Culmea zgârceniei? Să-ți repari singur căștile?

Erau vremuri în care ascultam muzică mai tot timpul. Eu nu mă jucam pe telefon (cu toate că acel ecran de 4,3 inci în 2010 mi se părea imens), dar ascultam muzică până se terminau bateriile (deoarece la HTC aveam vreo 3 de schimb – perfecte în turele de 12 ore de pe aeroport – mă uitam la seriale).
Însă nu prea am dat de căști bune. Adică, sincer să fiu, căștile care costă mai mult de 50 lei sunt scumpe. Domne, asculți muzică, nu cauți semnale subliminale de la extratereștrii și nici n-ai auz de câine! Așadar, căștile alea scumpe, pentru mine sunt doar atât. SCUMPE. Ce bași, ce înalte, ce prostii? Ai egalizator audio în orice aplicație ieftină (adică moka) de pe Google Play. Las-o dracu, când ești în metrou și te duci din dreapta în stânga nu-ți trebuie căști de DJ.

Iar cele mai bune căști pe care le-am avut au fost cele de la HTC și cele de la Samsung. Cele de la HTC le am din 2012, cele originale, din 2010 s-au dus naibii demult. IAr cele de Samsung vorbesc de astea normale, cu jack de 3,5, nu d-alea cu mufă lată, bașca cu guguloi ca la Nokia 6234.

Iar căștile astea, au prostul obicei de-a se rupe imediat după ce se termină plasticul care pleacă de la jack până pe fir. Ei bine, cum se termină plasticul, cum zona aia începe să se rupă, se strică plasticul, să-i ia gaia. Și asta am pățit-o la toate căștile. Acum îmi amintesc de niște căști de la Lidl, la care puteai pune orice fir cu jack audio în ambele capete. Nu știu cât de bine se auzeau, însă fiind la vreo 90 de lei când au apărut, am zis că-s prea scumpe, așa că nu-mi iau. Acum îmi dau seama că ar fi fost OK dacă se auzeau bine, deoarece firul ăla se putea rupe de câte ori voiai, deoarece puteai cumpăra altul fără probleme, fiind 15 lei un fir audio de 1,5 metri.

Și revin la discuția inițială. Cum să-ți repari singur căștile?
În fază înițială lipești plasticul ăla cu ceva. La una dintre căști am dat de jur împrejur cu ață de papiotă, apoi am dat cu lipici. A mers improvizația vreo 6-7 luni fără probleme. Apoi, exact în același loc începea iar să se rupă firul. Și soluția finală a fost cea cu arcul de pix. Se trage un ar de pix peste fir și peste plasticul de la jack, apoi se lipește cu lipici bun, ca să nu fugă arcul de acolo. Pe deasupra am mai pus o bucată de izolație electrică, iar pe deasupra am tras un cablu care se strânge la căldură, mulându-se pe ce este dedesubt. Tot un fir izolator electric.
2016-01-14 03.18.10

2016-01-14 03.24.04

2016-01-14 03.26.37

2016-01-14 03.28.33

2016-01-14 03.34.18

2016-01-14 03.34.24

2016-01-14 03.54.04

2016-01-14 04.01.14

2016-01-14 04.07.12

Acum cele două perechi de căști ale mele (De la HTC, din 2012 cumpărate, și cele de la un Samsung), sunt reparate așa. Nu afirm că arată bine. Arată sincer, destul de nasol, te râd curcile în metrou. Însă, treaba nu s-a terminat aici. Se poate pune cordelină căreia i-ați scos firele interioare, păstrând doar învelișul împletit exterior. Însă cum la piață nu am găsit cordelină pe măsură sau cu culori vii, ci ceva cu negru și picățele albastre, oribile, am găsit altă soluție “de geniu”. Două perechi de șireturi colorate țipător, în verde fosforescent și portocaliu. Vedeți ca șireturile să fie de fapt ca niște tuburi, găsiți la orice mercerie, 4-5 lei perechea. După ce le-am lipit frumos peste capătul jackului, am creat niște căști care arată al naibii de bine, iar, în plus, NU SE VOR ÎNCURCA NICIODATĂ. În partea de sus, aproape de controllerul de pe fir, am pus pe dedesubt niște bandă dublu adezivă peste care am tras șiretul, având grijă să-l întind bine de la jackul audio până la controller. Deasupra am dat cu ață de papiotă neagră, strângând bine șiretul în jurul firului, lipindu-l astfel de banda dublu-adezivă. Cum am legat totul? am cusut ața de papiotă de șiret, iar rezultatul final al căștilor se vede în poza de mai jos.

casti-final

Și-n caz în care aveți nișlte căști preferate, care au costat o căruță de bani și s-a bulit firul (ca al încărcătoarele de iPhone), puteți face aceeași chestie pe care am făcut-o eu. Arc de pix, apoi izolație care se strânge, apoi trasă o cordelină sau un șiret peste fir.

Succes!

Comments

comments

8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.