CE ESTE PRIETENIA?….

 

„ Prietenia nu poate fi dusă mai departe dacă nu suntem în stare să trecem peste mici greşeli.” — Jean de la Bruyere

O definitie completa a acesteia este mai greu de dat. Oare stie cineva cu adevarat ce este PRIETENIA?! Uneori pare usor de explicat, dar, de fapt, este dificil de definit. Totusi, dupa parerea me(cred ca si a altora) prietenia este o relație afectivă și de cooperare între ființe umane, care se caracterizează prin sentiment de simpatie, respect, afinitate reciprocă. Prietenia presupune o atitudine de bunăvoință reciprocă, suport reciproc la nevoie sau în criză de loialitate, buna- credință și altruism. Relația de prietenie se bazează pe încrederea reciprocă. Opusul prieteniei? Se stie: este dușmănia!. Prietenia adevarata este manifestată prin oricare din calitățile următoare:

– ,, Prietenul la nevoie se cunoaște.” (proverb)
-dorința de bine pentru cealaltă persoană,
-simpatie,onestitate, chiar și în situații în care alții s- ar feri să spună adevărul,
-înțelegere reciprocă, compasiune mutuală, încredere reciprocă ajutor în situații de cumpănă, bucurie de prezența celeilalte persoane.

 

 

 

Din nefericire , adevarul e ca prietenia adevarata, sincera si dezinteresata este tot mai rara. In ziua de azi, toata lumea- si ved in primul rand, de interesul personal, de propriile ambitii si nu prea mai avem timp (dar nici rabdare) sa mai lasam de la noi, sa avem incredere in cineva! In locul prieteniei s- au statornicit ura, dezbinarea, invidia si rautatea in diversele- i ipostaze! Toti ne credem…buricul pamantului, nemuritori, oameni ,, ajunsi ” si cu puteri nebanuite de corupere si dominare. In folosul cui? V- ati intrebat vreodata? In orice caz -si asta-i sigur- in detrimentul prieteniei si a bunei intelegeri. Prietenia adevarata se naste uneori si din situatii neasteptate. Prietenia se poate lega in orice fel de circumstanta si poate dura chiar si o viata intrega daca este bazata pe sentimente adevarate, de respect si buna intelegere. Dar prietenia adevarata(o raritate in zilele noastre) se poate si termina, chiar si intre prieteni buni. Priviti ,mirati- va si meditatila ce se tot petrece acum, in contemporaneitate, mai ales in spatiul politic din Romania , acolo unde in goana dupa interese de grup saupersonale se leaga, parca la comanda, fel de fel de ,, prietenii “, unele de ne conceput, frizand normalul, logica fireasca a lucrurilor! Un edificator exemplu: asa zisa… prietenie dintre PSD si ALDE, doua formatiuni politice (sau, mai exact, doua grupuri de interese),cu programe si ideologii(daca exista asa ceva?!) total opuse, antagonice chiar , dar care deocamdata (cat sunt la putere) coabitand , zice- se, de minune! Practic, dar si logic, cum am mai spus, nu poate fi vorba de nici- o prietenie adevarata! Intr- un viitor(oarecand va fi?) aceasta ,, prietenie”se va destrama! Odata cu disparitia interesului, dispare si prietenia! Asa- i in plitica, cum spunea (referindu- se la tenis), regretatul Toma Caragiu! Eu asi spune insa ca nu numai, ci mai peste tot , intr- o societate aflata- n deriva, bazata pe puterea banului si- al bunului plac, pe minciuna si pe programe fanteziste ce- i asigura(printr-o ,,batuta pe loc”) prezentul la carmuirea tarii! Sugestive si nu de neglijat sunt , din pacate, si relatiile (,, prieteniile”) actuale dintre oamenii de rand din societatea romaneasca, in care ura si ranchiuna, invidia, intoleranta si badarania inlocuiesc tot mai mult repectul reciproc, loialitatea si mult dorita prietenie! Nu omiteti, dragi internauti sau proximi cititori ai acestor randuri, nici comentariile rautaciose, unele dintre ele veritabile mostre de falsa prietenie si tot mai vizibile (inclusiv si pe paginile noastre de blog!) ce, pe zi ce trece , devin tot mai dusmanoase, mai rautaciose si chiar, pe alocuri, defaimatoare! De ce? Intrebati- i pe cei care niciodata n- au stiut , nu stiu si nici nu vor sti candva, ce este PRIETENIA!

P. S- Poate ca macar din videoclipul alaturat vor mai afla totusi cate ceva!..

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.