Bărbații și cosmeticalele

Nu numai femeile au nevoie de cosmetice, ci și bărbații. Istoria cosmeticelor începe de acum 5-6 mii de ani în urmă.
În Egiptul antic bărbații se fardau.

N-aveau ei mascara să-și dea pe gene, însă aveau nevoie de farduri negre. Asta deoarece soarele care încălzea pământul la peste 50 de grade ardea ochii muncitorilor. Muncitori care-și rupeau spinarea să facă ditamai piramidele de mari, să-l încimenteze pe nu știu care faraon. Mă gândesc cum de nu le-a dat prin cap să-și facă ochelari de soare ca eschimoșii…

fardApoi moda cosmeticelor s-a păstrat și s-a diversificat, ajungând prin anii 1700 la palatele împăraților. Care aveau peruci imense, se fardau strident în diferite culori și se dădeau cu apă de colonie. Asta cu toate că nu făceau baie cu lunile.
Chiar regina Elisabeta I făcea baie o dată pe lună. Și atunci doar dacă era neapărat nevoie. Iar Iacob I abia se spăla pe mâini când își aducea aminte.
– John, ce zi e azi?
– Data de 6 mărite stăpân.
– Ce an, John, ce an?
– Anul Domnului 1591.
– 1591 deci? Voiam să mă spăl pe mâini, dar abia am făcut baie deunăzi.
– Deunăzi, mărite?
– Da, în 1571!

Cu timpul însă oamenii au începu să se spele mai des, ajungând în prezent să fie la modă dușul zilnic. Asta când acum 30 de ani o baie completă era necesară o dată pe săptămână.

Tot de acum 30 de ani și cosmetice naturale pentru bărbați au cunoscut o diversificare imensă. De la săpun și apă de colonie, în prezent avem fel de fel de drăcii necesare.
Spumă de ras, cremă de ras, pastă de dinți de x feluri, after shave de mai multe feluri, deodorant solid, deodorant lichid, șampon de păr, balsam de păr, gel, loțiune antiacneică și mii de alte produse.
Însă, spre deosebire de femei, bărbații au nevoie (folosesc) abia 10% din  produsele folosite de femei. Să ne bucurăm că noi, spre deosebire de ele, nu avem mare nevoie de produse manichiura. Deși sunt destui bărbați care-și dau cu lac pe unghii. După umila mea părere, nu-i un lucru bărbătesc, însă tac aici înainte să mi se spună c-am prejudecăți cât casa…

A, și să nu mai pun la socoteală că bărbatul e gata de drum în maxim 20 de minute? Pe când femeia e gata abia după 3 ore? După care observă că i s-a deranjat coafura cât timp s-a ot fardat și și-a căutat ținuta?
Și-o vezi iar, dând cu cremă de păr, apoi cu gel, apoi cu fixativ. Între timp urlând la bietul bărbat că e vina lui, că o ia pe nepregătite să meargă la cinema.
– Acu-mi spui? cu câteva ore înainte?

Că femeia trebuie să se epileze, să-și facă baie, să-și facă manichura și pedichira, să se vopsească, să-și facă o coafură la modă, să se fardeze frumos, să-și ia o ținută frumoasă. chit că-s minus 10 grade afară și n-o vede nimeni că nu e epilată și vopsită. Ea musai trebuie să se înfrumusețeze.

Iar bărbatul se bărbierește în cadă, în timp ce face baie. În 10 minute a terminat baie _ bărbierit. 5 minute să-și aranjeze freza, să se spele pe dinți și să-și taie unghiile. Apoi 5 minute să se înșpreieze și să se arunce-n haine.

Ba îl ia și somnul până se gătește femeia…

Comments

comments

10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.