Cum înviem presa scrisă?

ziarM-am gândit ce bine era în 2008-2009 chiar în presa scrisă. Atunci înainte să ne lovească și pe noi criza economică. Criza care-n alte țări a cam dispărut, numai la noi se preconizează c-o să mai țină vreo 20 de ani, din păcate.

Ca ziar care deja ai un tiraj de peste 1.000.000 de numere, e chiar foarte ușor să îți câștigi noi cititori, pe lângă faptul că ți-i păstrezi pe cei actuali.
Am făcut un calcul la 100.000 de euro, bani pe care-i scoți din 450.000 de exemplare. Zicem că restul 500.000 exemplare vândute îți acoperă plata facturilor, salariilor etc. Cel puțin așa cred.

Și la cei 100.000 euro câștigați pe zi (săptămânar, bilunar – cât de iese iese ziarul tău), îți poți permite să dai 10.000 euro pentru un cititor. Asta deoarece ar fi frumos să avem zilnic (vorbesc de tabloide) câte trei câștigători. Locurile 2 și 3 să câștige un telefon, iar primul loc un Logan.

Nu-i greu să faci treaba asta, să dai 9000 euro pe o mașinp și 1000 euro pe două telefoane, pentru 3 cititori. Asta pe zi.
Iar o dată pe an, să se facă o tragere la sorți, iar câștigătorii să ia ceva mai mare. O călătorie în jurul lumii, un SUV, un salariu anual de 1000 de euro lunar, se găsește ce.

Însă mai nimeni nu face așa ceva. De ce? Nu mă întrebați, probabil sunt cheltuieli mai mari și abia le vin bani în buzunarul propriu.

Eu unul așa aș face. Decât să mă plâng de faptul că nu-mi mai dă nimeni 1 leu pe ziar, deoarece îl vede on-line, aș pune un talon in ziar. Pe care să-l completezi cu numele și numărul tău de telefon și să-l trimiți în plic pe adresa redacției. Cumperi 10 ziare pe zi? Perfect! Vineri trimiți un plic cu 50 de taloane. PE care le băgăm în sac și le extragem săptămâna viitoare. Așa, cu cât mai multe ziare cumpărate, cu atât mai multe șanse de câștig.

Și vedeți atunci că nu se mai plânge nimeni că nu-s bani, că nu cumperp lumea ziarul, că jurnalismul e la pământ, că totul e pe internet în zilele astea. Nu nene, talonul îl copiezi din ziarul propriu-zis.
Și dai astea 3 premii zilnic. Sau cum vrei tu, săptămânal.
Sau nu dai nimic, abia lunar o excursie la Predeal și te plângi că n-ai bani să-ți iei hârtie igienică cu două straturi, tu, ditamai patron de trust de presă.

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.