Dr.ȘTEFAN ODOBLEJA,INVENTATORUL CIBERNETICII!..

Stefan Odobleja(dreapta)langa Turnul de apa din Drobeta Tr,Severin,alaturi de o cunostinta….

.

Astazi,cand am revizuit intr-un fel propria-mi biblioteca ,intamplator,am dat peste un curs-tratat de,,Cibernetica consonantista”,ramas hat,din anii de studentie de la facultatea de Filosofie!Cu fireasca nostalgie mi-am amintit de dr. Stefan Odobleja,intemeitorul ciberneticii,pe care prin anii ‘970 l-am cunoscut personal,in casuta sa din Drobeta Tr.Severin.Era la varsta pensionarii,insingurat si suferind,dar cu o permanenta deschidere spre cunoastere ,spre destainuire si vesnice amintiri.Născut în judeţul Mehedinţi,în satul Valea Izvorului la data de 13 octombrie 1902,Ștefan Odobleja urmează cursurile şcolii primare în satul natal, premiant în fiecare an, după care merge la liceul Traian din Turnu-Severin. După liceu, urmează cursurile Facultăţii de Medicină, secţia Militară. Devine medic militar şi profesează în oraşele Bucureşti, Dej,Drobeta Turnu Severin, Lugoj, Târgovişte şi altele. Scrie şi cercetează fara oprire, lăsând în urma peste 50.000 de pagini de lucrări inedite.

In 1938, omul de știință Ștefan Odobleja publica la Paris, lucrarea “Psihologia consonantistă” la editura“Librairie Maloine”. Conţinea 900 de pagini şi 300 de imagini. Autorul scria la apariţia volumului că “această carte este … un cuprins, un index sau un dicționar de psihologie, [pentru] un … mare Tratat de Psihologie,care ar trebui să conțină 20-30 volume.Acest studiu stabilea, pentru prima dată în lume, temele majore ale ciberneticii. La nivel mondial însă, cibernetica îl prezintă ca fondator pe Norbert Wiener, care a publicat prima sa lucrare în acest domeniu deabia în 1948. Elveţia este ţara care i-a recunoscut savantului român meritele lanivel mondial, înfiinţând în 1982, la Lugano, în memoria sa, Academia de Cibernetică din Elveția. La infiinţarea acestui forum ştiinţific a participat, cu ajutor financiar, Prof. Dr. Iosif Constantin Drăgan.Din cauza începutului celui de-al doilea război mondial, publicația lui Odobleja a trecut neobservată la nivel mondial.Prima ediție românească a acestei lucrări nu a apărut până în 1982. O buna parte din operele sale au fost publicate după moartea sa.

După 1944, guvernul comunist român a avut puțină înțelegere asupra ciberneticii, fiind declarată o „știință a naturii capitaliste”. Odobleja, principalul vinovat al întemeierii acestei ştiinţe, a fost pus sub supraveghere și arestat la domiciliu,acolo,in casa in care l-am intalnit si apoi,imprietenit.Mi-a vorbit multe si interesante amanunte despre el,despre familia sa, dar mai cu seama despre cariera sa(cu multe si nedorite necazuri),cu studii si cercetari,in urma carora au ramas peste 50.000 de pagini de lucrări inedite.Recunoașterea europeană a insemnatei sale contribuții la bazele ciberneticii a avut loc atunci când lucrarea sa, “Diversitate și unitate în Cibernetică” (prezentată la al patrulea Congres de „Cibernetică și sisteme” în Amsterdam, în august 1978), a fost primită cu mare succes.Nu mult dupa aceea,dr. Ștefan Odobleja ,un ilustru anonim pentru cei care nu i-au cunoscut si recunoscut valoarea,uitat de prieneni si ignorat de autoritati,moare,pe 4 septembrie 1978, la o lună după congresul din Olanda. Fiul său a pus totusi pe piatra de mormânt,epitaful,,Tatăl Ciberneticii”, spre „enervarea” guvernului comunist .

Mult mai tarziu,dupa Revolutia din 1989,ca un semn de recunoaștere tarzie față de întreaga sa operă,dr.Ștefan Odobleja a fost ales ( în anul 1990) membru post-mortem al Academiei Române .Mai mult decat firesc,amintirile precum si cartea sa ,cu dedicatie ,oferita de la regretatul om de stiinta mehedintian, cat si sursele: Ștefan Odobleja- între „aventura științifică” și patimile glorificării”TwentiethWorld Congress of Philosophy, Romanian Scientists “Series on Science and Technology of Information”,m-au impresionat profund,greu de explicat….

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.