CE-A FOST MAI INTAI: OUL SAU GAINA?!

 

Toata lumea s-a confruntat cu aceasta întrebare de-a lungul vietii, însa raspunsul stiintific nu este la fel de raspândit. Acum, oamenii de stiinta ofera, ce-i drept, un raspuns argumentat (eu zic, totusi relativ) la aceasta ghicitoare. Dar plecand sau amintindu-mi, nu odata, de aceasta, am incercat sa o transfer (e vorba de obsesiva intrebare) intr-un alt domeniu, mai la-ndemana, sa-i spun asa: cel al educatiei si invatamantului. Un domeniu insemnat si de mare importanta pentru prezentul si viitorul Romaniei, dar care, din ‘n cauze si motive, se afla acum (ca si multe altele) intr-o tot mai evidenta dezordine si suferinta pe toate planurile. De la baza materiala si organizatorica, pana la calitatea (elevilor dar si a cadrelor didactice, fara insa a omite pe diriguitorii fenomenului) si, mai ales, cvazi totala lipsa de preocupare (morala si legala) pentru o minima educatie absolut necesara scolerilor (cum spunea Marius Chicos Rostogan, in “Un pedegaog de scoala noua”).

 

Apropo, se vorbeste mereu de “scoala noua” si acum, in originala democratie instituita dupa la fel de originala Revolutie din decembrie 1989, dar (repet), doar se vorbeste, ca-n realitate nu numai ca-i vai de ea (daca ne referim la dotari si baza materiala), dar genereaza an de an, pe banda rulanta, sute de mii de analfabeti cu diploma! In plus ti se ofera cu o larghete si indiferenta alarmante cazuri si necazuri grave, rar intalnite intr-un trecut pe care-l tot blamam, dar care facuse ca invatamantul romanesc sa fie deosebit de bine cotat pe plan european si chiar mondial! Exemplele se cunosc (probabil) si n-are rost sa le mai nominalizez, cu atat mai mult cu cat, numeric vorbind, ar fi chiar aproape imposibil. De-a lungul anilor au tot fost, multe si onorante! 

Acum? Am spus-o ceva mai sus: vai de noi! Vai de natia romana cu asemenea scoli (bineinteles, nu toate!), cadre si elevi! Exceptie facand institutiile scolare care (prin traditie, ori nu) inca se respecta, precum si dascalii cu pregatire profesionala adecvata si de laudat, dar si elevii cu rezultate deosebite, temeinice si datatoare de sperante pentru viitorul lor (si nu numai), in rest cu nimc altceva nu mai poti spune ca e bine! In schimb afli ca, intr-o scoala din x localitate, o “profa”(asa cum i se spune acum!) intretine relatii intime cu elevi de chiar 12-13 ani, o educatoare (sau mai multe) snopeste-n bataie micutii sau le adreseaza cuvinte pe care nici minimum de mobilier de pe acolo, nu-l suporta, sau ca “elevii” de la o scoala gimnaziala dintr-un sat au aruncat pana si catedra peste fereastra anuntand mai apoi ca, daca profa nu vrea sa le faca pe plac, va avea aceeasi soarta!

https://www.youtube.com/watch?v=5sLGcwrw_C8

Ei, ce spuneti?! Halal scoala si educatie, spun eu. Nici nu poate fi altfel de moment ce structura anului scolar se schimba mereu in functie de venirea unui nou ministru sau… dupa cum bate vantu’, in scolile de toate gradele, in lipsa de necesara uniforma, asisti la o veritabila parada a modei iar in curte, pe holuri si chiar in salile de clasa, se incing lupte mai ceva ca la Marasesti. Ce patesc beligerantii, adevaratii golani sadea? In cel mai rau caz, scaderea notei la purtare, sanctiune care-i dor baniuti dvs. cam unde si cum! Apoi, asa cum am vazut recent la o emisiune tv, cica de stiri (de larg interes national!), un elev, tuns la… moda si intr-o tinuta de roker, pur si simplu, nu, nu-si dadea parerea (cum poate ar fi fost normal), ci rostea tare si deschis cam cum trebuie sa se desfasoare procesul de invatamant in Romania postecembrista!

Iata, asadar, cam pana unde s-a ajuns! Si atunci, te-ntrebi: nu care cumva ca-n intrebarea cu oul si gaina?! Adica, ce-a fost (ori ce este) mai intai, elevul sau profesorul?! Dupa cum se desfasoara lucrurile, mai realist cred c-ar fi:nici unu’, nici celalalt. Ci bunul simt si macar minima educatie din familie. Ca-n scoala, in scoala romaneasca de acum, cu w.c.-urile in fundul curtii sau prin balarii, cu localuri darapanate sau cu fel de fel de noi cladiri de milioane, dar ne folosite, cu mii de abandonuri si fara multe manuale nu stiu,zau, ce alte sanse de reabilitare or mai fi si sunt!

 

Iata, stimati cititori ai acestor randuri, inca o explicatie a faptului ca multi, multi elevi constiinciosi, dupa absolvirea scolii, prefera sa plece peste hotatare, ori unde, acolo pe unde vad cu ochii, numai in dorinta de a se realiza ca oameni de nadejde.Nu semi analfabeti! Ca na, politicieni avem destui. Chiar si pe “genunche” (zise un ex ministru), pana-n 20-20 (cum spunea un prim-ministru!)!

https://www.youtube.com/watch?v=6vGFFU52vV8

https://www.youtube.com/watch?v=8WaOBMu0WcQ

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.