Cat timp iti ia ca sa-ti schimbi ceasul biologic?

Calatoresti intr-o alta parte a lumii, unde noaptea e zi, adica acel loc are un fus orar diferit de al nostru cu 12 ore. Cat timp iti ia ca sa te obsnuiesti cu noul fus orar?

Unii vor spune ca imediat, altii nu s-au obisnuit nici dupa 2 saptamani. Initial si eu am spus ca imi va lua putin timp, ca doar nu e mare chestie. Ca doar am mai lucrat ture de noapte si dimineata eram vioi. Insa acum nu mi se mai pare mare uzina.

Sunt a doua tura de noapte la munca si ma dau cu capul de pereti ca sa nu adorm. Cu Pepsi baut cat cuprinde. Si degeaba, ochii mi se inchi. Sunt trezit de la ora 13 si in mod normal ar trebui sa functionez fara sa-mi fie extrem de somn pana la ora 7.

Deci daca m-as teleporta (sau as zbura timp de 12 ore) pana intr-o tara cu alt fus orar, s-ar considera ca as fi dormit toata noaptea. De la 7 dimineata la ora 13 (la noi), echivaland cu ora 1 noaptea si 7 dimineata (la ei).

Si, teoretic, ar trebui sa-mi fi intrat in noul ritm. Teoretic da, practic insa, e mai greu. Multi turisti s-au plans de faptul ca nu s-au obsinuit nici dupa cateva zile cu noul fus orar, ajungand “pasari de noapte“, ziua dormind bustean, dupa fusul orar de la noi din tara.

Am vazut sportivi care s-au plans de rezultate slabe in cadrul unei competitii sportive din alta tara, tocmai din cauza diferentei de fus orar. Si le dau dreptate, punandu-ma pe mine in miezul problemei. Daca am dormit ziua, noaptea ar trebui sa fiu treaz. Dar nu e asa.

De fapt, de cele mai multe ori e o chestie pshihologica. Nu e soare afara (e intuneric), e timpul sa dormi. De aceea, de multe ori se intampla ca dupa o noapte de nesomn sa fii chiar mai trez de dimineata, de cum da soarele si roua. La fel se intampla si daca esti in cercul Polar. Ai lumina de zi 24 din 24 de ore.

Si fara sa-ti dai seama, poti sta treaz 30 de ore, fara sa stii ca esti in pragul unei prapastii cu somnul. Problema este ca adormi fara sa vrei, din ora in ora, daca nu stai locului si dormi cateva ore bune, cat mai apropiate de 8 ore. Dar in cazul unui turist din cercul polar, orele de somn sunt foarte putine, 2-3 ore din 24.

Si-mi aduc aminte de Michelangelo si somnul sau polifazic (in multe faze). Adica o data la 4 ore, acesta dormea 20 de minute. Si putea sta treaz aproape toata noaptea, toata ziua, cu mici pauze de 20 de minute de somn.

Voi ati trecut prin schimbari mari de fus orar? In cate zile v-ai obisnuit?

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.