Ce este o FAMILIE?

Acum câteva zile a fost un iureș nemaipomenit pe tema a ce înseamă o FAMILIE. O mamă singură cu 2 copii nu a primit reducerea de 7.5 lei la cinema, la pachetul Family.
Că s-a creat scandal în jurul a 7.5 lei, e deplorabil. Însă miezul problemei rămâne. Ce este aceea o familie?

Conform DEX:

familie sf [At: PRAVILA (1814), 143/16 / V: (reg) făm~, (înv) ~mel~ / Pl: ~ii / E: lat familia, it famiglia (cu unele sensuri ale fr famille)] 1 Totalitate a persoanelor unite prin legături de sânge sau prin alianță. 2 Soțul, soția și copiii lor. 3 (Pop; prc) Soția și copiii cuiva. 4 (Îs) ~ mare (sau grea) Casă cu mulți copii. 5 (Îs) Aer de ~ Fizionomie caracteristică unui grup de persoane înrudite prin sânge. 6 (Jur; îs) Consiliu de ~ Consiliu instituit de autoritățile judecătorești pentru a apăra interesele minorilor. 7 Totalitate a persoanelor care se trag dintr-un strămoș comun Si: casă (43), descendență, neam. 8 (Îs) Om (sau fată, băiat) de ~ (bună) Persoană aparținând unei familii (7) de calitate sau bine situate social. 9 (îvp; lpl) Boieri. 10 Dinastie. 11 (În Roma antică) Totalitate a persoanelor din aceeași casă, aflate sub autoritatea lui „pater familias”, căruia îi revenea responsabilitatea juridică asupra lor. 12 Grup de mai multe ființe, cu origine comună. 13 (Îs) ~ de albine Totalitate a albinelor dintr-un stup (matcă, albine lucrătoare și trântori). 14 (Fig) Grup mare de oameni, de popoare etc. cu interese și idealuri comune. 15 (Bot; Zlg) Categorie sistematică inferioară ordinului, ce cuprinde genuri de organisme cu caractere comune. 16 (Lin; îs) ~ de cuvinte Grup de cuvinte, derivate și compuse, formate de la același cuvânt de bază. 17 (Lin; îs) ~ de limbi Grup de limbi care provin dintr-o limbă comună inițială. 18 (Fiz; îs) ~ radioactivă Ansamblu format dintr-un element radioactiv inițial și toate elementele rezultate din acesta prin dezintegrări succesive. 19 (Mat) Mulțime de drepte, curbe sau suprafețe ale căror ecuații se deosebesc doar prin valoarea unor parametri.

Prima definiție e TOTALITATEA PERSOANELOR. În familia cu care ne-am obinuit cu toții, este mama, tatăl și copilul, sau copiii, după caz.

Însă ce faci când tatăl (sau mama – există destule cazuri), face pași într-o bună zi și-și lasă baltă casa, copii și soțul/soția? Acel membru NU MAI FACE PARTE DIN FAMILIE. Asta a ales-o singur/ă. Există cazuri în care un membru al familiei moare. Cine spune că acum ce-a rămas în urmă, NU MAI E FAMILIE?

De ce o familie cu un singur părinte, după asentimentul unora, nu mai e o familie? Ce-i face pe tată și mamă părinți? Știam că tată e ăla care te crește, nu ăla care-a dat din buci, apoi s-a făcut nevăzut. La fel și mamă, e aia care te crește, nu cea care te-a dat la orfelinat.

La fel și statutul de familie. Din familie (după umila mea părere – unii credeți ce vreți voi), fac parte copiii și părinții. Sau părintele și copilul. Îmi zice mie cineva că după moartea mamei, eu și tatăl meu nu mai formam o familie?

Acum suntem tot 3 membri ai familiei, după ce m-am însurat. Ba chiar 4, dacă mai adaug și pisica, fără urmă de glumă. Pentru unii, animalele de companie fac parte din familie.

Însă dicuția era alta. Femeia cu 2 copiii formează o familie? DA. chit că nu mai există niciun tată, niciun bunic sau bunică. Mama care îți crește singură doi copiii este MAMĂ. Și ea, împreună cu copiii (care pot fi și înfiați) – FORMEAZĂ O FAMILIE.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.