SFATURI DE LA PSIHOLOGI:SANATATEA MENTALA!…

Din totdeauna sanatatea a fost si este cel mai de pret bun al omului.Cum o aparam?Raspunsul asteptat nu-i prea greu de anticipat:prin grija permanenta,prin preocupari sustinute pentru apararea sau refacerea ei cat si prin aplicarea-n viata a unor indrumari si sfaturi ce trebuie respectate.Iata,acum ne vom refei la creier,un organ vital pentru organismul uman(si nu numai).Un veritabil,, pupitru de comanda” al tuturor actiunilor si trairilor noastre.
Pentru sanatatea mentala,grija este un rau absolut. Unii poate cred ca este doar un obicei prost de care poti scapa.Altii insa,spun ca datorita anxietatii suntem mai pregatiti pentru ceva nou.

Cum poate fi învatat creierul sa nu-si faca griji? Iata acum, doar câteva sfaturi practice.:

Anxietatea impune creierul sa se concentreze asupra viitorului pe care nu-l putem controla. Tocmai de aceea trebuie sa notati tot ceea ce va deranjeaza.Este una din cele mai valoroase tehnici în lupta împotriva anxietatii. Daca gândurile nu va permit sa dormiti noaptea, atunci puneti-le pe hârtie sau în format electronic. În asa mod creierul se va elibera, întrucât nu va trebui sa consume energie, încercând sa-si aminteasca toate detaliile.

-Mediteaza pentru a elibera mintea de toate grijile…

Meditatia poate ajuta creierul sa nu-si mai faca griji. Închideti ochii timp de 30 de secunde sau mai mult. Din momentul în care decideti sa nu acordati atentie surselor de stres, faceti un pas mare în lupta împotriva anxietatii. E important sa alegeti constient sa nu acceptati zgomotul nefiresc în viata , sa va concentreti pe ceea ce este important pentru dv.

-Cât mai multe exercitii fizice…

Anxietatea este modul în care creierul învata sa supravietuiasca în lupta. Aceeasi senzatie de pericol o simtiti când sunteti îngrijorati, doar ca nu la fel de intens.Un studiu recent realizat de revista „Psychosomatic Medicine” a demonstrat ca exerctiile fizice afecteaza pozitiv organismul. Atunci când corpul se simte mai putin stresat, creierul va considera ca nu ar trebui sa va faceti griji, întrucât organismul nu este într-o stare de excitare crescuta.Exercitiile fizice reduc si tensiunea arteriala, un alt simptom al stresului. Daca întelegeti ca ati început sa va faceti griji, plimbati-va câteva minute, preferabil într-un parc. Ascultati sunetele naturii, fixati-va atentia asupra miscarilor mâinilor si picioarelor si urmariti-va respiratia.Rezultatele benefice nu o sa intarzie sa apara…
(sursa:Psihologia de azi)

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.