IN CAUTAREA ADEVARULUI (PIERDUT), CATE CEVA DESPRE MINCIUNA!

Din cate se stie (daca se stie?!) atunci când cineva minte, nivelul de stres din organism creste si apar mai multe semne care pot fi descifrate din limbajul trupului. Cercetatorii in materie au studiat in ani, comportamentul uman si au vazut care sunt cele mai des intalnite manifestari. Un om experimentat, cu o privire atenta poate descifra aceste reactii si isi poate da seama imediat (si cu usurinta) cand un om minte sau spune adevarul.

Totusi, atentie! Sa nu credem insa, ca ceea ce au studiat si studiaza specialistii, implicit, rezultatele cercetarilor lor, sunt % rata de detectare a mincinosilor si ca, gata, de acum putem descoperi pe oricine si oricand atunci cand spune o minciuna! Luati spre exemplu, grandiosul Program de guvernare al PSD-ului, afisat si dezbatut, cu mult tam-tam, in urma cu… acum un an, comparati-l cu actualele realizari si veti vedea cu usurinta, marea deosebire dintre minciuna si adevar!

Evident, limitele dintre minciuna si adevar sunt date, in exemplul de mai sus, atat de autorii minciunilor dar si de cei care le interpreteaza si le motiveaza in fel si chip, in functie de optica, gandire si pricepere dar, mai ales, de interes! Bunaoara, nu veti putea identifica niciodata pe unul care minte (oare cine o fi?!) si care chiar crede in minciunile sale (exemplu – dl. Dragnea!), chiar daca respectivul sau respectivii nu-si pune totusi mainile in sold, cum spun specialistii in studierea mincinilor si mincinosilor! Asta nu inseamna neaparat ca minte. Poate, mai stii, are sau au o durere de spate si incearca doar sa se indrepte! Ceea ce, eu nu prea cred.

Oricum, studierea acestor simptone este nu numai interesanta dar si folositoare mai ales atunci cand observam mai multe modificari comportamentale si le putem analiza per ansamblu. Poate sunt prapastios de felul meu, dar atata timp cat scepticii au demonstrat cu cifre ca programul de guvernare al PSD este nesustenabil, iar optimistii au sustinut fara niciun calcul ca e de necontestat, logica mi-a soptit sa le dau dreptate celor dintai. Si iata ca acum, la exact un an de guvernare, adevarul a inceput sa iasa la lumina!
Spre aducere aminte cat si pentru o mai atenta distinctie intre minciuna si adevar, iata ce prevedeau cateva dintre “Directiile de guvernare ale PSD”:

# Mai multi români în clasa de mijloc;
# Cetatenii sa beneficieze cu adevarat de cresterea economica: salarii mai mari, servicii medicale de calitate, educatie de top, pensii cinstite;
# Eliminarea a 102 taxe nefiscale;
# Sprijinirea fermierilor nostri pentru a nu mai importa alimentele pe care românii le pun pe masa;
# Reindustrializare, locuri de munca bine platite în companii românesti puternice;
# 1 SRL gratuit, 1 leu capital social, o zi pentru înfiintarea unei firme, cont bancar gratuit, e-semnatura gratuita;
# România start-up – sprijinirea tinerilor, pentru a îi convinge ca viitorul lor este aici acasa;
# Cresterea anuala cu 20% a numarului de firme existente si cresterea competitivitatii;

Ei,ce spuneti, a mintit cineva?! Sau poate, cum ne indrumau specialistii in depistarea minciunilor, n-am prea urmarit cu atentie, intentiile, gandurile si, mai ales, gesturile celor tentati sa minta?! Adica, sa spuna adevarul pe dos!

E posibil, nu zic nu. Pentru ca gandurile unei persoane sunt, afirma psihologii, deseori tradate de miscarile ochilor. O banala privire atenta demonstreaza cu usurinta la ce se gandeste individul. O persoana care minte (cum nu putine la numar sunt acum prin Romania!) este predispusa mereu sa-si acopere gura cu mana sau sa-si puna mana in aprpierea nasului, ca si cum si-ar acoperi minciunile care tocmai le spune! Apoi daca gura-i tremura usor si buzele-i sunt stranse, aceasta arata un stres puternic.

In general se spune ca oamenii au tendinta sa-si atinga nasul mai des, indeosebi atunci cand mint! In ce ma priveste, n-am avut prilejul si nici ocazia de a sta in apropierea celor care, in ocolirea adevarului, spun mai mereu minciuni. Asa ca, daca aveti aceasta posibilitate, va dau dumneavoastra, ca …tema pentru acasa sa urmariti in mai de aproape si cu marita atentie, manifestarile si tendintele spontane a celor parca…. abonati la minciuna!

Care sunt? Nu-s prea greu de banuit si nici nu-s putini la numar! Slava Domnului, Romania de azi, nu duce lipsa de asa ceva (cineva)! Se mai spune, tot de catre specialistii in materie de comportament uman, ca mincinosilor le cresc (vizibil sau nu) nu numai sansele la scaunul puterii dar si… nasul! Daca, eventual, priviti pozele postate alaturat, incercati sa va convingeti de adevar. Ca de minciuni, suntem arhi lamuriti! Ce alte manifestari mai au mincinosii? Transpiratii, imbujorarea obrazului (nn-uneori, din obisnuinta, cam gros!), dau des din cap, din maini, se agita, tusesc si se inclina in spate mintind la… foc automat! Toate acestea fiind determinate de reactiile chimice care se petrec in corp, dar, spun eu, si de puterea (si credibilitatea) ce o au!

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.