Cat de importante sunt proteinele in alimentatia sanatoasa?

Dorim sa ne alimentam intr-o maniera sanatoasa, echilibrata, iar pentru asta unii dintre noi sunt dispusi chiar sa urmeze tot felul de scheme sofisticate recomandate de diversi nutritionisti, iar altii, neavand nici timpul nici rabdarea pentru asa ceva, vor o simplificare a lucrurilor, deci fara explicatii savante despre nutritie, care au darul mai mult sa ii indeparteze pe cei care si-au propus modificari benefice in stilul lor alimentar. Asa ca cel mai bine este sa intelegem cateva lucruri simple, astfel incat, fiecare, in functie de varsta, sex, greutate corporala, tipul de activitati fizice mai mult sau mai putin solicitante desfasurate zilnic, sa isi formeze propriul plan alimentar, in cunostinta de cauza.

Astfel, sursa de proteine trebuie sa o avem asigurata zilnic, fie ca este vorba despre cea de origine animala sau provenita din categoria vegetala, fiecare dintre acestea aducand beneficii certe pentru buna functionare a organismului, dar fara a uita sa tinem cont si de rolul carbohidratilor, dar si al grasimilor (cele sanatoase) in alimentatia corecta.

Si pentru a fi cu adevarat constienti de efectele benefice ale proteinelor, pentru a le include in meniul zilnic, iata principalele proprietati ale acestora. Consumate zilnic, acestea imbunatatesc functionarea organismului in general si influenteaza pozitiv activitatea cerebrala. De asemenea, metabolismul este stimulat corespunzator, efectele sale pozitive rasfrangandu-se si asupra sistemului cardio-vascular, ajutand la echilibrarea tensiunii arteriale, iar prin favorizarea absorbtiei de calciu, oasele sunt intarite.

Daca proteina de origine animala o vom lua din carnea de pui, carnea rosie dar mai slaba, din peste, oua, lactate, cea de origine vegetala o vom obtine consumand seminte de in, canepa, quinoa, susan, nuci, caju, migdale, naut.

De asemenea, surse de proteina importante sunt fulgii de orz, ovaz, secara, fasolea, lintea, mazarea uscata si cea verde, orezul brun, ciupercile, soia.

In schimb, lipsa acestora sau prezenta lor prea redusa ori haotica in alimentatia cotidiana produc efecte negative semnificative functionarii organismului.

Astfel, se accentueaza predispozitia pentru diabet, osteoporoza, se vor resimti frecvent dureri musculare, osoase, de articulatii. Ne vom confrunta cu o imunitate diminuata, metabolismul este tot mai incetinit, se constata o atrofiere a musculaturii si pierdere  nedorita in greutate.

Tot ca urmare a carentelor mari din alimentatia zilnica a surselor de proteine, cei aflati in astfel de situatie se pot confrunta cu dezechilibru hormonal, cu stare de oboseala accentuata, dificultati in concentrare, capacitatea de a memora diminuata, stari emotionale schimbatoare, de la apatie pana la irascibilitate, anxietate si chiar depresie.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cu naşul-2

Prima parte. Îl rog pe naş ceva ce nu s-a pomenit decât în mijloacele de transport în comun. Îi rog...

Natural sau nu?

Pana la urma, ce e mai bine? Natural sau nu? Ce-i natural e scump si se gaseste greu. Ce-i artificial, e ieftin...

Afla totul despre ceaiul rosu

Un ceai foarte bogat in antioxidanti, care a fost dintotdeauana apreciat si pentru celelate proprietati ale sale, este ceaiul rosu....

Close