CATEVA CURIOZITATI DESPRE IGIENA!..

 
 

.

Pentru orice om care se respecta, curatenia a fost si este o treaba serioasa; de- a lungul timpului mâinile murdare(mai ales) au ucis nenumarati oameni, printre care si un presedinte al SUA! In speranta ca timpul liber al dv. va va permite sa lecturati macar doar cele ce vor urma,voi insera acum o lista de curiozitati despre igiena . Cu siguranta, ele(curiozitatile) va vor îmbogati cultura generala…

– Iata , o prima informatie de pe lista curiozitatilor despre igiena, dupa care vor urma, desigur, toate celelalte .Termenul „ igiena” vine de la „ Higia”, zeita greaca a sanatatii, curateniei si… a Lunii. Se pare ca zeii grecilor lucrau în schimburi duble!

– Corpul uman adaposteste aproximativ 1.000 de specii de bacterii. Exista mai multi microbi pe corpul tau decât oameni pe Pamânt.

 
 

– Nu toata lumea crede ca spalatul cu apa si sapun este un lucru important!

– Sapunul antibacterian nu este mai eficient în prevenirea infectiilor decât sapunul obisnuit, iar triclosanul (ingredientul activ) poate sa perturbe activitatea hormonilor sexuali. Atentie, deci!

– Un studiu desfasurat pe 11. 000 de copii a aratat ca un mediu prea igienic creste riscul de eczema si astm.

– Calugarilor Jain Dharma (o religie minoritara în India) le este interzis sa- si îmbaieze alta parte a corpului în afara de mâini si picioare. De ce? Deoarece ei cred ca, daca s- ar îmbaia, ar pune în pericol viata a milioane de microorganisme.

– De fiecare data când tragem apa dupa utilizarea toaletei, daca lasam ridicat capacul closetului, bacteriile sunt împrastiate de jetul de apa pâna la 2 metri distanta de vas. Daca în încapere mai exista si uscatoare cu aer cald, microorganismele vor fi raspândite si mai departe.

 

– Sapunul îti primeste numele de la mitologicul munte Sapo. Grasimea si cenusa de la sacrificiile de animale de pe acest munte ajungeau în Tibru, creând astfel un agent rudimentar de curatare, care ajuta femeile la spalatul rufelor.

– Egiptenii antici si aztecii se frecau cu urina pe piele pentru a vindeca taieturile si arsurile. Ureea, o substanta chimica din urina, este cunoscuta pentru faptul ca ucide ciupercile si bacteriile.

– Henric al IV- lea, rege al Angliei, le cerea cavalerilor sai sa faca baie „ macar o data în viata” – în timpul ceremoniilor în care erau numiti cavaleri.

– În secolul XVIII, gunoiul si excrementele pe care englezii le aruncau pe fereastra direct în strada au contaminat proviziile de apa ale Londrei, iar localnicii au fost astfel obligati sa bea… gin!

– O eleva de clasa a saptea din Florida a câstigat premiul concursului de stiinta al scolii ei, demonstrând ca exista mai multe bacterii în masinile de gheata din restaurantele fast-food decât în apa din closet.

– Deocamdata, nu exista nicio „ regula de cinci secunde” când vine vorba de mâncatul alimentelor scapate pe jos. Bacteriile nu au nevoie de timp ca sa contamineze mâncarea.

– Prima perie de dinti adevarata, facuta din fire de par de porc siberian inserate într- un mâner din os de vita, a fost inventata în China în 1498. Însa spalatul pe dinti a devenit un obicei în Vest abia când solda?ii au fost obligati sa îl practice, în timpul Celui De- al Doilea Razboi Mondial.

– Hârtia igienica „ fara aschii” a fost introdusa pe pia?a abia în 1935. Optiunile anterioare includeau muschiul de tundra pentru eschimosi, un burete cu apa sarata pentru romani si frunzele de porumb, brusture sau alte plante, în restul lumii.

– NASA a cheltuit recent 23, 4 milioane de dolari proiectând o toaleta pentru navete spatiale, toaleta care sfideaza lipsa gravitatiei cu o tehnologie de suctiune de 850 de litri de aer pe minut. Cam multi bani pentru o toaleta, nu?

 

-Istoria a fost si este o sursa inepuizabila de curiozitati despre igiena. Astfel , in 1843, Oliver Wendell Holmes a dus o campanie pentru masuri sanitare de baza în spitale. Însa a intrat în conflict cu ideile sociale ale timpului si a fost larg dezaprobat.

-Ca sa întelegeti si mai bine ce mentalitatea aveau oamenii despre igiena, iata ce spunea Charles Meigs, un obstretician american de frunte: „ Doctorii sunt niste gentlemani, iar mâinile gentlemanilor sunt curate!”

 

– Cea mai tragica dintre aceste curiozitati despre igiena: Aproximativ 25% dintre femeile care nasteau în spitalele europene în secolele XVII – XIX mureau de febra puerperala, o infectie raspândita de doctorii si asistentele care nu respectau normele de igiena.

– Televizorul ucide! O echipa de cercetatori din Arizona a descoperit ca telecomenzile sunt cele mai mari purtatoare de bacterii în camerele de spital, mai rau chiar si decât mânerele din toalete!Telecomezile raspândeau stafilococul, care este rezistent la antibiotice si care contribuie la cele 90. 000 de morti anuale rezultate în urma infectiilor luate din spitale.

– Se stie acum ca presedintele american James Garfield (1831- 1881) nu a murit de pe urma glontului tras de Charles Guiteau, ci în urma faptului ca unii membri din echipa medicala care l- a tratat aveau mâinile murdare, provocându- i o infectie grava, din cauza careia a murit trei luni mai târziu…

 

.

-Ultima curiozitate aflata(ca si celelalte)fie de pe internet, fie din diverse tratate in specialitate ,spune ca aproximativ 20 % dintre oameni nu se prea spala pe mâini dupa ce folosesc toaleta. Dintre cei care, totusi, se spala, doar 30 % folosesc sapunul. La noi, la romani , mai cu seama in mediul rural, cred ca si mai putini!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.