CREATIA POPULARA SI ….VIATA ACTUALA!

 

,,Traiesc o viata care n-a devenit,
care s-a dat deoparte si s-a oprit,
mirându-se.”( A.R. Ammons)

,,Bucuria noastra izvoraste din toata creatia,spunea candva un cunoscut folclorist. Creatia este sustinuta de bucurie, se îndreapta spre bucurie si se întoarce la bucurie….”Atunci cand e sa fie,completez eu.Dar acum?

Acum,cultura materiala si spirituala create de popor, puternic influientate de actuala viata materiala de o calitate indoielnica,par a fi pe masura!Acestea au cunoscut si cunosc o larga diversitate de genuri si specii culese,in ani, indeosebi de catre folcloristi dar si de numerosi scriitori care le-au folosit drept surse de inspiratie!Caracterul lor oral(transmis prin viul grai),mai ales cel colectiv si anonim,predominand prin expresivitate si adevar.Frica ce a dominat poporul in anii dictaturii ceausiste a disparut in buna parte si pare sa dispara pe zi ce trece.Totalitatea valorilor materiale si spirituale create de o colectivitate ,care rezultat al indelungatei practice social-istorice,este tot mai mult afisata si exprima,in fel si chip,prin expresii si structuri specific populare,conceptia omului din popor. Exceptie facand vulgaritatea,violenta excesiva,trivialitatea sau atacul la persoana,cetateanul de rand nu mai are retineri si nici frica:scrie(expune)ce gandeste si gandeste ce scrie sau exprima.Astfel suntem martorii unor veritabile si justificate nemultumiri generate de incalcarea legilor,a depturilor omului si a dezordinei,a dezbinarii si coruptiei generalizate,a tot ce se tot intampla astazi in tara aceasta.

.Iata,doar cateva mostre:

 

 

Simple,modeste sau nu ,cele afisate exprima ,fiecare in felul sau,o regretabila realitate . O realitate la care,sa recunoastem,avem si noi,cu totii,partea noastra de vina.Am ales-o cu propria mana si naivitate.Asadar,atentie la vot!Atentie si multa cumpatare cui si de ce ii veti acorda accesul spre fotoliile calde ale puterii!Când întelepciunea populara este treaza si primeaza, te bucura la inimioara! O spune si ne indeamna chiar si poetul,ca:..

Daca “bine faci, bine gasesti”
Multe gânduri împlinesti.
Cu tot ce faci ,tu te mândresti…

Deci,haideti fratilor,sa ne mai si bucuram!
,,Si cu acel smerit surâs,
Cu acea blânda fata,
Sa faci din viata ta un vis,
Din visul meu, o viata.”(catren de Mihai Eminescu)

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.