigure (confirmate si rasconfirmate) de sanatate sufleteasca in trairile noastre de zi cu zi. De cand e lumea, familia (nu extremismele si deviatiile psiho-fizice!) a fost si va ramane “celula de baza a oricarei societati umane!.”..

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.