Ce inseamna indicii de performanta ai anvelopelor

Anvelopele sunt contactul pe care masina il are cu asfaltul, prin urmare starea lor afecteaza puternic calitatea si siguranta condusului. Un set de cauciucuri potrivit poate mari sau scadea performanta masinii, iar in functie de stilul de condus si modul in care conduceti, va pot ajuta sa obtineti rezultatele dorite (consum scazut, aderenta ridicata) sau nu.

Prin urmare, cand doriti sa achizitionati un set de anvelope auto noi, trebuie sa fiti atenti la clasele de performanta, astfel incat sa obtineti performantele dorite. Daca aveti un stil de condus sportiv, cu franari si accelerari bruste, este important sa alegeti o anvelopa cu clasa de aderenta cat mai aproape de A. Astfel anvelopele vor fi lipite de asfalt in timpul virajelor sau rularii cu viteza ridicata.

Daca conduceti in marea parte a timpului pe distante lungi cu viteza ridicata, este important sa alegeti o anvelopa cu clasa de consum A sau apropiata, si un indice de zgomot scazut. Astfel veti economisi carburant in timp iar zgomotul in habitaclu nu va fi la fel de pregnant si deranjant in timpul calatoriilor pe distante ridicate.

Pe langa dimensiunea si clasele de performanta, trebuie sa mai fiti atenti cand achizitionati un set de anvelope, la indicii de viteza si de greutate. Daca un agent de circulatie constata ca aveti montate anvelope cu indici mai scazuti decat cei omologati de catre RAR. Nu exista penalizari legislative in cazul in care aveti indici de greutate si viteza mai ridicati decat cei omologati, este interzisa doar montarea unei anvelope cu indici mai scazuti. Reglemantarile legislative in acest aspect sunt valabila atat la anvelope vara cat si la cauciucuri iarna.

Exista urmari imediate pe care le puteti resimti in timpul folosirii anvelopelor cu indici scazuti. Daca conduceti cu o viteza superioara indicelui de viteza omologat al anvelopei, exista riscul unei explozii. Anvelopa este supusa unei uzuri mult mai intense si necesita o schimbare mai rapida in cazul in care conduceti cu o viteza superioara celei pentru care a fost omologata.

In cazul in care incarcati autoturismul peste indicele de greutate omologat al anvelopelor, exista riscul ca flancul cauciucului sa se fisureze si sa apara galme. In cazuri extreme de incarcari exista riscul unei explozi din cauza unei galme deja formate pe flancul anvelopei.

Prin urmare, este important sa se respecte indicii de greutate si de viteza pentru un condus in siguranta. Alegeti anvelope auto noi care sa va ofere performantele cautate. Nu este recomandat sa alegeti doar anvelope ieftine dupa pret, ci se recomanda sa fiti atenti si la calitatea anvelopei si la performantele ei. Recomandarea este valabila atat pentru anvelope vara cat si anvelope iarna.

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.